Telecentrui – du smūgiai į paširdžius

Prasideda operatorių mūšis dėl dažnių mobiliajam ryšiui: Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) viešajai konsultacijai paskelbė aukciono projektą dėl 900 ir 1800 MHz radijo dažnių. Pirminės jo sąlygos ketvirtuoju mobiliojo ryšio operatoriumi siekiančiai tapti valstybės įmonei Lietuvos radijo ir televizijos centrui (Telecentrui) – ne itin palankios.

Jei ketina dalyvauti aukcione, Telecentras per dvejus metus turės pastatyti tinklą, kuris aprėps 98 proc. Lietuvos teritorijos.<br>123rf nuotr.
Jei ketina dalyvauti aukcione, Telecentras per dvejus metus turės pastatyti tinklą, kuris aprėps 98 proc. Lietuvos teritorijos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Aug 18, 2015, 4:24 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 1:59 AM

Minėtus dažnius operatoriai vadina strategiškai svarbiais: pirmasis leidžia padengti didelę teritoriją, antrasis – užtikrinti kokybišką ryšį.

Šiuos dažnius iki 2017 m. spalio pabaigos turi teisę naudoti trys didieji operatoriai – „Bitė Lietuva“, „Omnitel“ ir „Tele2“. Jie naudojami telefono ryšio ir duomenų perdavimo, taip pat didelės spartos duomenų perdavimo paslaugoms teikti.

Naujojo aukciono laimėtojai įgis teisę dažnius naudoti iki 2032 m. spalio.

Nors dažnių užtenka tik trims, šiame konkurse gali nuspręsti dalyvauti dar vienas žaidėjas, valstybės valdomas Telecentras, planuojantis pradėti teikti paslaugas LTE technologija. Rinkos milžinams kelia nerimą tai, kad naujajai konkurentei aukcione gali būti sudarytos išskirtinės sąlygos.

Reikalavimai – nekuklūs

Visgi pirminiame aukciono projekto variante protekcijų ar išskirtinių sąlygų, kurias atitiktų tik Telecentras, nematyti. Atvirkščiai: bent du punktai šiai bendrovei neturėtų patikti.

Pirma, už minėtus dažnius iš kiekvieno aukciono dalyvio RRT tikisi gauti ne mažiau nei 5 mln. eurų – tokia yra pradinė aukciono kaina. Visas Telecentro turtas vertinamas 34 mln. eurų, taigi tai būtų nekukli investicija.

Kiti rinkos dalyviai išvydę tokią sumą nežagsi, juolab kad jau anksčiau sklandė gandai, jog už šiuos dažnius RRT iš kiekvieno aukciono dalyvio tikisi gauti po 8 mln. eurų.

„Minimali 5 mln. eurų kaina leidžia įmonėms aiškiai įvertinti būsimas investicijas ir galimybes jas panaudoti tolesnei verslo plėtrai, tačiau ribinė kaina (80 mln. eurų) yra pakankamai aukšta ir, pagal dabartinę situaciją rinkoje, mažai tikėtina, kad kuris nors dalyvis tokią kainą siūlytų“, – sakė „Bitė Lietuva“ korporatyvinių reikalų vadovė Žana Jakevičienė.

Antras dėmesio vertas punktas – reikalavimas, kad nuo 2017-ųjų lapkričio 1 d. leidimo turėtojo GSM, UMTS (3G) arba LTE (4G) tinklo aprėptis būtų ne mažesnė kaip 98 proc. Lietuvos teritorijos. Šiuo metu tokį reikalavimą atitinka tik „Bitė“, „Omnitel“ ir „Tele2“.

Telecentras nei GSM, nei UMTS tinklo neturi, o LTE technologiją dar tik testuoja. Taigi, norėdama konkuruoti dėl šių dažnių, bendrovė turėtų per dvejus metus įgyvendinti milžinišką plėtrą.

