Lietuviai ne tokie išmanūs, kokiais save laiko

Patogus prisijungimas yra viena svarbiausių priežasčių, kuri paskatintų dažniau naudotis mobiliuoju banku.<br>123rf nuotr.
Patogus prisijungimas yra viena svarbiausių priežasčių, kuri paskatintų dažniau naudotis mobiliuoju banku.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 18, 2015, 3:06 PM, atnaujinta Nov 21, 2017, 2:38 PM

Daugiau nei pusė išmaniuosius telefonus turinčių gyventojų teigia, kad naudojasi mobiliojo banko programėle. Tačiau DNB banko eksperimentas parodė, kad tai, ką sako gyventojai, nebūtinai atspindi tikrąją padėtį – gatvėje paprašytas prisijungti prie savo mobiliojo banko, tai atlikti gali tik nedaugelis.

Pagal birželį „Spinter tyrimai“ atliktą visuomenės nuomonės apklausą, net 72 proc. mobiliojo banko programėlę įsidiegusių žmonių teigė, kad prie jo galėtų prisijungti bet kurioje kasdieninėje situacijoje. Ir tik kas ketvirtas apklaustasis prisipažino, kad savo galimybes pervertino – iš tiesų prisijungti jie negalėtų, nes dažniausiai su savimi nesinešioja prisijungimui reikalingos kodų kortelės ar generatoriaus, o mobilųjį parašą naudoja tik nedaugelis.

Kita tyrimo dalis – sostinės gatvėse gyventojų buvo prašoma prisijungti prie savo mobiliojo banko paskyros. Nors daugelis tvirtino, kad jiems nebūtų sudėtinga čia ir dabar prisijungti, paprašius tai padaryti, tik kas penktam (23 proc.) tai pavyko.

„Pamatėme, kad dar daug žmonių neišnaudoja mobiliosios bankininkystės galimybių, nes jiems nėra paprasta ir patogu prisijungti. Kuo mažiau reikia atlikti žingsnių prisijungiant, tuo daugiau žmonių išmaniajame telefone gali paprasčiau valdyti savo finansus kasdieninėse situacijose“, – tyrimą apibendrino DNB banko Verslo plėtros tarnybos vadovas Tadas Sudnius.

Šių metų vasarį atlikta „Spinter tyrimai“ apklausa parodė, kad patogus prisijungimas yra viena svarbiausių priežasčių, kuri paskatintų dažniau naudotis mobiliuoju banku – taip teigė 36 proc. respondentų. Svarbesne priežastimi buvo nurodytas tik saugumas (49 proc. apklaustųjų).

Pasak T.Sudniaus, visuomenei vis labiau „išmanėjant“, sparčiai auga ir naudojimasis mobiliąja bankininkyste – pavyzdžiui, nuo sausio DNB programėlė kas mėnesį vidutiniškai parsisiunčiama 5 tūkst. kartų, o 55 proc. naudotojų programėlę naudoja bent kartą per savaitę.

Tebenaudoja plastikinę PIN kodų kortelę

Bankų mobiliąsias programėles naudoja kas antras išmaniojo telefono naudotojas, dažniausiai tai – 18–29 metų gyventojai. 20 proc. apklaustųjų teigė, kad programėlę naudoja bent kartą per savaitę. Dar tiek pat žmonių tvirtino, kad programėlę naudoja kelis kartus per mėnesį.

Populiariausia prisijungimo prie mobiliojo banko priemonė – plastikinė PIN kodų kortelė (65 proc. apklaustųjų). PIN kodų generatorių naudoja 17 proc., o mobilųjį parašą – 15 proc. respondentų. Plastikine PIN kodų kortele dažniau naudojasi moterys. Mobiliuoju parašu – vyrai.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ reprezentatyvų Lietuvos gyventojų tyrimą atliko 2015 metų birželio 2–5 dienomis. Tyrimo metu buvo apklausti 303 respondentai.

Socialinis eksperimentas, Vilniaus gyventojų apklausa, buvo atlikta šių metų birželio 1–6 dienomis. Spontaniško interviu metodu iš viso buvo apklausti 63 respondentai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.