Kam ir kaip išdalyti pirmieji Lietuvos žaidimų kūrėjų „Oskarai“

Kol kas tai tik mažas „Liverpool“ klubas ir jokio raudonojo kilimo su miniomis gerbėjų. Tačiau pernelyg kuklintis irgi nereikia – Lietuvos žaidimo kūrėjai savo milijonines gerbėjų minias jau turi, jos ten, kur ir reikia, – kitoje ekrano pusėje. Kad ir kaip būtų, „LT Game Award“ – pirmasis tokio pobūdžio renginys Lietuvoje – įvyko. Rengėjai tvirtina, kad taip prasidėjo ilgametė tradicija. O kodėl gi ne – pažiūrėkite, kokie stulbinantys lietuvių darbai buvo apdovanoti visose septyniose kategorijose. Ko vertas vien metų žaidimu išrinktas milijonų pamėgtas „Cooking Fever“!

„Nordcurrent“ sukūrę žaidimą „Cooking Fever“ irgi gavo du apdovanojimus – populiarumą pasaulyje ir „LT Game Awards“ statulėlę.<br>Organizatorių nuotr.
„Nordcurrent“ sukūrę žaidimą „Cooking Fever“ irgi gavo du apdovanojimus – populiarumą pasaulyje ir „LT Game Awards“ statulėlę.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-25 12:59, atnaujinta 2018-01-05 22:27

Balandžio 21 dieną Vilniuje buvo pagerbti geriausi 2014-ųjų metų žaidimų kūrėjai ir pristatyti įdomiausi 2015-ųjų projektai. Auksu tviskantys „LT Game Awardsapdovanojimai buvo skirti septyniose kategorijose – už geriausią garsą, už geriausią meninį stilių, geriausiam žaidimų kūrimo maratono „GameJam“ žaidimui, geriausiam nepriklausomų kūrėjų žaidimui ir Metų žaidimui. Dar dvi nominacijas įsteigė renginio rėmėjai – „Microsoft Lietuva“ apdovanojo geriausio žaidimo „Windows“ platformai autorius, o „Game Insight“ – geriausią industrijos naujoką.

Žaidimus apdovanojimams siūlė patys kūrėjai, o nugalėtojus anonimiškai rinko teisėjų komisija, sudaryta iš žaidimų kūrėjų, žurnalistų (lrytas.lt atstovavo G.Gasiulis), menininkų, kritikų ir žaidimų industrijos atstovų.

„The Machine“ – lietuviškos alternatyvos triumfas

Išskirtinio dėmesio sulaukė beveik visose kategorijose nominuoti mažų ir nepriklausomų komandų projektai – „The Machine“, „Onion“ ir geriausio nepriklausomo žaidimo titulą pelnęs „Infinite Loop“.

Minimalistiniai, tačiau tobulą garso, vaizdo ir žaismo sintezę siūlantys projektai pelnė pusę apdovanojimų, o publikos favoritu tapusiam „The Machine“ įteikti net du apdovanojimai už geriausią „Windows“ žaidimą“ ir geriausią meninį stilių.

„Nuoširdžiai sveikinu visus šioje kategorijoje nominuotus kūrėjus. Jūs visi – nugalėtojai ir laisvai galite lygiuotis į pasaulinio lygio žaidimų kūrėjus. Esate kūrybingi, greitai prisitaikantys ir turite beprotiškai daug potencialo“, – MB „Ingama“ komandai įteikdamas apdovanojimą sakė „Microsoft Lietuva“ vadovas Kristijonas Kaikaris.

