Skandalinga „Facebook“ grupė – rusų propagandos slibino atauga

Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės tvirta pozicija dėl Ukrainos teritorijų okupacijos ir grobuoniškos Rusijos politikos ir propagandininkus verčia imtis desperatiškų veiksmų. Naujausias pavyzdys – tūkstančius gerbėjų priglaudusi „Facebook“ grupė, siekianti atlikti neįmanomą dalyką: referendumu nuversti prezidentę. Lietuviškos simbolikos nesibodintys naudoti anoniminiai purvo pilstytojai neslepia, kad jų tikslas – pažeminti D.Grybauskaitę. Politologai įžvelgia ir kitų kėslų.

Informacinio karo eksperto teigimu, jei atakuojamas valstybės vadovas, tai galima vadinti išpuoliu prieš pačią valstybę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Informacinio karo eksperto teigimu, jei atakuojamas valstybės vadovas, tai galima vadinti išpuoliu prieš pačią valstybę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Mar 15, 2015, 11:38 AM, atnaujinta Jan 9, 2018, 11:12 PM

Prieš savaitę įkurta grupė jau surinko daugiau nei 8 tūkst. sekėjų, tiesa, didelė dalis jų – neegzistuojančios žmonių paskyros, tad realų gerbėjų skaičių nustatyti sudėtinga.

Šios grupės administratoriai piktinasi viskuo, ką pasako ar padaro D.Grybauskaitė. Ypač jei tai susiję su Ukraina, Rusija, NATO ar Europos Sąjunga. O pastarosiomis dienomis primintos ir kelerių metų senumo istorijos, susijusios su D.Grybauskaitės asmeniniu gyvenimu.

Prezidentę gyvate, mafijoze ir šlykštyne vadinantis bei su J.Stalinu lyginantis vienas šios grupės atstovas pats slepiasi po anonimo kauke, o paprašytas prisistatyti užsimena esąs „paprastas virėjas, kurio neremia jokia politinė organizacija ar išorinė valstybė“.

Užtat apie šalies vadovę ir jos „agresyvią politiką“ anketos kūrėjas, rodos, galėtų kalbėti iki pat prezidento rinkimų.

„Bus referendumas, nebus jo, bet gal apsiramins toji prezidentė. Nors, tikiuosi, Lietuvoje atsiras daug blaiviai mąstančių žmonių ir referendumas įvyks!“ – optimizmo neslėpė pašnekovas.

Remiantis pagrindiniu šalies įstatymu – Konstitucija, nušalinti prezidentą referendumo būdu nėra galimybės. Tad kokį klausimą jis ketina užduoti tautai?

„Facebook“ grupės atstovas svarstė, kad būtų galima siūlyti pakeisti Konstituciją ir joje numatyti tokią galimybę (t.y. nušalinti tautos atstovą), arba surengti konsultacinį referendumą dėl dabartinės prezidentės nušalinimo. Pastaruoju atveju, pritarus daugiau nei pusei rinkėjų, parlamentarai šį klausimą svarstytų ir „būtų kvaila manyti, kad jie nebalsuos prieš prezidentės nušalinimą“ (primygtinai siūlome atkreipti dėmesį į pastarąjį žodžių junginį).

Beje, pirmosiomis dienomis karingai nusiteikęs asmuo šeštadienį toje pačioje „Facebook“ grupėje jau pripažino, kad pirminių tikslų pasiekti nepavyks. Todėl dabar renka savanorius, kurie nebijo kovos ir žada lįsti į viešumą.

Prezidentūra situaciją komentavo trumpai: „Teisėsaugos institucijos turi dirbti savo darbą užtikrindamos valstybės saugumą.“ Tiesa, šaltinių teigimu, nei ši „Facebook“ grupė, nei kiti komentatoriai pro prezidentės patarėjų akis neprasprūsta.

Nusitaikė į labiausiai pažeidžiamus

Politologas Laurynas Kasčiūnas svarstė, kad slėpdami savo tapatybę ir naudodami tautiškus simbolius grupės kūrėjai siekia sudaryti įspūdį esą tai – visuomenės nuomonė. Matyt, nėra atsitiktinumas ir tai, kad grupė buvo įkurta prieš pat Kovo 11-ąją.

„Atkreipsiu dėmesį, kad ten naudojama trispalvė, kitokia tautinė simbolika. Bandoma pasakyti, kad čia tautinės jėgos susivienijo prieš tokią prezidentės poziciją. Jie bando prisidengti mūsų tautiniais simboliais. Anksčiau mes dažnai matydavome labai daug raudonos spalvos – visokie liaudies frontai, paleckiai – ir tai iškart atgrasindavo nuo paramos tokiems postkomunistiniams dalykams. Dabar jau matome, kad jie naudoja mūsų tautinę simbolinę ir bando prisidengti rodydami, jog neva jie yra patriotai, elitas, tauta palaiko... Bando savintis patriotizmo, tautiškumo sąvoką. Svarbu atskirti pelus nuo grūdų. Ir, antra, neleisti to savintis“, – teigė L.Kasčiūnas.

