Ūkio ministerija šėrė Telecentrui per nagus

Valstybės valdomos įmonės Lietuvos radijo ir televizijos centro (Telecentro) užmojus tapti ketvirtuoju šalies mobiliojo ryšio operatoriumi slopina Ūkio ministerija: anot jos specialistų, tai gali pažeisti įstatymus ir Konstituciją.

Iki šiol mobiliojo interneto paslaugas teikęs Telecentras gali tapti pilnaverčiu mobiliojo ryšio operatoriumi.<br>123rf nuotr.
Iki šiol mobiliojo interneto paslaugas teikęs Telecentras gali tapti pilnaverčiu mobiliojo ryšio operatoriumi.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Sep 4, 2015, 4:15 PM, atnaujinta Oct 17, 2017, 12:58 PM

Tokią poziciją ministerija pateikė atsakyme į asociacijos „Infobalt“ raštą, kuris buvo išsiųstas valdžios institucijoms.

„Valstybei reikėtų vengti per savo kontroliuojamus ūkio subjektus ūkinę veiklą vykdyti tose rinkose, kuriose jau veikia privatūs ūkio subjektai, kadangi tai galėtų pažeisti įstatymuose ir Konstitucijoje įtvirtintą sąžiningos konkurencijos laisvės principą. Valstybės valdomi ūkio subjektai neturi būti privilegijuojami kitų privačių toje rinkoje veikiančių ūkio subjektų atžvilgiu“, – nurodoma Ūkio ministerijos atsakyme.

„Infobalt“ dar rugpjūtį išsakė nuogąstavimus dėl valstybės įmonės užmojų tapti ketvirtuoju operatoriumi – esą tokie planai ekonomiškai nepagrįsti ir sukels žalą konkurencingoje rinkoje veikiančiam privačiam verslui.

„Ūkio ministerijos atsakymas sutampa su mūsų pozicija, kad valstybinis sektorius neturėtų vykdyti veiklos rinkose, kur vyksta sveika konkurencija“, – teigė „Infobalt“ vykdantysis direktorius Paulius Vertelka.

Telecentro akcijas valdančią Susisiekimo ministeriją gautas antausis nustebino, bet iš vėžių neišmušė: Telecentras elektroninių ryšių rinkoje veikia nuo 2009 metų ir trauktis neketina.

„Telecentras, kaip ir bet kuri kita Lietuvoje registruota bendrovė, veikia pagal akcinių bendrovių įstatymą, todėl sprendimus dėl kasdienės ar būsimos veiklos priima ne akcininkas, o bendrovės valdyba ir bendrovės vadovas. Jei paaiškėtų, kad kurie nors priimti sprendimai pažeidžia kokius nors teisės aktus, jie būtų naikinami. Tačiau šiuo metu Susisiekimo ministerija tokių veiksmų neįžvelgia“, – sakė susisiekimo ministro patarėjas Ričardas Slapšys.

Primename, kad Telecentras mobiliojo interneto paslaugą „Mezon“ šiuo metu teikia naudodamas „WiMax“ technologiją. Kadangi ji pasauliniu mastu neįsitvirtino, o gamintojai stabdo klientinės ir tinklo įrangos gamybą, Telecentras, kaip ir kiti „WiMax“ tiekėjai pasaulyje, nusprendė migruoti į LTE.

Bendrovės valdyba šiam sprendimui pritarė ir šiais metais Telecentras pradėjo pirkti LTE technologijos tinklo įrangą.

Šiuo metu LTE ryšiu operatoriai perduoda tik mobiliuosius duomenis, o skambinant telefonas persijungia į 3G ar GSM tinklą. Tačiau jau sukurta „VoLTE“ technologija, leidžianti skambinti LTE tinkle, o po poros metų balso perdavimas per LTE bus kasdienybė. Taigi „Mezon“ nesunkiai galėtų tapti ketvirtuoju mobiliojo ryšio operatoriumi Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.