„O mums taip sunkiai sekėsi derinti spalvas, – atsiimdamas antrą apdovanojimą prisiminė vienas „The Machine“ kūrėjų Danielius Davidianas. – Nusprendėme, kad žaidimas bus nespalvotas, ir viskas pavyko labai gerai.“

„Šis žaidimas – industrijos raidos simbolis. Dar nesenai kūrėjų komandos dirbo savotiškai izoliuoti, dėl patirties stokos ar per didelių ambicijų daugybė projektų taip ir neišvydo dienos šviesos. „Ingamos“ sukurto „The Machine“ atsiradimo istorija byloja apie subalansuotą požiūrį į savo galimybes ir užsibrėžto tikslo siekimą, todėl ypač džiaugiamės jų pelnytais apdovanojimais“, – sakė Lietuvos žaidimų kūrėjų asociacijos direktorius Gediminas Tarasevičius.

Naujokų alternatyvos

Kūrybingumu ir maištingumu trykštančioje „3j“ studijoje sukurtas žaidimas „Onion“ buvo įvertintas už geriausią garsą. Atsiimdami apdovanojimą žaidimo kūrėjai pasakojo, kad žaidimo garsą sukūrė jaunas ir muzikos dogmų nepaisantis kūrėjas iš Švedijos. Jis paskatino savo kolegas atsikratyti racionalumo.

Pasaulinės žaidimų kūrėjos „Game Insight“ prizas atiteko metų naujokams „GG Studio“ už žaidimą „Shapecast“.

„Neįtikėtina matyti taip sparčiai augančią žaidimų kūrėjų bendruomenę čia, Lietuvoje. Jos aktyvumą ir kūrybiškumą kuriant daugiau kokybiškų ir įdomių žaidimų“, – sako pasaulinės žaidimų bendrovės „Game Insight“ entuziastas ir specialistas Olegas Pridiukas.

Metų žaidimas, kurį pasaulyje žaidžia milijonai

Pagrindinis Metų žaidimo apdovanojimas atiteko vilniečių studijoje „Nordcurrent“ sukurtam visame pasaulyje išpopuliarėjusiam žaidimui „Cooking Fever“. Pernai pasirodęs žaidimas susuko galvą milijonams žaidėjų visame pasaulyje.

„Kad būtent šis žaidimas pelno metų žaidimo apdovanojimą buvo kiek netikėta, bet labai džiugu“, – teisėjų komandos sprendimą komentavo žaidimų kritikas Artūras Rumiancevas. – Šio žaidimo kūrėjai – viena seniausių ir didžiausių žaidimų kūrimo kompanijų Lietuvoje, tai tikri savo amato ir pasirinkto žanro ekspertai, o dešimtys milijonų atsisiuntimų ir ypač palankūs žaidėjų vertinimai garsina ne tik kūrėjus, bet ir Lietuvą. Per pastaruosius porą metų sutvirtėjusiai ir apsiplunksnavusiai Lietuvos žaidimų kūrėjų industrijai labai svarbus pasaulio dėmesys, o „Nordcurrent“ sėkmė užtikrina, kad jo sulauksime.“

Renginio metu taip pat buvo pademonstruoti 2015-aisiais pasirodysiančių žaidimų anonsai. Dalis anonsų viešai parodyti pirmą kartą, tačiau ypatingo publikos dėmesio sulaukė vienišo roboto drama „Scrap Garden“ ir melancholiškas nuotykių žaidimas „Sala“. Žaidimai skirti ne tik Lietuvos žaidimų kūrėjų dėmesio centre esantiems išmaniesiems įrenginiams, bet ir asmeniniam kompiuteriui.

„LT GameAwards 2015“ nugalėtojai ir kaip juos atsisiųsti

Geriausias garsas – „Onion“. Atsisųsti: (iOS).

Geriausias meninis stilius ir Geriausias „Windows“ žaidimas – „The Machine“. Atsisiųsti: (Windows).

Geriausias „GameJam“ žaidimas – „Bubblenator“. (Svetainė). 

Geriausias nepriklausomų kūrėjų žaidimas – „Infinite Loop“. Atsisiųsti: (Android).

Geriausias naujokas („Game Insight“ nominacija) – „Shapecast“. Atsisiųsti: (Android). 

Metų žaidimas — „Cooking Fever“. Atsisiųsti: (Android) (iOS).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.