Kodėl antradieniais „Facebook“ darbas smarkiai sulėtėja?

Matyt, kiekvienas įsivaizduojame, kad kas jau kas, o etatiniai „Facebook“ darbuotojai nuolat naudojasi greičiausia įmanoma interneto prieiga. Ir esame visiškai teisūs. Beveik visada, tik ne antradieniais. Mat jei antradienį centrinėje „Facebook“ būstinėje Menlo Parke (Kalifornija, JAV) pažvelgtume pro kai kurių darbuotojų pečius į jų kompiuterio ekranus, pamatytume, kad prie interneto jie jungiasi net lėčiau negu gūdžiais 1998 m. čirpęs modemas. Ir tokiai kančiai jie pasmerkiami tyčia!

„Facebook“ nori valdyti visą pasaulį. Ir lėtąją jo dalį.<br>123rf nuotr.
„Facebook“ nori valdyti visą pasaulį. Ir lėtąją jo dalį.<br>123rf nuotr.
Besivystančiose pasaulio šalyse daugelis žmonių vis dar naudojasi lėčiausiu 2G internetu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Besivystančiose pasaulio šalyse daugelis žmonių vis dar naudojasi lėčiausiu 2G internetu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

2015-11-09 11:03, atnaujinta 2017-10-05 04:56

Antradienį dirbti lėtesniu už arklių paštą internetu centrinėje „Facebook“ būstinėje pradėta vykdant naują programą „2G antradieniai“, rašo interneto portalas fusion.net. Savanoriai jos dalyviai vieną valandą kiekvieno antradienio rytą dirba naudodamiesi beviltiškai lėtai prie interneto besijungiančiais įrenginiais.

Kam to reikia? Taip siekiama, kad socialinio tinklo kūrėjai patirtų, kaip jaučiasi „Facebook“ vartotojai besivystančiose šalyse. Tie, kuriems prieinamas tik 2G mobilusis internetas, kuris irgi veikia nestabiliai.

„Matome, kad prie „Facebook“ jungiasi daugybė žmonių iš besivystančių šalių, kur vis dar labiausiai paplitęs 2G ryšys. Daugelis tokiose vietose kaip Silicio slėnis gyvenančių žmonių nė neįsivaizduoja, ką tai reiškia ir koks tai pojūtis“, – sako „Facebook“ inžinierių direktorius Tomas Alisonas.

Idėją leisti JAV sėdintiems kompanijos darbuotojams atsidurti besivystančių šalių gyventojų kailyje pasiūlė su tų šalių rinkomis dirbančios ir todėl dažnai ten keliaujančios „Facebook“ komandos nariai.

„Daugumai ne taip jau ir paprasta iškęsti realų 2G ryšio greitį“, – sako T.Alisonas.

Tačiau ko tik vargšas socialinio tinklo plėtotojas neiškęs dėl vieno kito milijardo klientų. O itin aktyviai į besivystančias šalis nusitaikiusi kompanija tikisi vien Indijoje rasti 1,2 mlrd. potencialių „Facebook“ vartotojų.

Akivaizdu, kad šiuo metu būtent Indija „Facebook“ traukia labiausiai. Net pats Markas Zuckerbergas keliauja po tą šalį ir savo paskyroje dalijasi nuotraukomis. Tiesa, akivaizdu, kad jis naudojasi ne 2G ryšiu ir ne ta specialiai lėto interneto šalims skirta „Facebook“ programėle, kuri rodo tik tekstą.

Tiesa, sukurta plėtojant „Internet.org“ iniciatyvą ši supaprastintos programėlės versija nelabai džiugina pačius tų šalių gyventojus. Taigi, gal antradieniais prie lėto interneto įstrigę kompanijos programuotojai persismelks tų žmonių poreikiais ir sukurs ką nors patrauklesnio?

Tik tie, kas dar prisimena laikus, kai pusvalandį reikėdavo laukti, kol atsiversi nuotrauką, kad pamatytum, jog ne ten paspaudei, supras tų potencialių milijardų Žemės gyventojų jausmus ir poreikius.

Išeina, kad sulėtintas internetas centrinėje būstinėje gali pagreitinti „Facebook“ augimą tolimose šalyse? Paradoksalu, bet protinga... Ei, ei, tik mums prašytume tų savo eksperimentų netaikyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.