Trys ketvirtadaliai interneto naudotojų neatpažįsta grėsmių

Bendrovė „Kaspersky Lab“ nustatė, kad trys ketvirtadaliai (74 proc.) interneto naudotojų atsisiųstų potencialiai kenksmingą failą, nes jiems trūksta žinių apie kibernetines grėsmes ir jie ne visada pastebi pavojų internete.

Internautų gebėjimas atpažinti interneto grėsmes kelia susirūpinimą.<br>123rf nuotr.
Internautų gebėjimas atpažinti interneto grėsmes kelia susirūpinimą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 15, 2015, 1:08 PM, atnaujinta Oct 9, 2017, 9:35 PM

Remiantis apklausos, kurioje apie savo elgesį internete buvo apklausiami 18 tūkst. interneto naudotojų, rezultatais, gebėjimas atpažinti interneto grėsmes kelia susirūpinimą.

Interneto naudotojų kibernetinės žinios buvo vertinamos viktorinoje, kurioje dalyvių buvo paprašyta atsisiųsti grupės „The Beatles“ dainą „Yesterday“. Iš keturių variantų, kuriuos buvo galima parsisiųsti, tik vienas buvo saugus – .wma rinkmena, specialiai pavadinta „Betles.Yesterday.wma“. Šį failą pasirinko tik ketvirtadalis (26 proc.) respondentų, kurie pastebėjo, kad tai buvo nekenksminga rinkmena, nepaisant rašybos klaidų pavadinime.

Pavojingiausią variantą .exe, į kurio pavadinimą buvo įtraukta gerai žinoma sąvoka „mp3“ („Beatles_Yesterday.mp3.exe“), pasirinko trečdalis respondentų (34 proc.). 14 proc. pasirinko .scr („Screensaver“) failą, kuris neseniai buvo naudojamas platinant kenksmingą medžiagą. 26 proc. pasirinko .zip variantą, kuriame galėjo būti keletas pavojingų rinkmenų.

Naudotojų nesugebėjimas atpažinti pavojų internete neapsiriboja tik muzika. Remiantis tyrimo duomenimis, vienas iš penkių naudotojų atsisiunčia failus iš įvairių interneto šaltinių, taip didindamas riziką pakliūti į kenkėjiško tiekėjo svetainę. Per apklausą tik 24 proc. naudotojų galėjo atpažinti tikrą tinklalapį nepasirinkdami padirbtų. Be to, daugiau nei pusė naudotojų (58 proc.) atpažino netikras svetaines, tačiau buvo pasirengę įvesti savo duomenis jose.

Neseniai „Kaspersky Lab“ ir „B2B International“ atlikto tyrimo rezultatai atskleidė, kad 45 proc. interneto naudotojų per pastaruosius 12 mėnesių susidūrė su kenkėjiškomis programomis, tačiau 13 proc. susidūrusiųjų nežinojo, kaip jie nukentėjo.

„Naudotojai turi daugiau žinoti apie virtualiajame pasaulyje tykančius pavojus, taip galėdami geriau apsaugoti save ir kitus. Bare, kuriame aplinkui minia žmonių, vargu ar pradėtume traukti ir skaičiuoti dideles sumas pinigų. Tai būtų neprotinga ir nesaugu.

Toks pat savisaugos instinktas turėtų suveikti tuomet, kai naudojamasi internetu. Reikia tikrinti kenksmingos veiklos požymius ir mokytis atpažinti padirbtą arba pavojingą interneto puslapį. Nepaisant to, kiek daug asmuo žino apie kibernetines grėsmes, nesaugu naudotis internetu be tinkamų saugumo sprendimų.

Nusikaltėliai nuolat kuria naujus būdus, kaip apgauti žmones, ir tik naujausia saugumo įranga gali apsaugoti nuo kai kurių grėsmių“, – teigia Deividas Emas, „Kaspersky Lab“ vyriausiasis regiono ekspertas Didžiojoje Britanijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.