Pradedama vertinti šalies kibernetinio saugumo būklė

Krašto apsaugos ministerijoje įvyko pirmasis Lietuvos Kibernetinio saugumo tarybos posėdis. Jos tikslas – analizuoti kibernetinio saugumo užtikrinimo būklę ir teikti pasiūlymus dėl padėties gerinimo valstybės institucijoms, viešųjų ryšių tinklų, elektroninių paslaugų teikėjams, šios srities verslo įmonėms ir studijų institucijoms.

Anot posėdyje dalyvavusio „Infobalt“ kibernetinio saugumo komiteto pirmininko Arvydo Žvirblio, kibernetinės grėsmės tampa vis išmanesnės, jų pagrindinis tikslas – informacijos nutekinimas:<br>123rf nuotr.
Anot posėdyje dalyvavusio „Infobalt“ kibernetinio saugumo komiteto pirmininko Arvydo Žvirblio, kibernetinės grėsmės tampa vis išmanesnės, jų pagrindinis tikslas – informacijos nutekinimas:<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 21, 2015, 8:06 PM, atnaujinta Oct 24, 2017, 7:46 PM

Rūpinsis visi

„Nacionalinė kibernetinio saugumo taryba, kuriai priklauso skirtingų žinybų atstovai, yra itin svarbi siekiant gerinti kibernetinio saugumo situaciją Lietuvoje. Todėl stiprindami viešojo ir privataus sektorių, taip pat mokslo institucijų atstovų bendradarbiavimą galėsime efektyviau pasirengti galimoms kibernetinėms grėsmėms“, – pirmojo tarybos susirinkimo metu sakė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas. Pasak ministro, kibernetiniu saugumu Lietuvoje drauge turėtų rūpintis visi sektoriai.

Kibernetinio saugumo tarybai pirmininkauti paskirtas krašto apsaugos viceministras Ramūnas Usonis, ją sudaro 24 nariai iš Krašto apsaugos, Energetikos, Susisiekimo, Teisingumo, Vidaus reikalų, Užsienio reikalų, Ūkio ministerijų, Vyriausybės kanceliarijos, Ryšių reguliavimo tarnybos, Kriminalinės policijos biuro, Lietuvos banko, Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos, UAB „Lietuvos energija“, Vilniaus ir Kauno technologijos universitetų, taip pat atstovai iš „Infobalt“, Lietuvos bankų, šilumos ir vandens tiekėjų asociacijų.

Protų mūšis

Anot posėdyje dalyvavusio „Infobalt“ kibernetinio saugumo komiteto pirmininko Arvydo Žvirblio, kibernetinės grėsmės tampa vis išmanesnės, jų pagrindinis tikslas – informacijos nutekinimas:

„Ideali ataka, kai turi priemones nuolatos gauti informaciją niekam apie tai nežinant. Vyksta pastovus protų mūšis – kažkas sugalvoja saugumo priemones, kiti – būdus jas apeiti. Norime, kad kibernetinio saugumo centre būtų pakankamai protingi ir kompetetingi žmonės, kurie su tuo galės kovoti.“

Anot jo, nemaža šalies problema – tiek privačių, tiek ir verslo subjektų saugumo priemonių nepriežiūra, kai pamirštama atnaujinti apsaugos sistemas.

„Kai informacija neatnaujinama, atsiranda pažeidžiamumas. Norint įsiskverbti į sistemą, kartais pakanka naudoti prieš penkis ar septynis metus aprašytus būdus“, – teigia jis.

Jis pamini, kad šalies Kibernetinio saugumo taryba yra taip pat ir vienas iš būdų, skatinant verslo ir valstybinių institucijų dialogą saugumo klausimais. Toks bendradarbiavimas turėtų atnešti naudą visoms pusėms. A. Žvirblis įsitikinęs, kad pagal kompetencijas ir žinias saugumo klausimais, šiuo metu geriausiai pasirodytų karo sektorius. Po to sektų privatus ir galiausiai valstybinis sektoriai.

Kol kas tik prisistatė

Posėdžio metu tarybos nariams taip pat buvo pristatyta nacionalinę kibernetinio saugumo politiką formuojančių ir vykdančių Krašto apsaugos ministerijos Kibernetinio saugumo ir informacinių technologijų departamento ir Nacionalinio kibernetinio saugumo centro funkcijos bei veikla. Ryšių reguliavimo tarnybos atstovai pristatė viešųjų ryšių tinklų, viešųjų elektroninių ryšių paslaugų ir elektroninės informacijos prieglobos paslaugų saugumo ir vientisumo užtikrinimo taisyklių pakeitimus.

Tarybos nariai susitikime aptarė teisės aktų, įgyvendinsiančių Lietuvos kibernetinio saugumo įstatymą, rengimo klausimus, kibernetinio saugumo situaciją Lietuvoje ir šalies atstovavimo tarptautiniuose formatuose perspektyvas.

A. Žvirblio teigimu, taryba rinksis kartą per pusmetį, tačiau neatmetama ir dažnesnių susitikimų galimybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.