Kaip vasarą saugoti šaldytuvą ir telefoną? Klausiame ekspertų

Lietuviška vasara tavo įrenginiams – lyg išgyvenimo stovykla. Būna savaičių, kai, išgriebęs iš balos telefoną, keikiesi, kad nepasiėmei botų ir pūkinės striukės, o būna, kad nuo alinamo karščio sugenda namų šaldytuvas. O dar tos nelaimingos situacijos su nešiojamaisiais įrenginiais prie vandens bei smėlio. O dar tie atostogų iš užsienio parlėkę vagys. Vis dėlto yra tam tikrų metodų, kuriuos pasitelkę galime apsaugoti savo technikos prietaisus nuo gedimo.

Telefonas paplūdimyje dažnai džiugina, bet dažnai ir žūva.<br>123rf nuotr.
Telefonas paplūdimyje dažnai džiugina, bet dažnai ir žūva.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 18, 2015, 12:35 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 9:46 AM

Kas karščių neištveria labiausiai?

Nors karščiai mūsų šalyje ir neužsibūna, kai kuriems buitiniams prietaisams gali pakakti ir poros karštų dienų, kad pasakytumėte jam sudiev. Vienas tokių – šaldytuvas. Tai, kad vasarą jie genda gerokai dažniau, rodo ir suaktyvėjusi prekyba naujais šaldytuvais. 

„Žinoma, dažniausiai genda senesnės kartos šaldytuvai. Taip paprastai atsitinka, kai kambario temperatūra vasarą pakyla virš, sakykim, 25 laipsnių šilumos. Arba, kai šaldytuvas stovi ten, kur jį nuolat apšviečia saulė. Tokiu atveju kompresoriui tenka didžiulė apkrova, išnaudojama daugiau elektros energijos, šaldytuvas nespėja vėsintis“, – sako „Samsung Electronics Baltics“ produktų žinovas Lietuvoje Andrėjus Liudkovskis.

Anot eksperto, norint išvengti gedimo, svarbiausia žinoti prevencines priemones:

1. Nestatykite šaldytuvo taip, kad jo sienelės prisispaustų prie sienos ar kitų daiktų. Reikia leisti, kad oras aplink šaldytuvą judėtų laisvai ir netrukdytų vėsinimo procesui.

2. Nestatykite šio prietaiso prie nuolatinio karščio šaltinio – viryklės ar ten, kur nuolat šviečia saulė.

„Renkantis naują šaldytuvą rekomenduoju atkreipti dėmesį į jo kompresorių. Pavyzdžiui, į naujausius šaldytuvus montuojami magnetiniai inverteriniai kompresoriai yra ir patikimesni, ir dirba tyliau. Be to, bent jau „Samsung“ tokiems kompresoriams suteikia 10 metų garantiją“, – siūlo A.Liudkovskis.

Neužmirškite apie žaibų pavojų!

Nors kiti buitiniai prietaisai, pavyzdžiui, mikrobangų krosnelė arba skalbimo mašina, vasaros karščio nebijo, šiuo metų laiku yra ir kitų pavojų. Vienas jų – žaibai.

„Į kai kuriuos prietaisus apsauga nuo žaibo būna įmontuota iš karto – tuomet visam prietaisui sugesti pavojaus nėra, sudegti gali nebent saugikliai ar relės. Tačiau jei žaibuojant norite jaustis saugūs šimtu procentu, prietaisus paprasčiausiai išjunkite iš elektros lizdo“, – sako A.Liudkovskis.

Mobiliųjų priešai vasarą – smėlis ir vanduo

Tai, kad apie gulėjimą paplūdimyje ar plaukimą valtimi per savo atostogas privalu paskelbti „Instagram“ arba mažų mažiausiai „Facebook“, jau seniai žino ir vaikeliai, ir seneliai. Tačiau, kaip šių nuotykių metu apsaugoti tuos skelbimus siunčiančius išmaniuosius telefonus bei planšetinius kompiuterius, irgi būtų visai neblogai žinoti.

Vasarą savo mobilųjį įrenginį svarbiausia apsaugoti nuo trijų jos palydovų – karščio arba tiesioginių saulės spindulių, vandens bei smėlio.

„Pirmiausia saugokite savo įrenginius nuo tiesioginių saulės spindulių. Nelaikykite telefonų neuždengtų paplūdimyje, taip pat jokiu būdu nepalikite jų automobilyje, juo labiau ant prietaisų skydelio. Karštis stipriai sutrumpina baterijos gyvavimo laiką“, –  perspėjo „Samsung“ serviso centrui Lietuvoje vadovaujantis Dainius Žilinskas.

Jo teigimu, ne ką mažiau telefoną ar planšetę dera saugoti ir nuo smėlio. Dažnai pasitaiko, kad, leidžiant laiką paplūdimyje, telefonas aplimpa smėliu, jo prilenda į garsiakalbius, jungtis ir kitus tarpelius. Aišku, vientiso korpuso telefonai šiek tiek geriau apsaugoti, tačiau rizikuojate, kad po kelionės staiga nustos veikti ausinių kontaktas, oksiduosis ar prilįs smėlio į įkrovimo lizdą ir be profesionalo telefono nė neįkrausite.