Tariamo referendumo iniciatoriams labiausiai nepatinka tai, kad Lietuvos prezidentė atlieka tam tikrą ledlaužio funkciją Europos Sąjungoje ir NATO, akcentuodama, jog negalima palikti Ukrainos likimo valiai, aukoti savarankiškumo ir teritorinio vientisumo, ragina galvoti apie karinę pagalbą, didesnį NATO pajėgų dislokavimą mūsų regione ir pan. Tokia pozicija iš proto varo Rusijos užsienio politikos architektus.

Vis dėlto politologas abejoja, ar „Facebook“ grupės įkūrėjams pavyks pasiekti savo tikslų: „Tikrai netikiu, kad tokia iniciatyva galėtų ką nors realiai pasiekti. Vien jų teisinis neraštingumas akivaizdus – siekiama referendumo, kuris yra iš principo nesusijęs su galimybėmis nušalinti prezidentę.“

Utopiški tikslai, fiktyvių gerbėjų gausa ir primityvi komunikacija išduoda, kad ši „Facebook“ grupė nėra rimtas Rusijos propagandininkų ginklas. Tačiau tai – dar vienas ženklas, kad Lietuva jau įtraukta į informacinį karą. Šįkart, kaip ir Ukrainos atveju, nusitaikyta į tuos visuomenės segmentus, kuriais lengviausia manipuliuoti – žmones, kurie nejaučia tapatybės, šaknų, bendruomeniškumo.

„Nesu internetinių karų specialistas, bet manau, kad čia nėra koks nors ypač profesionaliai padarytas projektas. Spėčiau, kad tai – kelių žmonių darbas. Kol kas jokios rimtos jėgos iš to nematau – manau, čia yra viena iš mažyčių ataugėlių to devyngalvio slibino, kuris vis išlenda. Bandoma mus, visuomenę, panardinti į tam tikrą chaosą“, – sakė L.Kasčiūnas.

Jis pridūrė, kad šios akcijos iniciatoriams ilgai slėptis nepavyks – jei bandys imtis teisinių veiksmų, jiems teks atskleisti savo tapatybę. O kitu atveju sujudimas paprasčiausiai išblės.

„Facebook“ grupė – tik pradžia

Socialiniai tinklai – lengvai pasiekiama ir naudojama komunikacijos erdvė. Kremliaus specialistai išnaudoja didelį interneto pasiekiamumą Lietuvoje ir savo tikslų siekia rengdami įvairias akcijas savotiškoje priešo teritorijoje – lietuviškoje „Facebook“ dalyje. Taip mano viešųjų ryšių specialistas Liutauras Ulevičius.

Jei veiksmai socialiniuose tinkluose būtų palaikomi kitomis komunikacijos priemonėmis, tai patvirtintų, kad visa tai – sudėtinė Kremliaus veiksmų plano prieš Lietuvą ir D.Grybauskaitę dalis.

„Valstybei priešiškos jėgos gali būti orientuotos ne tik prieš konkretų asmenį (pavyzdžiui, D.Grybauskaitė dabar yra tapusi viešu simboliniu V.Putino oponentu Europoje), bet ir prieš pačią Prezidento instituciją. Vertinant iniciatyvos turinį negalima daryti išvados, kad veikiama prieš instituciją, todėl labiausiai tikėtina, kad šio šmeižto autoriai – tie, kuriems dabartinė prezidentės pozicija yra kaip kaulas gerklėje, – teigė L.Ulevičius. – Spėčiau, kad tai yra ilgesnio laikotarpio priemonė, kurios tolesnį naudojimą dar tik pamatysime.“

Vis dėlto vienas informacinio karo ekspertų teigė, kad jei atakuojamas valstybės vadovas, tai galima vadinti išpuoliu prieš pačią valstybę.

Jis pažymėjo, kad „Facebook“ netrūksta panašaus pobūdžio grupių, nors jų pavadinimai skamba visai nekaltai. Pavyzdžiui, propagandą jau kelerius metus trimituoja „Atostogos pajūryje“ ar „Bendrijos.info“, turinčios dešimtis tūkstančių tikrų ar tariamų gerbėjų. Šios grupės galėjo būti nupirktos iš įkūrėjų arba gerbėjus renka apgaulės būdu (gal ir jums teko apsilankyti puslapyje, kuriame šokiruojantį įrašą žadama parodyti paspaudus „čia, čia, čia ir dar čia“ – visi tokie paspaudimai tampa „Patinka“ paspaudimais „Facebook“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.