Popieriniai dienynai – nykstanti rūšis

Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, 86 proc. Lietuvos bendrojo ugdymo mokyklų nebenaudoja popierinių dienynų.

Lietuvoje tik 172 mokyklos nenaudoja jokio elektroninio dienyno.<br>V.Balkūno nuotr.
Lietuvoje tik 172 mokyklos nenaudoja jokio elektroninio dienyno.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 10, 2015, 11:10 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 3:22 PM

Lietuvoje veikia 1200 bendrojo ugdymo mokyklų, iš kurių tik apie 14 proc. (172) nenaudoja jokio elektroninio dienyno. 90 proc. elektroninio dienynų nenaudojančių mokyklų yra itin mažos: jose mokosi iki 150 mokinių. Lietuvos mažosios bendrojo ugdymo įstaigos jungiasi ir mažėja mokyklų, todėl, tikėtina, kad daugės ugdymo įstaigų, naudojančių elektroninį dienyną.

Lietuvoje veikia keturi elektroniniai dienynai, iš kurių patys didžiausi yra „Tavo mokykla“ ir „Mano dienynas“. Jie naudojami 91 proc. mokyklų, kuriose įdiegtas elektroninis dienynas. Jie taupo laiką, užtikrina saugų bendravimą tarp mokytojų ir mokinių tėvų. „Patys tėvai skatina mokytojus nepamiršti pildyti dienyną ir džiaugiasi, kad gali matyti pamokų temas, namų darbus. Tėvai gali ne tik efektyviau sekti savo vaikų pažymius, lankomumą, bet ir džiaugtis jų pasiekimais“, – teigė Utenos Krašuonos progimnazijos mokytoja Jolanta Baronienė.

Vis daugiau elektroninių dienynų vykdo tarptautinę plėtrą, t.y. dienynai yra pritaikomi kelių šalių švietimo sistemoms. „Mano dienynas“ šiuo metu vykdo tarptautinę plėtrą Vokietijos, Albanijos ir Gruzijos mokyklose.

Tokios elektroninės sistemos plėtra nėra lengva, nes reikia ištirti informacinių technologijų pažangą rinkoje ir ypač švietimo sektoriuje bei apskritai didelių, kol kas pačios įmonės, investicijų.

Anot UAB „Nacionalinis švietimo centras“ vadovo Mariaus Pugačiausko, informacinės technologijos ir socialiniai tinklai sujungia milijonus žmonių iš skirtingų pasaulio vietų ir greitai taip nutiks su elektroniniais dienynais. „Ne tik mokyklos galės dalytis patirtimi, bet ir tėvai galės bendrauti su kitais tėvais iš užsienio, sužinoti, pavyzdžiui, apie juos dominančią mokyklą, o mokiniai galės plėsti akiratį, pažindami kitas šalis“, – savo vizija dalijosi M.Pugačiauskas.

Ilgainiui įprantame visą mus dominančią informaciją rasti interneto privačiose ir viešose paieškos sistemose, o elektroniniuose dienynuose ieškoti ir su mokykla susijusių dokumentų ar duomenų. Atsižvelgiant į naujausias socialines ir informacinių technologijų tendencijas bei ekologijos svarbą, akivaizdu, kad popieriniai dienynai ir pažymių knygelės neatitinka šiuolaikinio žmogaus poreikių ir vieną dieną papildys muziejų ekspozicijų gretas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.