Siaubą keliantys atsitikimai verčia uždrausti asmenukių lazdelę

Gaisro po sprogimo Niujorke fone su asmenukių lazda nusifotografavusios merginos ir įsiamžino, ir pagarsėjo, ir dėl to pasigailėjo.
Gaisro po sprogimo Niujorke fone su asmenukių lazda nusifotografavusios merginos ir įsiamžino, ir pagarsėjo, ir dėl to pasigailėjo.
Turistai Tunise tiesiog negali pozuodami nesifotografuoti teroristinio išpuolio vietoje, bet, atrodo, tai nesiutina tik paties besifotografuojančio.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Turistai Tunise tiesiog negali pozuodami nesifotografuoti teroristinio išpuolio vietoje, bet, atrodo, tai nesiutina tik paties besifotografuojančio.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Ši smagi jaunuolių kompanija po kelių sekundžių vos nežus.
Ši smagi jaunuolių kompanija po kelių sekundžių vos nežus.
Šiai moteriškei neatsitiko nieko. Kol kas. Gal reikia didesnio ekrano ant lazdelės?<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Šiai moteriškei neatsitiko nieko. Kol kas. Gal reikia didesnio ekrano ant lazdelės?<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Arnoldas Lukošius

Jul 5, 2015, 7:21 PM, atnaujinta Oct 27, 2017, 9:53 PM

Tapusi bene populiariausia praėjusių Kalėdų dovana Lietuvoje, asmenukių lazdelė, atrodo, toks nekaltas ir linksmas daikčiukas. Ji tokia populiari, kad italų dizaineris Massimo Giorgetti sukūrė drabužius su jos atvaizdu, o Australijos žinių tarnyba „Sky News“ aprūpina jomis savo reporterius. Bet vienam politikui ji sudaužė karjerą, ne vienam amerikiečiui užtraukė gėdą ir baudą, grupei jaunuolių vos neatėmė gyvybės. Kodėl ji jau uždrausta Versalio rūmuose Paryžiuje, Londono nacionalinėje galerijoje, visuose Disney pramogų parkuose ir net Pietų Korėjoje?

„YouTube“ žvaigždės ne savo noru

Keturi jaunuoliai, kurie smagiai lėkdami automobiliu, dainuodami „Baby Come Back“ filmavosi prie asmenukių lazdelės pritvirtinta „Go Pro“ kamera, tikrai neplanavo tapti „YouTube“ žvaigždėmis. Tačiau tapo. 2015 m. gegužės 19 d. portale įdėtą jų nufilmuotą medžiagą per mėnesį peržiūrėjo daugiau nei 5 mln. žmonių.

Nesvarbu, ar dainavo jie blogai, ar gerai, nesvarbu, ar atrodė kvailai, ar linksmai. Svarbu, kad filmavimo metu visiems smagiai užtraukus priedainį sprogo automobilio padanga. Automobilis pradėjo nevaldomai suktis, o kamera nulėkė į šoną.

Grynas atsitiktinumas, kad išsprūdusi iš operatoriaus, sėdinčio ant galinės sėdynės, rankų lazdelė rimčiau nesužalojo priekyje sėdinčių žmonių. Bet siaubo įvarė nemažai.

Kai lazdelė yra, o proto nėra

Dvi turistės iš Kalifornijos (JAV) taip įsiamžino Romos (Italija) Koliziejuje, kad, matyt, pačios žagsės iki gyvenimo pabaigos. Na, ar bent jau po truputį supras, kuo tikras istorinis paminklas skiriasi nuo imitacijos Las Vegase. Arba nesupras, bet vis tiek žagsės.

Taigi 21 ir 25 metų draugės atsiliko nuo savo grupės, nes norėjo pasidaryti asmenukę. Lazdelė buvo, o iki idealaus kadro trūko tik tūkstančio metų senumo sienoje išraižytų inicialų. Inicialai J ir N su lazdele įsirėžė gana lengvai, nuotrauką irgi pasidaryti spėjo. O štai pavyti grupės – nebe.

Kur kas geriau suprantantys istorijos vertę lankytojai akimirksniu iškvietė Koliziejaus apsaugą ir porelė buvo suimta pateikus kaltinimus „tyčiniu istorinę bei meninę vertę turinčio statinio gadinimu“.

Porelė į tai reagavo paprastai:

„Mes labai atsiprašome už tai, ką padarėme. Mes dėl to labai gailimės, bet nė neįsivaizdavome, kad tai yra šitaip rimta. Dabar tai atsiminsime visą gyvenimą.“

Koliziejus į tai reagavo irgi paprastai. Pasekė Versalio rūmų bei Nacionalinės galerijos Londone pavyzdžiu ir visiškai uždraudė niekšingai skatinančias gadinti istorinius paminklus asmenukių lazdeles.

Kai lazdelė yra, bet jausmų nėra

Kovo mėnesį grupelę merginų Niujorke irgi išgarsino asmenukių lazdelė. Na, ne pati lazdelė, o smagi grupinė nuotrauka, padaryta ne laiku ir ne vietoje. Iškart po sprogimo kavinėje Ist Vilidžo rajone merginos smagiai nusifotografavo liepsnojančio pastato ir policijos šviesų fone.

