Lietuvos operatoriai turi blogų žinių „iPhone“ savininkams

Telefonus „iPhone“ perkrauti ar net sugadinti galinti SMS žinutė aktyviai plinta ne tik užsienyje, bet ir Lietuvoje. Mūsų šalies mobiliojo ryšio operatoriai šių įrenginių savininkams teigia negalintys padėti, nes neturi galimybių filtruoti SMS srauto.

„Apple“ teigia apie klaidą žinanti ir vis dar ruošia jos ištaisymą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Apple“ teigia apie klaidą žinanti ir vis dar ruošia jos ištaisymą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

May 28, 2015, 5:29 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 1:43 AM

Kaip jau pranešėme trečiadienį, išsiuntus SMS su žodžiu „Power“ (liet. maitinimas) ir tam tikrais simboliais į „iPhone“ telefoną, vos jį gavęs įrenginys persikrauna – savininkas net nespėja sureaguoti į atsiųstą žinutę. Kai kuriais atvejais telefonas visiškai užstringa arba nebesugeba atidaryti žinučių programėlės.

Apple“ teigia apie klaidą žinanti ir vis dar ruošia jos ištaisymą. Kol jis bus išleistas, vartotojams tenka patiems kovoti su piktybinių „pokštautojų“ padariniais.

Lrytas.lt žiniomis, jų netrūksta ir Lietuvoje – informacijos apie šią spragą internete susiradę lietuviai siuntinėja žalingą SMS „iPhone“ savininkams. Kol didžiausia pasaulyje technologijų kompanija krapštosi, gal jiems padėti gali mobiliojo ryšio operatoriai?

Deja, suktis teks patiems – pasirodo, mobiliojo ryšio bendrovės neturi galimybių filtruoti SMS srauto.

„Konkretaus turinio SMS blokavimas nėra įmanomas, nes tai būtų grubus mūsų klientų privatumo pažeidimas“, – sakė „Omnitel“ atstovas spaudai Mindaugas Snicorius ir patarė kol kas naudotis internete pateikiamais problemos sprendimo būdais (juos rasite ir šio straipsnio pabaigoje).

Panašų atsakymą pateikė ir „Tele2“ korporacinės komunikacijos direktorius Andrius Baranauskas: „Mes jokiu būdu negalime filtruoti pranešimų pagal turinį – tiesiog neturime galimybės matyti SMS turinio. Ir nenorime, tai būtų vartotojų teisių pažeidimas. Sprendimą šiai problemai turi pateikti gamintojas.“

„Bitės“ Korporatyvinių reikalų vadovė Žana Jakevičienė pastebėjo, kad šiuo metu operatorius turi santykinai nedaug „iPhone“ naudotojų. Galbūt dėl to iki šiol bendrovė negavo klientų nusiskundimų dėl minėtos problemos nei klientų aptarnavimo centre, nei salonuose.

„Pagal galiojančius įstatymus neturime įgaliojimų skenuoti Lietuvoje siunčiamų trumpųjų žinučių turinių. Tačiau jei prireiks – mielai pakonsultuosime ir padėsime klientams, jei dėl žalingos žinutės jiems tektų naujai nustatyti savo telefonus“, – sakė Ž.Jakevičienė.

Naujausiais duomenimis, žalinga žinutė, kurioje yra arabiškų ir kiniškų simbolių, gali pakenkti ne tik „iPhone“ telefonams, bet ir laikrodžiams „Apple Watch“, planšetėms „iPad“ bei „Mac“ kompiuteriams. Nors praėjo jau daugiau nei para nuo spragos aptikimo, „Apple“ sprendimo vis dar nesugeba pateikti.

Yra keli būdai apsisaugoti nuo šios spragos pavojų. Paprasčiausias laikinas sprendimas – išjungti žinučių rodymą ekrane, kuomet telefonas yra užrakintas. Šį nustatymą galite išjungti pasirinkę „Settings“ > „Notifications“ > „Messages“ > „Show on Lock Screen“.

Jei žinutę jau esate gavę ir dėl jos telefonas veikia nekorektiškai (pvz., neįsijungia žinučių aplikacija) bei žinote „pokštautoją“ – paprašykite jo atsiųsti naują SMS (žinoma, be minėtųjų simbolių).

Kitas sprendimo variantas – atsisiųskite SMS pats sau. Tai galite padaryti, pavyzdžiui, paleidę „Siri“ valdymo balsu programėlę ir nurodę jai išsiųsti žinutę savo numeriu. Pranešimą sau galima išsiųsti ir naudojant kitas aplikacijas (pvz., užrašinę „Notes“, nuotraukų programėlę „Photos“) – tereikia spustelėti „Share“ mygtuką ir įvesti savo telefono numerį arba „iMessage ID“. Perkrovus įrenginį telefonas turėtų veikti kaip įprasta.

Jei tą pačią žalingą žinutę nuolat gaunate iš to paties asmens, tiesiog užblokuokite jo numerį. Tai galite atlikti „Contacts“ programėlėje susiradę piktybinį kenkėją ir pasirinkę „Block this Caller“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.