„Dveji metai technologijose yra pakankamai ilgas laikotarpis. Technologijoms keičiantis labai sparčiai yra įmanoma pasiekti tokį padengimą per 2 metų laikotarpį. Tiesa, investicijos reikalingos didžiulės, o tokioje konkurencingoje Lietuvos telekomunikacijų rinkoje tai turėtų būti labai gerai iš verslo pusės pasvertas žingsnis“, – pastebėjo Ž.Jakevičienė.

Iš kitos pusės, jei Telecentras per dvejus metus sugebėtų praktiškai visą šalį padengti LTE ryšiu turimais aukštesniais dažniais (2,3 GHz, 2,5 GHz ir 3,5 GHz), vargu ar jam dar reikėtų minėtų žemesnių dažnių. Pastarieji naudingi tuo, kad sklinda keliskart toliau nuo bazinės stoties ir lengviau skrodžia sienas, bet duomenų perdavimo sparta mažesnė.

Beje, Telecentro atstovai anksčiau „Lietuvos rytui“ jau užsiminė, kad vienas iš variantų negavus žemų dažnių – pastatyti daugiau bazinių stočių turimų dažnių ribose.

Telecentro komunikacijos vadovė Vaida Burvienė teigė, kad įmonė nagrinėja RRT paskelbtas aukciono sąlygas, o išsamesnes įžvalgas žada pateikti vėliau. 

„Kadangi dažniai yra valstybės turtas, džiugina tas faktas, kad RRT paskelbė viešas konsultacijas ir taip prisideda prie aukciono proceso skaidrumo. Tiek įmonių patikimumui, tiek teritorijos padengimui, tiek kiti keliami įpareigojimai dažnių laimėtojams yra svarbus valstybės turto valdymo aspektas, žvelgiant į valstybės skaitmeninę dienotvarkę 2020 m.“, – sakė ji.

Laimėtojai paaiškės šįmet?

Pagal RRT planą, suinteresuotos pusės pastabas ir pasiūlymus dėl aukciono gali teikti iki rugsėjo 14 dienos. Aukciono pradžią planuojama paskelbti ir užklijuotus vokus su dokumentais atplėšti lapkričio 30 dieną.

Aukciono dalyvių dokumentus ir pasiūlymus ketinama išnagrinėti ir įvertinti dar šįmet.

„RRT, vykdydama aukcioną, sieks užtikrinti, kad viešojo judriojo ryšio paslaugų gavėjai po 2017 m. spalio 31 d. gautų ne prastesnės kokybės paslaugas, nei gauna dabar, o minėtų radijo dažnių juostų naudotojai prisidėtų prie „Lietuvos Respublikos skaitmeninėje darbotvarkėje“ užsibrėžto tikslo – pasiekti, kad nuo 2020 m. ne mažiau kaip 95 proc. Lietuvos gyventojų turėtų galimybę naudotis 30 Mb/s ir spartesniu plačiajuosčio interneto ryšiu“, – pranešime spaudai cituojamas RRT Strategijos departamento direktorius Augutis Čėsna.

„Tele2“ korporatyvinės komunikacijos vadovas Andrius Baranauskas teigiamai įvertino planą aukcioną organizuoti dar šįmet.

„Palankiai vertiname tai, kad data nustatyta tokia, jog konkursas įvyktų dar šiemet. To mes prašėme seniai. Tai yra svarbu, nes jei operatorius jau šiemet sužinos atsakymą dėl dažnių – turės ar neturės ir kokiomis sąlygomis, – nebėra grėsmės, kad būtų stabdomos investicijos ir nukentėtų vartotojai. Tai yra normalus veiklos tęstinumas, – teigė A.Baranauskas. – Net jei taip nutiktų, kad kažkuris rinkos dalyvis negautų šių dažnių, jis spėtų prisitaikyti ir rasti būdų užtikrinti paslaugas klientams.“

Jo mintims pritarė ir Ž.Jakevičienė: „Manome, kad aukciono surengimo laikas yra priimtinas, tačiau dar svarbesnis yra kitas aspektas – aukciono surengimo skaidrumas ir vienodų sąlygų visiems rinkos dalyviams suteikimas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.