Studentų programėlė padės taupyti net gyvenantiems už 115 eurų

Ko reikia, kad kitą mėnesį būtum 50 eurų turtingesnis? Akivaizdu – šį mėnesį tuos 50 eurų sutaupyti. Bet ar tai įmanoma tarp vakarėlio ir bado gyvenančiam Lietuvos studentui? Nesakome, kad Vilniaus kolegijos studentų sukurta pirmoji lietuviška išlaidų valdymo programėlė „Studento biudžetas“ užtikrins, jog kitą mėnesį būsite turtingesni. Tačiau bent jau padės akivaizdžiai pamatyti, kiek pinigų paleidote vėjais, ir net pašvilpaus, jei iššvaistę viską pakratysite telefoną.

Kūrėjų komanda – Marius, Arnoldas ir Marius – rodo savo programėlę.<br>T.Bauro nuotr.
Kūrėjų komanda – Marius, Arnoldas ir Marius – rodo savo programėlę.<br>T.Bauro nuotr.
Daugelis funkcijų įprastos tokio tipo biudžeto planavimo programėlėms. Išsiskiria tai, kad ši yra lietuviška ir veikia „Windows Phone“. Blogai, kad neveikia kitose OS.
Daugelis funkcijų įprastos tokio tipo biudžeto planavimo programėlėms. Išsiskiria tai, kad ši yra lietuviška ir veikia „Windows Phone“. Blogai, kad neveikia kitose OS.
Kūrusiems programėlę studentams vadovavo Vilniaus kolegijos Elektronikos ir informatikos katedros vedėjas doc. dr. Mindaugas Liogys.<br>T.Bauro nuotr.
Kūrusiems programėlę studentams vadovavo Vilniaus kolegijos Elektronikos ir informatikos katedros vedėjas doc. dr. Mindaugas Liogys.<br>T.Bauro nuotr.
„Provident Finansai“ korporatyvinių reikalų vadovė Laura Puidokaitė.<br>T.Bauro nuotr.
„Provident Finansai“ korporatyvinių reikalų vadovė Laura Puidokaitė.<br>T.Bauro nuotr.
„Kam aš tuos 15 paskutinių eurų išleidau?“<br>T.Bauro nuotr.
„Kam aš tuos 15 paskutinių eurų išleidau?“<br>T.Bauro nuotr.
Čia išlaidų statistika – kokia dalis jų kliuvo kokiai sričiai.<br>T.Bauro nuotr.
Čia išlaidų statistika – kokia dalis jų kliuvo kokiai sričiai.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Arnoldas Lukošius

Jun 18, 2015, 10:07 AM, atnaujinta Nov 21, 2017, 5:46 PM

Apskaita kiauroms kišenėms

Studentas ir biudžeto planavimas? Skamba, kaip karštas ledas ar mokesčius mokantis graikas – būna, bet aptinkama retokai. Kas nepamena klasika virtusio anekdoto apie studento biudžeto planavimą: stipendija, nepamenu, nepamenu, noriu valgyti, noriu valgyti, badas, badas, stipendija…

Prieš pradedant kurti programėlę atlikta studentų apklausa parodė, kad dažno studento mėnesio pajamos siekia nuo 115 iki 230 eurų. Didžioji dalis jų išleidžiama maistui, būsto nuomai, pramogoms, aprangai, transportui ir žalingiems įpročiams. Beje, maistui, pramogoms ir žalingiems įpročiams studentai skiria beveik po tiek pat – iki 60 eurų kiekvienai kategorijai. 

Tuo pat metu beveik kas antro studento siekiamybė – per mėnesį sutaupyti iki 90 eurų. Nenuostabu, kad beveik kas antras studentas nepatenkintas savo finansine padėtimi. Keisčiau, kad tik 7 proc. jų išvis mėgina planuoti savo mėnesio biudžetą.

Žodžiu, studentai netaupūs, pinigų gauna mažai, iššvaisto daug ir yra nepatenkinti, nes nesutaupo. 

