Teroristai slapta bendrauja per kompiuterių žaidimus

Vakarų žvalgybos tarnybos, nesugebėjusios laiku užkirsti kelio siaubingiems išpuoliams Prancūzijos sostinėje, teisinasi – bent jau „Islamo valstybės“ džihadistai sugeba išvengti žvitrių šnipų akių.

Džihadistams keistis slapta informacija padeda net kompiuterinių žaidimų konsolė „PlayStation 4“.
Džihadistams keistis slapta informacija padeda net kompiuterinių žaidimų konsolė „PlayStation 4“.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“, „BuzzFeed“ ir „Reuters“ inf.

2015-11-21 10:02, atnaujinta 2017-10-03 14:11

Regis, praėjusią savaitę net keturios skirtingų šalių žvalgybos tarnybos įspėjo prancūzus apie galimas atakas. Jau po žudynių apie Paryžiui perduotą informaciją prabilo Izraelis, Jordanija, Irakas ir Turkija.

„Būtų tikslu sakyti, kad Prancūzija buvo įspėta. Bet lygiai taip pat tikslu sakyti, kad Prancūzija pastarąjį pusmetį buvo įspėjama kiekvieną savaitę“, – „BuzzFeed“ sakė vienas Izraelio diplomatas.

Vakariečiai supranta: dėl to, kad Paryžiuje per gerai koordinuotas atakas žuvo mažiausiai 129 žmonės, neskaitant 7 užpuolikų, kaltos ir žvalgybos klaidos.

Vis dėlto pripažįstama ir tai, kad tokią grupuotę kaip „Islamo valstybė“ (IV) susekti itin sunku. Mat šie džihadistai, priešingai nei, pavyzdžiui, „Al Qaeda“ smogikai, internete elgiasi vis atsargiau ir žinutes vienas kitam sugeba perduoti net žaisdami kompiuterinius žaidimus.

„IV labai rūpinasi operatyviniu saugumu. Ir anksčiau matėme grupuočių, kurios šifruoja visus duomenis ir naudoja tik saugius tinklus. Tačiau IV stengiasi kaip niekas kitas“, – pripažino vienas JAV žvalgybininkas.

Aišku, šis judėjimas tiesiog daro geriau tai, ką jau bandė daryti kiti. Kai 2011 metais Pakistane buvo nukautas Osama bin Ladenas, pastate, kuriame jis slėpėsi, buvo rastas „Al Qaeda“ vadeivai skirtas laiškas nuo „brolio Azmarai“.

„Mums nereikėtų siųsti svarbių paslapčių elektroniniu paštu. Turime numanyti, kad priešas skaito šiuos laiškus, tad reikia siųsti tik nejautrią informaciją. Kompiuteriai – ne mūsų mokslas, ne mes juos išradome“, – rašoma laiške.

Keisdamiesi informacija ir nurodymais IV džihadistai Sirijoje, Irake ir Vakaruose dabar naudojasi užkoduotomis programėlėmis „WhatsApp“ ir „Kik“, taip pat kompiuterinių žaidimų konsolėmis, pavyzdžiui, „PlayStation 4“.

Anonimiškumą internete ekstremistams užtikrina TOR tinklas arba patikimas virtualaus privataus tinklo tiekėjas. Svarbus įrankis ir programėlė „Telegram“, kuri turi įvairių saugumo galimybių – duomenų šifravimą tarp vartotojų, galimybę siųsti netrukus išsitrinančias žinutes.

„Telegram“ įkūrėjas – Pavelas Durovas, 2006 metais įkūręs ir rusišką socialinį tinklą „VKontakte“. Jis didžiuojasi naująja programėle ir nesibaimina dėl to, kad ji patogi teroristams: „Manau, kad privatumas ir mūsų teisė į jį svarbiau nei baimė dėl terorizmo.“

Originaliausias ir sunkiausiai susekamas džihadistų komunikavimo būdas – „PlayStation 4“ sistemos. Žaisdami kompiuterinius žaidimus šia konsole, prie interneto kasdien prisijungia 110 mln. vartotojų.

Anksčiau šiais metais Austrijoje gyvenantis 14 metų berniukas buvo nuteistas kalėti dvejus metus, kai į savo konsolę „PlayStation 4“ atsisiuntė instrukcijas, kaip pasigaminti sprogmenų. Be to, jis būtent per konsolę palaikė ryšius su IV.

Kadangi žvalgybininkai gali perimti žaidėjų garso pokalbių ir susirašinėjimo turinį, džihadistai informacija dalijasi pačiame žaidime. Pavyzdžiui, vienas žaidėjas gali perduoti žinutę kitam raides virtualiai išmušdamas šūviais į namo sieną.

„Žinome, kokių metodų griebiamasi, ir galime šį tą perimti. Vis dėlto iš esmės ieškome adatos šieno kupetoje“, – pripažino JAV žvalgybininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.