E.Snowdenas atskleidė tobulo slaptažodžio formulę

Koks slaptažodis geriausias? Sugalvokite jums lengvai įsimenamą frazę, kuri būtų per ilga „bruteforce“ atakai ir kurios nebūtų žodyne.<br>123rf nuotr.
Koks slaptažodis geriausias? Sugalvokite jums lengvai įsimenamą frazę, kuri būtų per ilga „bruteforce“ atakai ir kurios nebūtų žodyne.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 10, 2015, 1:21 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 3:29 AM

Jūsų slaptažodis, ko gero, yra toks paprastas, kad speciali kompiuterinė programa jį atspėtų per sekundę. Taip teigia JAV paslapčių viešintojas, buvęs Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) darbuotojas Edwardas Snowdenas.

„Jei turite labai įprastą 8 ženklų slaptažodį, kompiuteris, tiesiogine šių žodžių prasme, visas galimybes patikrintų per sekundę ir pateiktų reikiamą atsakymą“, – laidoje „Last Week Tonight“ pareiškė E.Snowdenas.

Laidos vedėjas Johnas Oliveris pareiškė, kad jo slaptažodį sudaro vos penki simboliai: „Nejuokauju. Tai yra blogai, taip?“

E.Snowdenas linktelėjo – tai išties prasta apsauga.

Taigi kaip turėtų atrodyti patikimas slaptažodis? Pavyzdžiui, „onetwothreefour“ ar „limpbiscuit4eva“ – tinkami? Anot E.Snowdeno, jie nepadėtų apsaugoti virtualaus profilio nuo įsilaužėlių.

„Manau, geriausia būtų pakeisti mąstymą ir susikurti ne slaptą žodį, o slaptą frazę. Sugalvokite jums lengvai įsimenamą frazę, kuri būtų per ilga „bruteforce“ atakai ir kurios nebūtų žodyne“, – patarė jis.

Vienas iš E.Snowdeno pateiktų pavyzdžių – „margaretthatcheris110%SEXY“ (liet. Margareta Thatcher yra 110 proc. seksuali). J.Oliveris sutiko – tokio slaptažodžio neatspėtų net kompiuteris. O ir pats jo niekada neužmirštum.

Beje, lietuviams šiuo atveju paprasčiau – tereikia susigalvoti lietuvišką frazę, į ją įterpti keletą skaičių, didžiųjų raidžių ar kitų simbolių ir užsienio programišiui jis taps neįveikiama užduotimi. Joks anglakalbis nesugalvotų patikrinti, ar jūsų slaptažodis yra, pavyzdžiui, „putinogalvosturinys-1%smegenu99%vakuumas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.