„Cisco“ rado būdą išvengti Rusijai paskelbtų JAV ir ES sankcijų?

JAV technologijų kompanija „Cisco“ kaltinama pakeitusi pardavimų duomenis tam, kad išvengtų Rusijai paskelbtų prekybos sankcijų, pranešė „Buzzfeed“.

„Cisco“ kaltinimus atmeta – kompanija tikina išanalizavusi „Buzzfeed“ pateiktus dokumentus ir nustačiusi, kad JAV bei ES sankcijų yra laikomasi.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Cisco“ kaltinimus atmeta – kompanija tikina išanalizavusi „Buzzfeed“ pateiktus dokumentus ir nustačiusi, kad JAV bei ES sankcijų yra laikomasi.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 25, 2015, 3:34 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 5:31 PM

Anot straipsnyje cituojamų anoniminių šaltinių, „Cisco“ pardavinėjo techninę įrangą, nurodydama fiktyvius pirkėjus, o galiausiai ji atiteko Rusijos valdžios įstaigoms, nors JAV paskelbtos sankcijos draudžia tai daryti.

JAV ir Europos Sąjunga (ES) yra paskelbusios sankcijas Rusijai, kurios draudžia bendrovėms parduoti pažangią techninę įrangą Rusijos karinėms organizacijoms. Tai buvo politinis atsakas Rusijos agresijai Ukrainoje ir Krymo aneksijai.

„Buzzfeed“ straipsnyje cituojamas pavyzdys, kuomet „Cisco“ prekes užsakė Prekybos rūmai, o tikrasis pirkėjas esą buvo Rusijos Federalinė saugumo tarnyba. Susisiekus su Prekybos rūmais, šios įstaigos atstovas spaudai nustebo: „Tai yra keista. Mes nesame komercinė organizacija, kuri vykdytų didelius pirkimus. Mes neperkame nieko, išskyrus biuro priemones.“

„Cisco“ kaltinimus atmeta – kompanija tikina išanalizavusi „Buzzfeed“ pateiktus dokumentus ir nustačiusi, kad JAV bei ES paskelbtų sankcijų yra laikomasi.

Bendrovės atstovai aiškina, kad pardavimų duomenys buvo pakeisti dėl programinės įrangos klaidos, lėmusios, kad kai kurie pirkėjų vardai buvo nurodyti neteisingai. Esą šie pakeitimai nebuvo atlikti siekiant paslėpti tikrųjų pirkėjų duomenis.

Anksčiau „Cisco“ jau buvo sulaukusi kritikos po to, kai pasklido gandai, esą šios kompanijos atstovai papirkinėja Rusijos pareigūnus tam, kad laimėtų sandorius.

Teigiama, kad dėl Rusijai paskelbtų sankcijų „Cisco“ teko atšaukti daug svarbių sandorių, kurių vertė siekia per 1,7 mln. dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?