Kad taip nenutiktų, telefoną geriau laikykite specialiame dėkle. O jei smėlio vis tiek pakliuvo, galite išpūsti jį paprastu suspausto oro balionėliu, nukreipę jo šiaudelį į užterštas telefono jungtis (tokie parduodami specializuotose radijo detalių parduotuvėse). Plaukų džiovintuvo šiam reikalui nepatartume – oro srautas per platus, o jei neatjungsite šildymo, galite ištirpinti detales laikančius klijus, ir tuomet problemų tik dar padaugės.

Aišku, egzistuoja atsparūs drėgmei ir dulkėms telefonai („Sony“ „xperia Z“ serija, visi „CAT“ modeliai, visi „Samsung“ pavadinime turintys žodį „Active“, bei „Samsung Galaxy S5“), tačiau specialiai juk tokio nepirksite, o ir tie modeliai turi trūkumų – pakanka ne iki galo uždaryti kurį nors dangtelį, ir jau bėgsite skųsdamiesi, kad gamintojas melavo.

Nuo vandens žalos telefoną galima ir apdrausti

Jei telefonas nėra atsparus vandeniui, svarbiausia, D. Žilinsko teigimu, vengti atsiliepti į skambučius ar tikrinti SMS žinutes tik išlipus iš vandens po maudynių. To daryti, žinoma, taip pat nereikėtų ir būnant lauke per lietų.

Jei telefonas vis dėlto sudrėks, tuoj pat jį išjunkite, jei įmanoma – išimkite akumuliatorių ir palaikykite per naktį inde su sausais ryžiais. Sušlapus smarkiai, greitai išimkite akumuliatorių, nusausinkite jį ir jokiu būdu nedėkite atgal – geriau pristatykite įrenginį į servisą, kur profesionalai pasirūpins, kad drėgmės neliktų visiškai.

Deja, dažniausiai net „atsigavęs“ po džiovinimo telefonas nebeveikia nei taip gerai, nei taip ilgai, kaip nesušlapintas. Kaip ir skendęs automobilis, jis gali būti atgaivintas, tačiau kontaktus greičiau ės korozija ir kils grėsmė, kad telefonas pradės elgtis neprognozuojamai.

Kita vertus, ryžių ir kitų kruopų reikia ne visiems. Pavyzdžiui, „Samsung“ naujausiems „Galaxy S6“ ir „Galaxy S6 edge“ telefonams pristatė nemokamą „Screen Care+“ draudimą nuo vandens padarytos žalos. Apdraudus telefoną net ir mokamu draudimu, gyventi bus iš ties ramiau. Juolab kad ir vagys vasarą telefonus gvelbia aršiau negu kitais metų laikais.

Išmanusis laikrodis išties naudingas vasarą?

Būtų labai neteisinga, jei pamirštume dar vieną prietaisą – išmanųjį laikrodį. Ekspertai teigia, kad šis įrenginys tiesiog sutvertas vasarai.

Pirmiausia – paprastai gamintojai siūlo vandeniui atsparius išmaniuosius laikrodžius. Pavyzdžiui, jei išmanusis laikrodis turi IP67 standartą, panardintas į vieno metro gylį gali laisvai ten išbūti apie 30 minučių. Net nesiūlantys tokio standarto gamintojai užtikrina, kad aptaškius vandeniu laikrodžiui nieko neatsitiks.

Antra – jie kur kas atsparesni karščiui. Net 30 laipsnių karštyje naudotis išmaniuoju laikrodžiu galima kaip įprasta. Ir tai nestebina – juk jis nuolat glaudžiasi prie mūsų kūno, kurio temperatūra dar aukštesnė.

Trečia – dėvėti laikrodį patogu ir kaituojant, ir skriejant banglente ar parasparniu, ir minant dviratį ar klaidžiojant miške. Dažnokai galimybė pamatyti skambutį ar žinutę nesiekiant giliai užkišto telefono sumažina nelaimės riziką.

Ketvirta – laikrodis susietas su jūsų telefonu „Bluetooth“ ryšiu, kuris veikia iki 15 m atstumu. Galite aktyvinti režimą, kad dingus šiam ryšiui laikrodis pradėtų vibruoti, o telefonas skambėti, ir ramiai sau snausti paplūdimyje. Vagis su jūsų telefonu toli nubėgti nespės – jį išduos įkyrus skambutis.

Penkta – yra laikrodžių, į kuriuos dedamos SIM kortelės ir jie tiesiog virsta savarankišku sunkiai pametamu ir patogiai naudojamu telefonu. Nepigu ir ne viską idealu daryti mažame ekrane, tačiau geriau, negu mėginti jėgos aitvarą su telefonu kišenėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.