Ar paaugliams Europoje bus uždrausta naudotis „Facebook“?

Šią savaitę turėtų paaiškėti, ar Europoje gyvenantys jaunesni nei 16 metų paaugliai galės laisvai naudotis „Facebook“, „Instagram“, „Twitter“ ir kitais socialiniais tinklais be tėvų sutikimo.

Jei pataisos būtų priimtos, jaunuoliams iš Europos būtų užvertos socialinių tinklų durys.<br>123rf nuotr.
Jei pataisos būtų priimtos, jaunuoliams iš Europos būtų užvertos socialinių tinklų durys.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-15 16:05, atnaujinta 2017-09-29 05:50

Taip interpretuojamos paskutinę minutę pateiktos Europos duomenų apsaugos taisyklių pataisos. Jų autoriai siūlo padidinti naudojimosi skaitmeninėmis paslaugomis be tėvų ar globėjų sutikimo amžių nuo 13 iki 16 metų, skelbia BBC.

Siūlomose pataisose nurodoma: „Asmeninių vaiko, jaunesnio nei 16 metų, duomenų apdorojimas laikomas teisėtu tik tuo atveju, jei gaunamas už vaiko globą atsakingo globėjo ar tėvo sutikimas.“

Šiuo metu daugelis interneto paslaugų tiekėjų neleidžia užsiregistruoti jaunesniems nei 13 metų vaikams. Tokio amžiaus vaikų duomenims papildoma apsauga taikoma ne tik Europoje, bet ir JAV bei daugelyje kitų šalių.

Jei minėtos pataisos būtų priimtos ir įsigaliotų, skaitmeninių paslaugų tiekėjams (pvz., socialiniams tinklams, el. pašto tiekėjams ir pan.) tektų pasirūpinti, kad pas juos nesiregistruotų jaunuoliai iš Europos šalių, kuriems yra mažiau nei 16 metų. Nebent, žinoma, jie turi tėvų sutikimą.

Prieš tokius siūlymus šiaušiasi ne tik technologijų kompanijos, bet ir saugumo internete ekspertai, pastebi „The Guardian“. Esą tai situacijos nė kiek nepagerintų.

„Tai įvairiais būdais atstumtų jaunimą nuo edukacinių ir socialinių galimybių, tačiau suteiktų ne daugiau (o gal net mažiau) apsaugos“, – sakė Janice Richardson, informacinių technologijų konsultantė Jungtinėms Tautoms, ITU ir Europos Tarybai.

„Dėl to bus užblokuota prieiga labai reikšmingai jaunimo daliai ir ypač patiems pažeidžiamiausiems, kurie negalės gauti tėvų sutikimo dėl daugybės priežasčių“, – sakė ConnectSafely.org atstovas Larry'is Magidas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.