Išrinkite gražiausią lietuvišką interneto adreso vardą

Aukštėja.lt, Čiutyta.lt, Garbanė.lt, Gūgelis.lt, Nebeprisikiškiakopūsteliaujantiesiems.lt, Rudė.lt, Užuovėjos.lt, Voveraitė.lt – tai tik keli kandidatai, pretenduojantys į gražiausio lietuviško interneto adreso vardo titulą. Balsavimas iki balandžio 15 dienos vyksta Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) tinklalapyje.

Praėjusiais metais gražiausiu lietuvišku interneto srities vardu išrinktas Klaužada.lt.<br>123rf nuotr.
Praėjusiais metais gražiausiu lietuvišku interneto srities vardu išrinktas Klaužada.lt.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 29, 2015, 3:29 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 12:53 AM

Toks konkursas vyksta jau antrą kartą. Praėjusiais metais gražiausiu lietuvišku interneto srities vardu išrinktas Klaužada.lt.

Pirmasis konkursas paskatino registruoti naujus lietuviškus vardus nevengiant savitųjų lietuviškų raidžių. Per metus registruotų vardų skaičius padidėjo nuo 1587 iki 1877. Todėl šiais metais nuspręsta skelbti antrąjį lietuviškų IDN vardų konkursą – gražiausias vardas dabar renkamas iš per metus registruotų lietuviškų vardų su savitosiomis lietuviškomis raidėmis.

Vardus balsavimui atrinko komisija iš Lietuvos kompiuterininkų sąjungos, Valstybinės lietuvių kalbos komisijos ir KTU Interneto paslaugų centro DomReg.lt atstovų. Atrenkant vardus buvo tikrinama, ar registruotu vardu jau veikia svetainė, ar vardas sudarytas ir užrašytas taisyklingai, ar svetainės turinio kalba taisyklinga. Atsižvelgta ir į tai, kaip vardas atspindi svetainės turinį.

Visus kandidatus rasite ir savo balsą atiduoti galite tinklalapyje VLKK.lt.

Kovo 30 dieną galima vadinti lietuviškų interneto adresų diena – 2004 m. kovo 30 d. 10 val. aukščiausio (pirmojo) lygio interneto srityje .lt buvo pradėti registruoti antrojo lygio sričių vardai, turintys savitųjų lietuvių kalbos abėcėlės raidžių: ą, č, ę, ė, į, š, ų, ū, ž.

Vardai, turintys raidžių, nesančių anglų kalbos abėcėlėje, vadinami internacionalizuotaisiais sričių vardais ir žymimi santrumpa IDN (angl. International Domain Name). Lietuviškus internacionalizuotuosius vardus registruoja KTU Informacinių technologijų departamento Interneto paslaugų centras „DomReg.lt“. Dabar jų yra 1877, arba 1,1 proc. visų srityje .lt registruotų vardų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.