Paaiškėjo: lietuviai piratauja, nes neranda legalaus turinio

Tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta apklausa parodė, kad net 60 proc. apklaustųjų lietuvių nelegaliai naudojasi intelektine nuosavybe. Tiek pat lietuvių mano, kad retkarčiais nelegaliai žiūrimas filmas ar atsisiunčiamas muzikos kūrinys niekam žalos nepadaro. Negi pavadinsi žala tuos 34 mln. eurų, kurių Lietuvos intelektinės nuosavybės kūrėjai dėl piratavimo neuždirbo vien 2013 metais? Ta pati apklausa parodė, kad piratauja lietuviai ne iš gobšumo ar įgimto polinkio vogti, o todėl, kad neranda legalių alternatyvų.

Aš kokybiškos ir įdomios muzikos jau radau, o kaip jūs?
Aš kokybiškos ir įdomios muzikos jau radau, o kaip jūs?
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-22 12:30, atnaujinta 2018-01-06 05:18

„Baltic Software Alliance“ (BSA) duomenimis, Rytų Europa, taip pat ir Lietuva, nuolat įvardijama kaip viena piratavimo lyderių pasaulyje. Klasikinis laikmenų pardavimas sumenkęs, o skaitmeninis kūrinių pardavimas nė iš tolo nekompensuoja patiriamų praradimų.

O juk ekonomistų skaičiavimai rodo, kad intelektinė nuosavybė Lietuvoje sukuria 5,4 proc. BVP, jos produktų eksportas sudaro net 6 proc. – tai beveik dvigubai daugiau nei pieno produktų eksportas“, – sako klasterio „Clear Digital World“ (CDW), ieškančio optimalių piratavimo problemos sprendimų, rinkodaros vadovas Romanas Matulis.

Negerėjanti situacija neigiamai veikia ne tik intelektinės produkcijos kūrėjus, bet ir kiekvieną vartotoją: dėl mažėjančių pajamų kūrėjai ir intelektinės nuosavybės teisių turėtojai ieško kitų būdų, kaip uždirbti, o tai dažniausiai jų kūrinius pabrangina. CDW klasterio tikslas – pratinti žmones nepiratauti ir suteikiant jiems galimybę norimą turinį gauti teisėtai ir priimtinomis sąlygomis.

Tačiau šiuo metu Lietuvoje nėra nelegalaus filmų platinimo alternatyvos – Lietuvoje kol kas neveikia pasaulinio lygio kino ir TV įrašų bibliotekos, o vietos verslas nemato prasmės investuoti į legalias skaitmeninio turinio, kuris būtų laisvai pasiekiamas neteisėtais kanalais, platformas.

Taigi, 11 proc. apklaustųjų žiūri tik nelegaliai įsigytus filmus, o 10 proc. jų klauso tik nelegalių muzikos įrašų. Tiesa, ir šie skaičiai labai santykiniai, nes žmonės nėra linkę atvirauti šia tema.

R.Matulis mato ir teigiamų tendencijų, kurios (staigmena) ateina kartu su legaliais turinio platinimo kanalais: „Kita vertus, pastaruoju metu Lietuvoje sparčiai daugėja legalių muzikos transliavimo ir įsigijimo portalų: didžiausia pasaulio įrašų parduotuvė „iTunes“, populiariosios tiesioginio srauto paslaugos „Spotify“ bei „Deezer“, didžiausia lietuviškos muzikos biblioteka „Pakartot.lt“.

Galimybių įsigyti muzikos įrašų ar teisėtai juos atkurti tikrai daugėja ir poreikio juos naudoti nelegaliai nebelieka. Labai iš lėto, bet visuomenės sąmoningumas didėja, o intelektiniai kūriniai imami traktuoti kaip bet kuris kitas produktas ar paslauga.“

Jau 23 proc. „Spinter tyrimai“ apklausos respondentų teigia nelegalias kopijas iškeičiantys į legalių svetainių turinį. Apklausa rodo, kad būtent dėl alternatyvos pirmiausia būtų galima sumažinti neteisėto įrašų atkūrimo mastą.

34 proc. pagrindine piratavimo priežastimi įvardija didelį nelegalių intelektinių gaminių prieinamumą, 30 proc. nurodė, kad tai būdas sutaupyti pinigų, 24 proc. teigia nerandantys patogių būdų turinį gauti legaliai.

Žodžiu, taip – šiemet balandžio 26 d. ir Lietuva minės Pasaulinę intelektinės nuosavybės dieną, kurios tema – „Susivienykime dėl muzikos“ (angl. „Get Up, Stand Up for Music). Puiki proga pasidomėti ir patiems suprasti, kad naudotis tiesioginio muzikos srauto paslaugomis ne tik greičiau ir paprasčiau negu piratauti, bet jos padeda atrasti kur kas įdomesnės muzikos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.