Galvų medžiotoja IT specialistų ragina ieškoti užsienyje

Verslo įmonės Lietuvoje kasmet praranda šimtus tūkstančių eurų dėl kvalifikuotų IT specialistų trūkumo, konferencijoje „Login 2015“ susirinkusiems klausytojams ketvirtadienį sakė tiesioginės darbuotojų paieškos agentūros „Master Class Lietuva“ vadovė Laura Duksaitė-Iškauskienė. Anot pranešėjos, situaciją pakeisti ir kurti pridėtinę vertę įmonėms galėtų padėti specialistų iš užsienio samdymas, kuriam šalies darbdaviai kol kas neskiria pakankamai dėmesio.

Specialistė „Login 2015“ konferencijoje kalbėjo, kad viena pagrindinių priežasčių, kodėl reikiamų darbuotojų svetur dairomasi vangiai, yra Lietuvos įmonių vidaus kultūroje vyraujantis uždarumas ir nepagrįsta baimė, nepasiruošimas į vietinių specialistų kolektyvus priimti svetimtaučius.<br>D.Umbraso nuotr.
Specialistė „Login 2015“ konferencijoje kalbėjo, kad viena pagrindinių priežasčių, kodėl reikiamų darbuotojų svetur dairomasi vangiai, yra Lietuvos įmonių vidaus kultūroje vyraujantis uždarumas ir nepagrįsta baimė, nepasiruošimas į vietinių specialistų kolektyvus priimti svetimtaučius.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 7, 2015, 5:08 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 3:55 PM

Paklausos neatitinkanti IT specialistų pasiūla verslui kainuoja nerealizuotas plėtros galimybes, neišnaudotą naujų produktų ir paslaugų vystymo potencialą, neįgyvendintus projektus ir neuždirbtus pinigus.

„Skaičiuojama, kad iki 2016 metų Lietuvoje trūks maždaug 13 tūkstančių IT srities specialistų. Šiuo metu praktiškai visi programuotojai, programinės įrangos vystytojai, sistemų administratoriai šalyje yra užimti, tad įmonės, kurios šiaip jau turėtų galimybių ir resursų vykdyti plėtrą, tačiau neranda reikiamo, kad ir vieno iš minėtų specialistų, praranda potencialias pajamas“, – situaciją šalies IT darbo rinkoje vertino L.Duksaitė-Iškauskienė.

Pasak konferencijoje kalbėjusios ekspertės, specialistai iš užsienio apmažintų ne tik IT darbuotojų išlaikymo kaštus, bet, daug svarbiau, leistų verslui drąsiau planuoti savo projektus ir plėtrą, aptarnauti daugiau klientų, eksportuoti paslaugas į užsienio šalis ir tokiu būdu uždirbti pinigus, kurių kitu atveju netenkama.

„Ištekliai iš užsienio šalių vis dar lieka darbdavių neišnaudojama galimybe, juolab, kad nuo praėjusių metų pabaigos sudarytos sąlygos kvalifikuotą darbo jėgą iš svetur samdyti šiek tiek paprasčiau, – teigė L.Duksaitė-Iškauskienė. – Kasmet atsivežamų darbuotojų skaičius Lietuvoje neperkopia šimto, nors tam tikrų aukštos kvalifikacijos specialistų poreikis yra žymiai didesnis, o ir norinčių dirbti mūsų šalyje užsieniečių netrūksta.“

Specialistė teigė, kad viena pagrindinių priežasčių, kodėl reikiamų darbuotojų svetur dairomasi vangiai, yra Lietuvos įmonių vidaus kultūroje vyraujantis uždarumas ir nepagrįsta baimė, nepasiruošimas į vietinių specialistų kolektyvus priimti svetimtaučius.

Dvylika metų personalo srityje dirbanti „galvų medžiotoja“ klausytojų dėmesį atkreipė į tai, kad konkuruodamos dėl paklausių vietos specialistų įmonės neretai jiems permoka, o dėl didelio poreikio net ir žemesnio lygmens IT darbuotojų paieškai šiandien taikomi tokie pat metodai, kaip ir aukščiausios grandies vadovų atrankai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.