Geriausių kompiuterių reitinge „Apple“ – nė kvapo

Kokio kompiuterių gamintojo produkcija yra pati geidžiamiausia ir perkamiausia Lietuvoje? Gal tai „Apple“, „Asus“ arba „Dell“? Tą pabandėme sužinoti apklausę kompiuterinės technikos pardavėjus, o gauti duomenis gerokai nustebino.

„Apple“ kompiuteriai jokiuose reitinguose ne tik neužėmė prizinės vietos, bet ir išvis nebuvo paminėti pasiūlymų sąrašuose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Apple“ kompiuteriai jokiuose reitinguose ne tik neužėmė prizinės vietos, bet ir išvis nebuvo paminėti pasiūlymų sąrašuose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 22, 2015, 11:17 AM, atnaujinta Nov 27, 2017, 9:19 AM

Mokslo ir technologijų populiarinimo centras paprašė lietuviškų elektroninių specializuotų kompiuterinės technikos parduotuvių atstovų išvardinti po penkis rekomenduojamus planšetinius, verslo, biudžetinius ir žaidimų kompiuterius.

Pasiūlytus modelius pardavėjai išrikiavo tam tikru eiliškumu: aukščiausią poziciją gavo modeliai, kuris yra ne tik populiariausi prekyboje, bet ir naujiems pirkėjams siūlomi pirmuoju bandymu, o penktoje vietoje – modeliai, kurie būtų siūlomi tais atvejais, kai nė vienas iš keturių pirmųjų siūlymų pirkėjo netenkina.

Savus pasiūlymus pateikė turbūt visiems puikiai žinomos kompiuterinės technikos parduotuvės 1a.lt, Skytech.lt, Kompiuteriai.lt ir Dellshop.lt.

Geriausių kompiuterių reitingas sudarytas sugrupavus apklausos duomenis pagal modelių šeimas.

Reitingo viršūnėje – „Lenovo

Geriausių kompiuterių reitingo viršūnėje surasite tokius modelius:

● Geriausias biudžetinis kompiuteris – „Lenovo IdeaPad Z50-70“;

● Geriausias verslo kompiuteris – „Lenovo IdeaPad Yoga3 Pro“;

● Geriausias žaidimų kompiuteris – šiame segmente pirmą vietą užėmė du modeliai: „MSI GT72 Dominator“ ir „Dell Alienware 17“;

● Geriausia planšetė – „Lenovo IdeaTab Yoga Tablet 2 10.1“.

Nesunku pastebėti, kad reitingo nugalėtojas yra Kinijos kompanija „Lenovo“, kuri pirmą poziciją užleido tik žaidimų kompiuterių segmente. Verta priminti, kad „Lenovo“ neturi specializuotos žaidimų kompiuterių serijos, kuo gali pasigirti MSI, „Dell“, „Asus“ bei „Acer“ kompanijos.

Tai gali greitai pasikeisti – šią savaitę jau pasirodė gandai, kad „Lenovo“ rimtai svarsto galimybę perimti MSI žaidimų kompiuterių verslą. Tiesa, pati MSI neigia šiuos gandus, bet kai kalbama apie panašaus lygio derybas, oficialaus patvirtinimo tikėtis neverta.

O kur „Apple“?

Apie kokios kompanijos kompiuterius kalbama dažniausiai? Ką labiausia mylime ir nekenčiame? Žinoma, „Apple“.

Jos gaminami produktai beveik etaloniniai – jie giriami, peikiami, dievinami arba daužomi, bet abejingų nepalieka. Tad logiškas klausimas: kaip šiame reitinge sekėsi „iPad“ ir „Mac“ šeimų atstovams?

Kaip bebūtų keista, vienintelę gerą žinią „Apple“ gerbėjams turi planšetinių kompiuterių reitingas: jame „iPad Air 2“ užėmė garbingą trečią poziciją.

Jokiame kitame reitinge „Apple“ kompiuteriai ne tik neužėmė prizinės vietos, bet ir išvis nebuvo paminėti pasiūlymų sąrašuose.

Suprantama, kad „Apple“ gaminių nėra biudžetinių ar žaidimų kompiuterių reitinguose – „Mac“ atstovams čia išties ne vieta. Bet kodėl jų nėra net verslo reitinge?

Pasak Skytech.lt konsultantų, tokios tendencijos nėra keistos: „Lietuvoje be konkurencijos karaliauja „Windows“ kompiuteriai, o „Mac“ renkasi tik specifinių poreikių pirkėjai, pavyzdžiui, dizaineriai ar inžinieriai. Paprastiems namų vartotojams jie per brangūs; žaidėjai paprastai perka stacionarius kompiuterius ir galingesnes grafines sistemas, o jei jau perkamas nešiojamasis kompiuteris, dažniausiai tai – MSI.“

Panaši situacija ir su „iPad“: nors jis dar pakliūna į planšetinių kompiuterių reitingą, užkopti į viršūnę būtų labai sudėtinga. Namams ir vaikams jie per brangūs – pasak Skytech.lt, šiuose segmentuose be konkurencijos karaliauja „Android“ planšetės, kurios yra gerokai pigesnės. O štai verslo segmente situacija dar kitokia ir čia pasirinkimo nelemia nei kaina, nei techniniai parametrai.

Skytech.lt atstovai situaciją aiškina taip: „Pagal techninius parametrus ir paties gaminio kokybę, „iPad“ planšetės tikrai nenusileidžia konkurentams, tačiau šie aspektai neturi lemiamos įtakos pirkėjo pasirinkimui. Kaina, žinoma, dar turi šiek tiek įtakos, bet kai kalbame apie prestižinius produktus, ši įtaka tikrai ne esminė, kadangi verslo klientai linkę investuoti į kokybiškus ir gerą vardą turinčius sprendimus.

Todėl jei pasirinkimą lemtų tik kaina, „iPad“, ko gero, šoktelėtų į viršų. Dabar dažniausiai pasirinkimą lemia įpročiai, o „Windows“ operacinė sistema yra geriausiai pažįstama aplinka, tad ji suvilioja net ir planšetinių kompiuterių rinkoje. Todėl pardavimuose ir pasiūlymuose pirmauja universalūs „Lenovo Yoga“ planšetiniai kompiuteriai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.