Interneto tiekėjai nebegalės meluoti klientams

Interneto spartą įspūdingais skaičiais su žvaigždutėmis reklamuojančioms kompanijoms pakirpti sparnai: jei klientai pastebės, kad tiekėjas netesi pažadų, galės reikalauti kompensacijų arba vienašališkai nutraukti sutartį.

Interneto paslaugų tiekėjai negalės blokuoti ar lėtinti tam tikro turinio tiekėjų ryšio.<br>123rf nuotr.
Interneto paslaugų tiekėjai negalės blokuoti ar lėtinti tam tikro turinio tiekėjų ryšio.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-10-27 20:28, atnaujinta 2017-10-07 11:17

Europos Parlamento nariai antradienį priėmė taisykles, kurios užtikrina, kad prieš pasirašant fiksuoto arba mobiliojo interneto paslaugų sutartį, tiekėjai privalės vartotojui pateikti aiškią informaciją, kokio realaus duomenų atsisiuntimo ir išsiuntimo greičio jie gali tikėtis.

Bet kokie reikšmingi ir pasikartojantys nukrypimai nuo reklamuojamos interneto spartos suteiks klientui teisę reikalauti kompensacijos ar sutarties nutraukimo.

Ar reklamuota ir vartotojo gauta interneto sparta pažeidžia sutartį, spręs vietinės ryšių reguliavimo institucijos.

Tinklo neutralumui – špyga

Europarlamentarai antradienį taip pat patvirtino vadinamąsias tinklo neutralumo taisykles, kurios interneto tiekėjus įpareigoja visus interneto srautus valdyti vienodai. Kitaip sakant, interneto paslaugų tiekėjai negalės blokuoti ar lėtinti tam tikro turinio tiekėjų ryšio, išskyrus tuos atvejus, kuomet siekiama įvykdyti teismo sprendimą, išlaikyti tinklo saugumą ar kovoti su kibernetiniais išpuoliais.

Tačiau europarlamentarai atmetė pataisas, kurios, anot jų kūrėjų, turėjo užlopyti šių taisyklių spragas. 

Organizacija „Electronic Frontier Foundation“ kaip vieną svarbiausių spragų įvardijo galimybę interneto paslaugų tiekėjams skirstyti turinį į kategorijas ir joms suteikti prioritetą. Problema ta, kad šios kategorijos nėra aiškiai įvardintos, todėl kompanijos gali pačios spręsti, kokiam turiniui suteikti aukštesnį prioritetą. 

Taisyklėse taip pat suteikiama galimybė interneto tiekėjams neįtraukti tam tikrų paslaugų ar programų generuojamo interneto srauto į apmokestinamų duomenų srautą (pvz., kai kurie mobiliojo ryšio tiekėjai leidžia neribotai naršyti „Facebook“ ir naujienų portaluose). Iš kitos pusės, interneto tiekėjai gali nuspręsti pareikalauti kompanijų susimokėti už greitesnį duomenų perdavimą.

Nepaisant interneto kompanijų, tokių kaip „Netflix“, „Reddit“, „Vimeo“, „Tumblr“ ir kt., raginimų, europarlamentarai pataisas atmetė. 

Tinklo neutralumo šalininkai įsitikinę, kad vartotojai gali susidurti su piktnaudžiavimo atvejais.

Parengta pagal Arstechnica.comMashable.comEuroparl.europa.eu inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.