Rusijos valdininkai – atkirsti nuo „Google“

Įvairiuose Rusijos informaciniuose portaluose pasirodantys, šalinami ir vėl išlendantys pranešimai išduoda: netrukus vienintelis tos šalies valdininkams prieinamas socialinis tinklas bus virtuvė, o paieškos sistema – skambutis viršininkui. Rusijos Dūmos informacinės politikos komitetas rengia įstatymą, ribosiantį socialinius tinklus, o Rusijos saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas besinaudojančius „Google“ valdininkus vadina vos ne išdavikais.

Buvęs KGB karininkas, Rusijos saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas rimtai pasiryžęs gražinti Rusiją į balanos gadynę.
Buvęs KGB karininkas, Rusijos saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas rimtai pasiryžęs gražinti Rusiją į balanos gadynę.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2015-08-28 19:20, atnaujinta 2017-10-18 10:51

Apie tai, kad V.Putino atstovybės regionų valdininkams siuntinėja laiškus, kuriuose reikalauja tuoj pat nustoti naudotis visomis „Google“ paslaugomis, pirmas pranešė Irkutsko naujienų portalas „Tvoj Irkutsk“.

Straipsnyje buvo rašoma, kad Irkutsko gubernatorius ir srities valdžia įsipareigojo atsisakyti naudotis „Google“ remdamasi dar 2014 m. birželio 2 d. gautu nurodymu, kurį atsiuntė įgaliotasis prezidento atstovas Sibiro federalinėje apygardoje.

Netrukus medžiaga iš portalo buvo pašalinta, tačiau internete juk niekas nedingsta, tad teksto ir laiško kopiją galima pamatyti ir dabar. Juolab kad dabar jau aukščiausia Rusijos valdžia nė neslepia, jog „Google“, „Yahoo“, „WatsApp“ paslaugas laiko priešiškomis, nesaugiomis ir valdininkams darbo vietose naudotis jomis nerekomenduoja.

Rugpjūčio 26 d. kalbėdamas Vladivostoke Rusijos saugumo tarybos sekretorius N.Patruševas (buvęs FSB direktorius) griežtai sukritikavo Chabarovsko srities valdininkus, nes tie vis dar naudojasi užsienietiškomis interneto paslaugomis. Jo teigimu, labai pavojinga, kad darbo klausimus Rusijos valdininkas sprendžia užsieniečių siūlomomis priemonėmis.

„Tai sisteminė problema visoje Rusijoje, tačiau Tolimuosiuose Rytuose ji ypač aštri. Mums reikia stiprinti informacijos apsaugos sistemas, specialistai pastebi kompiuterinių ir telekomunikacijos tinklų atakų daugėjimą. O informacinėse sistemose jau aptinkama užsienio žvalgybų programinė įranga“, – kodėl valdininkams reikės atsijungti nuo „Google“, aiškino N.Patruševas.

Žodžiu, viskas aišku: šiandien „Google“ tu naršai, rytoj – Tėvynę pardavei!

Nors tam tikros logikos šis draudimas turi. Neišmanūs valdininkai tikrai neturėtų darbo reikalams naudoti pakankamai nesaugaus „G-Mail“ pašto, slaptų dokumentų laikyti „Google“ diske ar konfidencialiai susirašinėti per „WhatsApp“. To, šiaip jau, turėtų reikalauti ir sveikas protas, ir bet kurios įstaigos įstatai.

Tačiau, žinant komjaunuolišką Rusijos valdininkų uolumą, galime drąsiais spėti, kad netrukus darbo kompiuteriuose neliks nė „Google“ pėdsakų. Tik klausimas, ką jie darys po to? Nes sutraiškę sūrius ir žąsis, dar gali graužti bulvės lupeną ir drožlių batoną, o kuo pakeis visas veikiančias interneto paieškos sistemas? Pasiuntinukais? Ar Didžiąją tarybine enciklopedija?

„Valdininkai naudojasi vakarietiškais sprendimais dėl to, kad naudotis oficialiais rusiškais analogais, arba vyriausybės licencijuotomis sistemomis, tiesiog neįmanoma. Valstybė perka IT sprendimus viešuosiuose pirkimuose, tad jie pasensta dar nė neįdiegti. Ypač, jei pagrindinis pirkimo kriterijus yra „neužsienietiškumas“, – paaiškino „Novaja Gazeta“ redaktorius Kirilas Martynovas.

Dūma jau rengia įstatymą, kuriuo uždraus valdininkams iš darbo įrenginių jungtis prie socialinių tinklų. Ir vėl – gana logiška, žinant, kad patys Rusijos programišiai aktyviai teršia tuos socialinius tinklus virusais.

O mes laukiame naujų kvailysčių. Jei taip ir toliau, galime tikėtis, kad žiemą Rusijoje valdininkams pradės drausti kvėpuoti, jei vėjas pučia iš Vakarų, ir čiaudėti – jei į Vakarus, kad neužsikrėstų Vakarų liberalizmu ir neperduotų Vakarams vertingų žinių apie savo snarglį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.