Programišiai kėsinasi į SEB banko klientus

Brukalų platintojai, prisidengiantys SEB banko vardu, siuntinėja el. laiškus, kurių tikslas – išgauti privačius klientų interneto bankininkystės duomenis.

Sukčių (viršuje) ir tikrosios SEB banko (apačioje) interneto bankininkystės svetainės iš pažiūros atrodo panašiai, tačiau apgavikus išduoda tinklalapio adresas ir nenaudojamas saugus sertifikatas.
Sukčių (viršuje) ir tikrosios SEB banko (apačioje) interneto bankininkystės svetainės iš pažiūros atrodo panašiai, tačiau apgavikus išduoda tinklalapio adresas ir nenaudojamas saugus sertifikatas.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Mar 3, 2015, 4:44 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 5:56 PM

Laiškuose vartotojams nurodoma, esą jie gavo „naują žinutę nuo saugumo departamento“ ir raginama patikrinti „pašto dėžutę“. Paspaudus nuorodą žmonės nuvedami į sukčių sukurtą tinklalapį, kuris atrodo panašiai kaip SEB interneto bankas, tačiau jame įvesti duomenys persiunčiami tiesiai piktavaliams.

Bankas ragina klientus išlikti budrius: „Tokių laiškų tikslas – išvilioti klientų duomenis, reikalingus prisijungti prie interneto banko: atpažinimo kodus, slaptažodžius, slaptažodžių generatorių kodus.“

Banko atstovai įspėja nespausti jokių nuorodų, o apie gautus el. laiškus pranešti bankui.

Tai ne pirmas kartas, kai programišiai siekia apgaulės būdu išvilioti Lietuvos bankų klientų interneto bankininkystės duomenis. Neseniai panašiais laiškais buvo nusitaikyta į DNB banko klientus.

Atpažinti sukčių sukurtą tinklalapį galite atkreipę dėmesį į jo nuorodą: jei ji neatitinka tikrojo banko adreso, skubiai užverkite puslapį. Jungiantis prie interneto bankininkystės, patariame visuomet įvesti adresą patiems, o ne spausti kitur internete (ar el. laiškuose) rastas nuorodas – tokiu būdu galėsite būti tikri, kad tikrai lankotės savo banke.

Taip pat vartotojams patariama dėl banko paslaugų konsultuotis tik su banko darbuotojais; neatskleisti savo slaptažodžių, registracijos, kortelių ir sąskaitų numerių, asmens kodo telefonu ar elektroniniu paštu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.