„Islamo valstybės“ programišiai užgrobė VDU svetainę

Kovo aštuntąją ISIS kovotojams prijaučiantys programišiai pasiekė Lietuvą. Kiekvienas, užsukęs į Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Kauno humanitarinių mokslų fakulteto interneto svetainę, vietoj įprasto kvietimo studijuoti išvydo juodos spalvos puslapį su grėsmingai atrodančiais arabų rašmenimis ir užrašu anglų kalba „Nulaužta „Islamo valstybės“.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Mar 9, 2015, 1:52 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 4:21 AM

Mažesnėmis raidėmis užrašas apačioje skelbė: „Nulaužta „Islamo valstybės“ (ISIS). Mes esame visur“. Ir nuoroda į neegzistuojantį „Facebook“ puslapį. Pirmadienį apie 12 val. 30 min. svetainė jau buvo išjungta ir šio teksto rašymo metu neveikė. Tačiau norintys pamatyti kraupiai atrodančią įsilaužėlių žinią ir išgirsti dar kraupesnę tą žinią lydinčią muziką gali peržvelgę svetainės kopiją „Google“. Šio teksto rašymo metu ji buvo prieinama čia

Tai ne pirmas kartas, kai tokio tipo skelbimai apie ISIS programišių įsilaužimą yra skelbiami lietuviškose svetainėse. O per kelias pastarąsias dienas analogišką vaizdą galėjo išvysti ne vienos Švedijos svetainės lankytojai. Kovo 7 d. analogišką į pasirodžiusį VDU svetainėje vaizdą galėjo išvysti ir užsukę į kokteilių baro „Barback“ (Bostonas, JAV) interneto paskyrą.

Visais atvejais tai primena vandalų, paišančių ant sienos grafičius, išpuolį – trumpas tekstas su keliais simboliais, pažymėjimas, kad jie yra visur, ir nuoroda į nebeveikiančią „Facebook“ paskyrą. Jokių duomenų iš svetainių kitose šalyse pavogta nebuvo.

JAV žurnalistai teigia, kad „Facebook“ paskyra priklausė vartotojui Mohammedui Ali (ISIS). Jis ten buvo surašęs visas svetaines, kurias pavyko išlaužti. Susipažinus su sąrašu VDU, atrodo, gali net didžiuotis, nes pateko tarp tokių mokslo įstaigų kaip MIT ir „UC Berkeley“.

Nors, gal tai tik nevykėlio pagyros – apie tų universitetų atakas niekas nepraneša. Užtat FTB pradėjo šių įsilaužimų tyrimą, o ir Vakarų šalių programišių anarchistų grupuotė „Anonymous“ paskelbė, kas pradeda atsakomąjį ISIS puolimą. Atsakomybę dėl analogiškų išpuolių JAV jau anksčiau buvo prisiėmusi programišių grupuotė „Lizard Squad“.

Tai rimtas įspėjimas išpuolį prieš VDU tiriantiems Lietuvos pareigūnams, kad nemanytų, jog čia tik kokių nors studentų pokštas. Ir kad informacinį karą prieš Lietuvą gali skelbti ne tik Rusija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.