Akmens amžius baigėsi: raskite savo pamestą telefoną

Anksčiau telefono vagystė ar pametimas reikšdavo tik vieną – metas atsisveikinti su senuoju įrenginiu, jį apraudoti ir ieškotis naujo. Jei buvote vienas iš nedaugelio įsidėmėjusių ir telefono IMEI kodą, galėdavote jį užblokuoti, jog jis taptų nebenaudojamas. Keičiasi laikai, keičiasi įrenginiai ir dabar juos surasti kur kas lengviau.

Apsaugoti nuo nemalonumų gali padėti ne tik specialiai telefono praradimui sukurtos programėlės.<br>123rf nuotr.
Apsaugoti nuo nemalonumų gali padėti ne tik specialiai telefono praradimui sukurtos programėlės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eimantas Mikšys

Feb 25, 2015, 5:18 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 7:38 AM

Apsaugoti savo telefoną ir jį rasti, kai jį pavogė ar pametėte, galima keliais būdais: susitvarkyti reikiamus nustatymus bei atsisiųsti ir įsidiegti papildomas programėles.

Tikslūs nustatymai

Egzistuoja trys populiariausios operacinių sistemų platformos, todėl būdai ieškoti telefono nežymiai skiriasi, apžvelgsime juos.

Naudojantis „iPhone„, būtina prisijungti prie „Apple ID“ paskyros. Naujausioje „iOS 8“ operacinėje sistemoje nueikite į „Settings“, pasirinkite „iCloud“, tada „Find my iPhone“ ir pažymėkite „On“. Ieškodami telefono, kompiuterio naršyklėje įveskite adresą Icloud.com, prisijunkite prie „Apple“ paskyros bei spauskite „Find my iPhone“. Nustatysite pakankamai tikslią telefono buvimo vietą, turėsite galimybę į jį paskambinti, ištrinti duomenis, parašyti tam tikrą tekstą.

Android„ operacinėje sistemoje teks prisijungti prie „Google“ paskyros. Šią operacinę sistemą naudoja daugybė skirtingų telefonų modelių, tačiau dažniausiai pasitaikantis kelias, siekiant tinkamai nustatyti telefoną, yra toks: paspauskite „Nustatymai“, pasirinkite „Paskyros ir sinchronizavimas“, tada spustelkite ant „Google“ ir pasirinkite „Vieta“ bei „Google“ vietovių nustatymai. Telefonas galės būti atrastas per kompiuterį, jei bus įjungta vietovės nustatymo galimybė. Norint rasti telefoną, į jį paskambinti, jei jis nėra išjungtas, užrakinti, ištrinti duomenis ar parašyti pranešimą, naršyklėje reikės suvesti šį adresą: Google.com/android/devicemanager. Liks tik prisijungti prie „Google“ paskyros.

Naudojantiems „Nokia“ (dabar jau „Microsoft„) telefonus nustatymo seka panaši: spauskite „Parametrai“, tada pažymėkite „Rasti mano telefoną“ ir įjunkite šią galimybę. Būtina įjungti mobilųjį internetą telefone. Telefoną rasite į naršyklės laukelį įvedę Windowsphone.com, puslapio dešinėje pusėje, viršuje, spauskite „Rasti telefoną“, surinkite „Microsoft“ sąsajos prisijungimo duomenis – taip užsitikrinsite, jog telefoną galėsite visada rasti, užrakinti, ištrinti duomenis ar išsiųsti jį tam tikrą tekstą.

Gaudo ne tik virusus

Jei naudojatės antivirusinėmis programėlėmis mobiliuosiuose įrenginiuose, atkreipkite dėmesį į visas jų siūlomas paslaugas. Tokios programos, kaip „Avast Mobile Security & Antivirus“, siūlo galimybę apsaugoti telefoną. Tiek „App store“, tiek „Google Play“ parduotuvėse netrūksta programėlių, kurios gali užrakinti įrenginį, juo fotografuoti, filmuoti ar įrašinėti garsą be telefoną radusio ar pavogusio žmogaus žinios.

Pavyzdžiui, programėlė „iHound“, kuri yra skirta tiek „iOS“, tiek „Android“ įrenginiams, leidžia užrakinus įrenginį tuo pačiu ištrinti ir asmeninę informaciją iš jo. „Android“ vartotojams suteikiama galimybė rašyti žinutes į telefoną, o „iPhone" turėtojai gali aktyvuoti garsinį aliarmą, jei kyla abejonių dėl telefono likimo.

„Motion Alarm“ – „iOS" turėtojams bei „Android“ gerbėjams sukurta „Motion & Sound“ išvarys iš proto bet kurį vagį. Programėlė naudoja daugybę įvairiausių triukų, pavyzdžiui, užtamsina telefono ekraną ir trukdo naudotis įrenginiu. „Android“ versijoje dar galima rasti ir garsinį signalą, kuriam įsijungus telefono savininkas bus informuotas skambučiu arba bus automatiškai aktyvuotas sekimas pagal GPS koordinates.

Su programėle „Prey“ gausite visas būtiniausias apsaugos priemones, o įsigiję „Pro“ planą galėsite apsaugoti ir daugiau įrenginių – taip pasirūpinsite visos šeimos ar įmonės įrenginių saugumu.

Verta atkreipti dėmesį ir į tai, kad ne tik specialiai telefono praradimui sukurtos programėlės gali apsaugoti nuo nemalonumų. Tokios debesų kompiuterijos paslaugos kaip „Dropbox“, „Box“ ar „Google Drive“ automatiškai sinchronizuoja naujas išmaniuoju įrenginiu užfiksuotas nuotraukas ar vaizdo įrašus. Jų nauda jau įsitikino ir lietuviai: 2013-aisiais Lrytas.lt rašė, kaip vilnietis Vytenis savo pavogtą „Samsung Galaxy S3" telefoną rado vos per 20 minučių po to, kai paskelbė įtariamųjų nuotraukas internete. Šie neapsižiūrėjo, jog buvo įjungta „Dropbox“ nuotraukų sinchronizacija ir ryžosi fotosesijai su naujuoju telefonu. 

Praneškite policijai

Jei įsitikinote, kad telefonas pavogtas ir jo neatgausite, nedvejodami kreipkitės į policiją ir susisiekite su savo mobiliojo ryšio operatoriumi, praneškite apie įvykį. Numerio užblokavimas padės išvengti nesusipratimų, jei ilgapirščiai nuspręstų padidinti jūsų sąskaitą.

Tiesa, nors IMEI kodas ir skamba kaip atgyvena, jo „nurašyti“ nereikėtų. Nepergyvenkite, jei jo nežinote – kodą mato patys operatoriai ir jį galės įtraukti į vogtų įrenginių sąrašą. Tai pravers tuo atveju, jei vagys suskubs atstatyti gamyklinius parametrus ir parduoti telefoną. Vos įdėjus kortelę ir prisijungus prie tinklo, naujasis ryšio tiekėjas matys, kad telefonas yra vogtas ir galės pranešti teisėsaugai jo buvimo vietą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.