Pavojus! Vaikas nori savo telefono

Kiek daugiau nei prieš dešimtmetį turėti telefoną buvo laikoma prabanga. Didėjant pasiūlai, atsiradus išmaniesiems telefonams, išsiplėtus telekomunikacijų infrastruktūrai bei gerokai atpigus įrenginiams ir paslaugoms, vis dažniau pastebime vaikus naudojantis telefonais.

Vienas svarbiausių klausimų – leisti vaikui naudotis savuoju telefonu ar nupirkti jam naują?<br>123rf nuotr.
Vienas svarbiausių klausimų – leisti vaikui naudotis savuoju telefonu ar nupirkti jam naują?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eimantas Mikšys

Mar 6, 2015, 4:18 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 9:51 AM

Visų operacinių sistemų programėlių parduotuvės siūlo tūkstančius žaidimų, kurie dažniausiai domina mažuosius smalsuolius. Iš pirmo žvilgsnio tai gali atrodyti visiškai nekaltai. Vis dėlto tiek žaidimuose, tiek ir apskritai telefone vaikų tyko iššūkiai, apie kuriuos dažnai net nesusimąstome.

Reikia apsispręsti

Vienas svarbiausių klausimų – leisti vaikui naudotis savuoju telefonu ar nupirkti jam naują?

Prieš apsispręsdami turite atsakyti į keletą klausimų. Ar vaikas jau savarankiškas? Ar jam reikia specialios priežiūros saugumo sumetimais? Ar jis jau pakankamai atsakingas? Ar vaikui jau aišku, kokie mokesčiai taikomi už prakalbėtas minutes ar atsisiųstus duomenis?

Jei į visus šiuos klausimus atsakėte teigiamai, dar turėtumėte atkreipti dėmesį į tai, ar esate tikri, jog vaikas telefonu nesinaudos per užsiėmimus darželyje ar pamokas mokykloje, netrukdys savo pokalbiais kitiems bei atsakingai, nesiekdamas pažeminti, naudosis tekstiniais ar vaizdo failais. Be viso to, telefonai suteikia nemažai duomenų apie buvimo vietą, todėl jais gali pasinaudoti piktadariai.

Derėtų atminti, kad nupirkdami vaikui telefoną suteikiate ir galingą įrankį, kuriuo jis gali parsisiųsti beveik viską, kas prieinama be jokios apsaugos internete.

Apsaugokite duomenis

Jei į vaiko rankas pateko telefonas, jis gali netyčia ištrinti ir svarbių dokumentų ar įrašų, todėl pasirūpinkite jų atsarginėmis kopijomis – tam puikiai pasitarnaus virtualioji debesija ir tokios programėlės kaip „Dropbox“ ar „Google Drive“.

Gera mintis būtų telefono ekraną užrakinti saugos kodu, slaptažodžiu ar kita kombinacija, kurią leidžia jūsų telefonas – taip vaikui telefonas be jūsų žinios bus neprieinamas. Dar geriau, jei telefone įdiegta galimybė nuskaityti jūsų piršto atspaudą. Vaikai paprastai būna labai imlūs ir pastabūs, todėl neturėtų ilgai užtrukti, kol sužinos slaptažodį.

Mobiliųjų telefonų bei programėlių gamintojams vaikai nekelia rūpesčių ir jie apie juos jau yra pagalvoję. Pavyzdžiui, savo telefone galite susikurti specialiai vaikams skirtą aplinką. Kaip ir įprastoje, šioje jie gali pasiekti programėles, žaisti žaidimus, klausytis muzikos ar peržiūrėti vaizdo įrašus. Vienintelis skirtumas – visa tai jau iš anksto būsite išrinkę jūs patys, vaikas negalės pasiekti likusio jūsų telefono turinio.

„Samsung" telefonuose „Vaikų režimo“ programėlę jau rasite iškart įdiegtą gamintojo. Be viso to, ką siūlo ir kiti gamintojai, ji gali pakeisti fotokameros aplinką ir paversti ją žaismingesne. Ši programa skirta ikimokyklinio amžiaus vaikams, todėl jiems ypač turėtų patikti kurti juokingus koliažus, puošti nuotraukas spalvingais piešiniais. Programėlė taip pat leis įvesti dienos limitą, kiek leidžiate naudotis telefonu vaikui, teiks ataskaitas, kiek ir kokiomis aplikacijomis buvo naudotasi.

Net ir be šios galimybės, yra daugybė kitų programėlių, kurias galite išbandyti nemokamai. Pavyzdžiui, mobilioji aplikacija „Kytephone“ paverčia operacinės sistemos „Android“ įrenginius draugiškais vaikams. Galite stebėti, kam skambina ar rašo jūsų vaikas, kokias aplikacijas ir kiek laiko jis naudoja. Maža to, aplikaciją, kuri yra apsaugota slaptažodžiu, galite pasiekti iš kito telefono ir taip ją valdyti – suteikti daugiau galimybių arba jas apriboti.

Netapkite paranojikais

Kad ir kiek pavojų internete tykotų jūsų vaiko, neleiskite sveikam protui užgožti racionalumo. Telefonas padės lengviau su vaiku susisiekti, be to, daug žaidimų kuria išliekamąją pridėtinę vertę. Pavyzdžiui, pasiūlykite vaikui mokytis užsienio kalbos su „Duolingo“.

Mokyti naudotis išmaniaisiais įrenginiais vaikus galima ir dalijantis vienu įrenginiu. Skirkite šiek tiek laiko, apsaugokite savo duomenis ir leiskite vaikui susipažinti su mobiliosiomis galimybėmis. Kai jau manysite, kad vaikas pakankamai atsakingas, nupirkite jam telefoną.

Tik pasirūpinkite ne tik neribotų pokalbių, žinučių ar mobiliųjų duomenų planais, informuokite juos apie atsakingą elgesį, bet ir įsigykite telefono draudimo paslaugą. Telefonai skyla, dūžta bei dingsta ir suaugusiesiems – įsivaizduokite, kaip saugoti savo įrenginį seksis jūsų vaikui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.