Nobelio premijos laureato karjera griūna, kaip „Ten Walls“

Ko gali tikėtis lietuvis „Ten Walls“, jei Nobelio premiją gavęs britų biochemikas, seras Timas Huntas, yra priverstas atsistatydinti iš pareigų už tai, kad nuoširdumo akimirką prasitarė, jog moterys laboratorijoje jam trukdo dirbti. Pasakęs, kad jos įsimyli, o po to verkia mokslininkas buvo pavadintas neandartaliečiu ir niekam nebesugebėjo įrodyti, kad tik juokavo.

Dvi savo žodžių aukos per savaitę. Tiek Marijus Adomaitis (kairėje), tiek Timas Huntas (dešinėje) žodžiais palietė tuos, kuriuos visuomenė ilgai skaudino. Dabar skauda jiems patiems.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Dvi savo žodžių aukos per savaitę. Tiek Marijus Adomaitis (kairėje), tiek Timas Huntas (dešinėje) žodžiais palietė tuos, kuriuos visuomenė ilgai skaudino. Dabar skauda jiems patiems.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2015-06-11 17:16, atnaujinta 2017-11-23 03:16

Antradienį kalbėdamas Pasaulinėje mokslo žurnalistų konferencijoje Pietų Korėjoje, biochemikas kažkodėl nutarė prisipažinti, kad „turi bėdų su merginomis“. A, turi tai turi – koks gi būtų moksliukas, jei neturėtų. Blogiau, kad tuo jo pasisakymas nesibaigė. Salė visiškai sutriko, kad Timas Huntas pratęsė mintį, teigdamas, kad moterys laboratorijose tik trukdo moksliniam darbui:

„Kai jos yra laboratorijoje atsitinka trys dalykai: tu įsimyli į jas, jos įsimyli į tave, o kai už ką nors pakritikuoji, jos pradeda verkti.“

Lietuvos mąstais lyg ir nekaltas mokslininko pajuokavimas, salėje sukėlė labai skirtingas reakcijas. Kažkas nervingai krizeno, kažkas tiesiog rankomis suėmė galvas. Nepadėjo net tai, kad prieš rėždamas abejotiną mintį, jis pats save išvadino „kiaule šovinistu“, tuo lyg ir leisdamas suprasti, kad tai ne visai rimta.

Tuoj po pasisakymo išvydęs, kokią reakciją jis sukėlė, 72 metų mokslininkas, kurio žmona taip pat yra žinoma mokslininkė, atsiprašė ir mėgino paaiškinti, kad taip tik pajuokavo.

„Aš tikrai gailiuosi, kad pasakiau, ką pasakiau. Pasielgiau tikrai labai kvailai. Tai, kas turėjo būti lengvabūdiškas, ironiškas pareiškiamas, buvo priimta labai rimtai. O aš tenorėjau būti sąžiningas.

Labai svarbu galėti kritikuoti žmonių mintis nekritikuojant jų pačių, o jeigu jie apsipila ašaromis, tai trukdo tau pasiekti absoliučią tiesą. O bet kas, kas pastoja tam kelią, mano supratimu, kenkia mokslui „, – vėliau mėgino pasiaiškinti mokslininkas kalbėdamas BBC „Radio 4“ laidoje.

Na, bet jo tiesa virto tuo kuo virto ir mokslininkas nebematė kitos išeities, kaip palikti Londono universiteto koledžo Gyvybės mokslų fakulteto garbės profesoriaus pareigas.

Oficialiame pranešime rašoma:

„UCL buvo pirmasis Anglijos universitetas, kuriame moterys pradėjo mokytis kartu su vyrais lygiomis sąlygomis, todėl universitetas mano, kad tai atitinka mūsų lyčių lygybės propagavimo įsipareigojimams.“

Taigi, dar vienas žmogus tapo aplinkybių, savo liežuvio ir dėl kai kurių temų pernelyg įsijautrinusios visuomenės auka.

Ir ko po to gali tikėtis kur kas grubesnį pasisakymą išplatinęs lietuvių muzikantas „Ten Walls“? Juk elektroninę muziką kuria tūkstančiai, o Timas Huntas buvo vienintelis, kuris su bendradarbiais 2001 metais gavo Nobelio medicinos premiją už baltymo molekulės, kontroliuojančios ląstelių dalinimąsi, atradimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?