„Facebook“ neliks užpakalių, spenelių ir kitų „pilkų atspalvių“

Socialinis tinklas „Facebook“ patikslino taisykles, kuriomis remiantis iš svetainės šalinamas turinys. Tinklalapio atstovai tiksliau apibrėžė, koks turinys bus laikomas vulgariu, įžeidžiu, užgauliu ar nusikalstamu.

Iki šiol „Facebook“ draudžiamos nuogybės buvo aprašytos aptakiai, o dabar pateikiami kur kas detalesni apibūdinimai.<br>123rf nuotr.
Iki šiol „Facebook“ draudžiamos nuogybės buvo aprašytos aptakiai, o dabar pateikiami kur kas detalesni apibūdinimai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 16, 2015, 11:49 AM, atnaujinta Jan 9, 2018, 9:04 PM

„Facebook“ atstovai pabrėžia, kad turinio šalinimo taisyklės lieka nepakitusios – kaip ir iki šiol, apie netinkamus įrašus, nuotraukas ar vaizdo įrašus tinklalapio valdytojams galės pranešti socialinio tinklo nariai. Bene didžiausia naujiena – taisyklėse atsirado punktas, kuriame apibūdinamos „pavojingos organizacijos“. Taip pat aiškiau aprašyta, kokios nuogybės dar yra tinkamos, o kurios jau bus šalinamos.

JAV kompanija viliasi, kad naujosios taisyklės suteiks daugiau aiškumo vartotojams, kurie dažnai nesupranta, kodėl vienais atvejais turinys šalinamas, o kitais – ne.

„Žmonės turėjo klausimų, ką mes turėjome omenyje teigdami, kad neleidžiame užgaulioti, arba ką konkrečiai manome apie terorizmą, – sakė „Facebook" turinio politikos vadovė Monika Bicket. – Dabar mes ne tik aiškiai nurodome, kad nepriimame teroristinių organizacijų ar jų narių į „Facebook“ bendruomenę, bet ir neleidžiame aukštinti ar remti teroristinių grupuočių, jų veiksmų arba lyderių. Anksčiau tai nebuvo detalizuota.“

M.Bicket pabrėžė, kad pačios taisyklės iš principo liko nepakitusios – tiesiog pateikti tikslesni apibrėžimai.

„Pilkiems atspalviams“ – ne vieta

Atnaujintas taisykles sudaro beveik 2,5 tūkst. žodžių – kone triskart daugiau nei buvo anksčiau.

Pavyzdžiui, iki šiol draudžiamos nuogybės buvo aprašytos aptakiai, o dabar pateikiami kur kas detalesni apibūdinimai.

„Facebook“ nurodo, kad bus šalinami vaizdai, kuriuose matomas visiškai nuogas užpakalis, taip pat svetainėje draudžiama rodyti moteriškas krūtis, jei matomas bent vienas spenelis.

Draudimai galioja ir skaitmeniniu būdu sukurtam turiniui, nebent jis skirtas edukaciniams ar satyriniams tikslams. Neleidžiama skelbti ir tekstinių sekso aktų aprašymų, kuriuose pateikiamos vaizdingos detalės.

Vis dėlto socialinis tinklas pabrėžia leisiantis publikuoti nuotraukas, kuriose užfiksuotas kūdikio maitinimas krūtimi ar krūties pašalinimo operacijos padariniai.

Slėpkitės, nusikaltėliai

Lietuvoje jau buvo kilęs ne vienas skandalas dėl „Facebook“ paviešintų vaizdo įrašų, kuriuose rodoma, kaip jaunuoliai tyčiojasi iš bendraamžių ir juos skriaudžia. Socialinis tinklas tokiam turiniui pateikė griežtą atsakymą: „Ne.“ Tai galioja ne tik fizinėms, bet ir psichologinėms patyčioms.

Tiesa, užgaulų turinį leidžiama skelbti, jei tokiu būdu siekiama atkreipti dėmesį į šią problemą, tačiau toks tikslas privalo būti aiškiai nurodytas.

Svetainėje taip pat neleidžiama girtis atliktais nusikaltimais, bet siūlymai įteisinti kokią nors veiklą nebus blokuojami ir šalinami.

„Facebook" taip pat šalins turinį, kuriame įvardijamos aukos ar skelbiami grasinimai, net jei tai daroma juokais. Savižudybėms, kūno žalojimui ir savęs kankinimui čia taip pat nebus vietos, tiesa, „kūno modifikacijos“ nebus laikomos sužalojimais.

Prie didžiausio pasaulyje socialinio tinklo kas mėnesį jungiasi apie 1,4 mlrd. vartotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.