Jūsų verslo paslaptys pasiekiamos net vaikams

Technologijų amžiuje atsieti darbą nuo asmeninio gyvenimo tampa vis sunkiau. Amžiuje, kai paslaugos tiekiamos 24 valandas per parą, sunku būtų rasti žmogų, kuris darbo reikmėms nepanaudojo asmeninio telefono.

Tinkamai neapsaugotą tėčio ar mamos telefoną gavęs vaikas gali pasijausti tikru verslininku... ir pridaryti nemažai žalos.<br>123rf nuotr.
Tinkamai neapsaugotą tėčio ar mamos telefoną gavęs vaikas gali pasijausti tikru verslininku... ir pridaryti nemažai žalos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eimantas Mikšys

Mar 23, 2015, 9:06 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 12:56 PM

Anot „Samsung Electronics Baltics“ sprendimų specialisto Michailo Traubo, Lietuvoje dažniausiai savo įrenginiais naudojamasi viešajame sektoriuje bei smulkiajame versle. Ir nors tokia praktika turi nemažai privalumų, tai gali sukelti ir milžiniškų problemų.

Tendencijos panašios

Tokia praktika pasaulyje žinoma pavadinimu „Bring Your Own Device“ (BYOD, liet. atsinešk savo prietaisą). Anot M.Traubo, Lietuvoje tai nėra jokia naujiena ir lietuviai neretai naudojasi telefonu tiek asmeniniams, tiek verslo poreikiams. Tai patvirtina ir 2014-aisiais rugpjūčio mėnesį GfK atlikta Baltijos šalių gyventojų apklausa – pastebėta, kad net 64 procentai Lietuvos gyventojų yra linkę naudoti darbui ir asmeninėms reikmėms vieną mobilųjį telefoną.

„Lietuvoje pastebime BYOD tendencijas. Kai pradėjome aktyviai domėtis tendencijomis, darbuotojų galimybėmis ir organizacijų taikomais modeliais, supratome, kad BYOD kur kas populiaresnis viešajame sektoriuje bei smulkiajame versle. Tuo tarpu didelės ir vidutinės įmonės suteikia darbuotojams kur kas daugiau mobiliųjų įrenginių“, – teigė M.Traubas.

Tačiau panašu, kad ir didelės bei vidutinės įmonės dar turi kur pasitempti. „PricewaterhouseCoopers“ 2014-aisiais pateikti duomenys rodo, kad iš darbovietės išmanųjį telefoną gauna tik kas dešimtas darbuotojas. Kai telefono neskiria įmonė, panašu, darbuotojams tenka sprendimų ieškoti patiems.

Nekalti pavojai

Deja, ne visada tokie pačių darbuotojų priimami sprendimai būna teisingi. Netreniruoti saugoti informaciją darbuotojai gali turėti silpnus slaptažodžius, lankytis neautorizuotuose puslapiuose, spustelėti nuorodas įtarimą keliančiuose laiškuose arba atidaryti užkrėstus el. laiškų prisegtukus. „Samsung Electronics Baltics“ atstovo teigimu, BYOD gali būti ir naudinga, ir žalinga verslui:

„Viskas priklauso nuo verslo gebėjimo pasirengti BYOD ir valdyti rizikas. Verslas, leisdamas BYOD, suteikia darbuotojui pasirinkimo laisvę, tuo pačiu gali sutaupyti kaštus arba skirti sutaupytas lėšas darbuotojų motyvacijai, o darbuotojas gali naudoti tokį telefoną, kurio nori.

Kita vertus, leidžiant darbe naudoti asmeninius telefonus, kyla klausimų, susijusių su informacijos, esančios telefone, saugumu – įvairūs gamintojai, skirtingos operacinės sistemos ir programėlės įvairiai elgiasi su patikėtais duomenimis. Be to, mes dažnai duodame telefonus vaikams ar draugams.“

Poreikių įvertinimas

Įmonės, siekiančios išvengti problemų ir apsaugoti savo duomenis, turėtų įvertinti galimas rizikas ir išnagrinėti galimus sprendimus – tam tikras įrenginių naudojimo taisykles, galimą gamintojų bei įrenginių spektro ribojimą, valdymo ir saugumo sprendimus.

„Siūlome išsiaiškinti mobiliųjų įrenginių naudojimo poreikius – kokia informacija turi būti prieinama įrenginiuose ir kokie yra saugos reikalavimai. Jeigu aktualu pasiekti šiek tiek daugiau negu elektroninį paštą, rekomenduojame įvertinti „Samsung KNOX Workspace“ sprendimo naudojimą – galimybę atskirti darbui naudojamą mobiliojo įrenginio erdvę nuo privačios erdvės“, – siūlo M.Traubas.

Jo teigimu, šis sprendimas padės įmonei reglamentuoti prieigos prie darbo informacijos tvarką ir taisykles, diegti būtinus įrankius ir apsaugoti svarbią informaciją pritaikant aukščiausio saugumo lygio sprendimus, tačiau darbuotojas ir toliau galės laisvai naudotis savo įrenginiu privačiais tikslais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.