Fotografavosi ne tik jos. Tiesiog iš rankų darytose kitų nuotraukose taip gerai nebuvo matyti tragiškas smagios asmenukės kontekstas. O merginos pagarsėjo. Dabar pačios klaikiai gėdydamosi gali žiūrėti į save ant žurnalo „New York Post“ viršelio. Su smagia antrašte – „Kaimelio idiotai“.

Aišku, Britanijos politikai šio leidinio neskaito. Todėl šalies Leiboristų partijos kandidatas Amranas Husseinas (29 m.) ir nukentėjo. Aišku, lazdelė ir vėl nekalta – kaltas žmogaus kvailumas. Bet žmogaus juk neuždrausi.

Atostogų metu jis su draugais aplankė paplūdimį Tunise, kuriame neseniai įvyko masinės turistų žudynės. Ir pasifotografavo su asmenukių lazdele pozuodamas prie gėlių kalno žudynių vietoje.

Tiesa, jis visai logiškai mėgino ginti savo poelgį.

„Kaip matote, mes įdėjome nuotraukas dėl daugelio priežasčių. Tam, kad atsimintume, tam, kad parodytume čia nesantiems žmonėms, jog aukų atminimas gerbiamas, tam, kad Tuniso gyventojams parodytume, jog mums jie rūpi, ir amžinai liksime skolingi tiems, kurie rizikavo savo gyvybe gelbėdami kitus. Iš visos širdies atsiprašau tų, kuriuos tai įžeidė“, – vėliau rašė jis.

Tai nepadėjo. Asmenukes kol kas visi priima kaip linksmo narcisizmo apraišką, tad įniršis socialiniuose tinkluose augo lyg sniego lavina. Galiausiai leiboristai pranešė, kad A.Husseinas už „nepriimtiną“ ir „įžeidų“ elgesį iš partijos pašalintas.

Asmenukių lazdelės draudžiamos kaip cigaretės

Taigi, nors kol kas tragiškai žuvusių dėl lazdelės nėra, pakraupino jos jau nemažai žmonių. Todėl vis daugėja vietų, kur jos paprasčiausiai draudžiamos.

* Niujorko ir Londono meno muziejų darbuotojai jas uždraudė dėl to, kad į save telefone užsižiūrėję lankytojai ne tik tranko kitus lazdele, bet ir jau spėjo pradurti skylę keliuose eksponatuose.

* Disney parkai jau anksčiau draudė naudotis asmenukių lazdelėmis atrakcionuose. Tačiau po to, kai Kalifornijos parke teko sustabdyti mirties kilpą darantį amerikietiškųjų kalnelių traukinuką, nes vienas linksmuolis nutarė nusifotografuoti su asmenukių lazdele, jos buvo išvis uždraustos visuose parkuose.

Dabar jas konfiskuoja ir padeda į saugyklą. Darbuotojai sako dėl to labai laimingi – pernelyg dažnai tokia lazdelė daužė per veidus kitiems lankytojams, vertė juos stoviniuoti, o jau kiek kartų su jomis per veidus gavo personažus vaidinantys aktoriai, nė minėti neverta.

Pakanka pamėginti įsivaizduoti, kas būtų, jei atrakcione tokia lazdelė išsprūdusi iš rankų įstrigtų tarp kokių svarbių dantračių. * „Apple“ asmenukių lazdeles prilygino cigaretėms. Paskutinėje WWDC konferencijoje birželį ir vienos, ir kitos buvo visiškai uždraustos renginio teritorijoje. Be to, taisyklėse įrašytos greta.

* Dar radikaliau pasielgė Pietų Korėjos valdžia. Šioje šalyje asmenukių lazdelės visiškai uždraustos, o kiekvienam jų pardavėjui gresia 30 mln. vonų bauda (daugiau negu 20 tūkst. eurų). Ir tai šalyje, kurioje pirmoji kamera ant asmenukių lazdelės išpopuliarėjo dar 1990 m.

* Asmenukių lazdelės uždraustos didžiausioje Londono O2 arenoje, vemblio stadione ir Australijos „Australian Open“ teniso turnyre. Pastarojo organizatoriai nurodo, kad lazdeles galima naudoti specialiose asmenukių vietose, tačiau varžybų metu jos nepageidaujamos, nes gali blaškyti žaidėjus.

„O2 uždraudė asmenukių lazdeles dėl saugos ir tam, kad žmonės netrukdytų kitiems gerbėjams. Asmenukes darytis leidžiama, bet lazdeles palikite namie. Dėl tų pačių priežasčių pas mus draudžiama fotografuoti ir filmuoti su planšetiniais kompiuteriais, nes jie trukdo kitiems žiūrovams patogiai stebėti renginį“, – pakomentavo draudimą arenos O2 atstovas spaudai.

* JAV picerijų tinklas „Pizza Hut“ tiesiog sukūrė smagų filmuką apie tai, kokios tragedijos gali ištikti nevykėlius su asmenukių lazdele. Taigi kai kitą kartą tvirtinsite telefoną prie pagalio, pagalvokite ne tik apie tai, kaip kvailai atrodote aplinkiniams, bet ir apie tai, kaip kvailai galite pasielgti apimti gėrėjimosi savimi euforijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.