Tačiau tokios programėlės kūrimo konkursą inicijavusi kompanija „Provident Finansai“ gana logiškai sumąstė, kad biudžeto planavimas labiausiai ir reikalingas tiems, kas jo planuoti nemoka.

„Norėtųsi, kad jie išmoktų elgtis atsakingiau. Kad nešautų į galvą skolintis pinigų greitų paskolų bendrovėse. Todėl noriai ėmėmės įgyvendinti šią idėją“, – per pristatymą sakė Vilniaus kolegijos Ekonomikos fakulteto dekanė Asta Pikelienė.

Galiausiai konkursui pasibaigus išrinkta nugalėtojų komanda sukūrė programėlę „Studento biudžetas“. Ją jau dabar gali nemokamai parsisiųsti ir naudotis visi telefonų su „Windows“ operacine sistema savininkai. Ateityje planuojamos ir programėlės versijos kitoms platformoms.

„Studentams finansų valdymas nėra labai patraukli tema. Vis dėlto, pasitarę su Vilniaus kolegijos atstovais, nutarėme siūlyti studentams sukurti jiems patiems patogų asmeninio biudžeto valdymo įrankį, juk kas kitas geriau žino jų poreikius ir įpročius. Kadaise aš pati savo biudžetą planavau rinkdama išlaidas kompiuterio failuose. Tai buvo nepatogu, nors naudinga. Norime paskatinti studentus analizuoti savo išlaidas ir parodyti jiems, kad asmeninio biudžeto valdymas gali būti labai paprastas“, – kalbėjo „Provident Finansai“ korporatyvinių reikalų vadovė Laura Puidokaitė.

Žvanganti ir švilpianti programėlė

Trys programėlės kūrėjai – du Mariai ir Arnoldas – jau dabar gali jaustis laimėtojais. Už tai, kad nugalėjo konkurse ir sukūrė tinkamą programėlę, jie gavo po 400 eurų. Tačiau įrodyti, kad naujas įrankis kažkuo bus naudingas vis tiek reikia.

„Iš pradžių dalyvavome paskatinti piniginės premijos laimėjusiai komandai, tačiau netrukome įsijausti. Aš pats jau dvi savaites gyvenu su šia programėle, tik, deja, kol kas naudos pajusti negalėjau – testuoju veikimą, tad nuolat turiu trinti ir suvedinėti naujus duomenis“, – paklaustas, ar jau gavo naudos naudodamasis savo kūriniu, atsakė vienas komandos narys, Marius Bareiša.

Jis ir parodė, kaip toji programėlė veikia. Tai gana paprasta. Studentas suveda visas savo mėnesio pajamas (daugiausia tai, aišku, pinigai, gauti iš giminių) ir paskui suvedinėja savo išlaidas, kurios suskirstytos į kategorijas – maistui išleidau 10 eurų, 3 eurai rūkalams, 10 – pramogoms. Kategorijas galima susikurti ir patiems.

Be to, galima perkelti dalį turimų pinigų į taupyklę. Ten nusistatai svajonių tikslą (M.Bareiša iškart parinko 2000 eurų automobiliui) ir jo sieki.

Programėlė turi ir linksmesnių funkcijų – įmetus pinigus į taupyklę ji suskamba, papurčius telefoną, jei taupyklėje yra pinigų, pasigirsta žvangėjimas, o jei ten tuščia – sušvilpia vėjas. Be to, programėlė primins tuo atveju, jei ilgokai neįvedinėsite savo sąnaudų.

Tie programėlės naudotojai, kurie netingės suvesti savo išlaidų, akivaizdžiai matys, kam išleidžia daugiausia, galės peržiūrėti savo sąnaudų istoriją, statistiką ir… akivaizdžiai įsitikinti, kad svajonei sutaupyti neįmanoma, nes juk nepradėsi mažiau leisti kavai ir rūkalams.

Žodžiu, jei įdomu, galite atsisiųsti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.