Vietoje 60 kilogramų dokumentų – programėlė

Pilotų kabinoje nuolat turi būti įvairių darbo priemonių – žemėlapiai, skrydžių instrukcijos, tvarkaraščiai, svorio bei balanso skaičiavimai ir t.t. Iki šiol visa tai buvo laikoma popieriniu formatu, tačiau griozdiškas ir aplinkos poveikiui neatsparias dokumentų krūvas pamažu keičia XXI amžiaus sprendimai.

Pilotams reikalingus dokumentus keičia planšetiniai kompiuteriai.<br>T.Bauro asociatyvioji nuotr.
Pilotams reikalingus dokumentus keičia planšetiniai kompiuteriai.<br>T.Bauro asociatyvioji nuotr.
Pilotams reikalingus dokumentus keičia planšetiniai kompiuteriai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pilotams reikalingus dokumentus keičia planšetiniai kompiuteriai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 26, 2015, 12:20 PM, atnaujinta Sep 27, 2017, 9:56 AM

„Elektroniniai skrydžių krepšiai pakeitė 60 kg spausdinto popieriaus – dokumentus, žemėlapius ir instrukcijas, reikalingas kiekvienam skrydžiui. Dabar pilotai gali visą šią informaciją rasti viename įrenginyje, naudoti programėles kiekvienai specializuotai užduočiai atlikti, atnaujinti dokumentus realiuoju laiku, kas buvo neįmanoma naudojant spausdintus dokumentus. Šie procesai trukdavo dvi-tris savaites, kol visa reikalinga informacija pasiekdavo visus atsakingus departamentus“, – teigė Vaidotas Šukštulis, „Small planet airlines“ Lietuvos skrydžių valdymo inžinierius.

Ši bendrovė tapo pirmąja oro linijų įmone Lietuvoje ir Lenkijoje, įdiegusia programėlę „Jouney log“ bei Elektroninius skrydžių krepšius (ESK) ir leidžiančia pilotams atnaujinti duomenis jiems tebesėdint kabinoje.

„Tikslūs skrydžio duomenys žymiai sumažina žmogiškųjų klaidų tikimybę ir padidina mūsų skrydžių saugumą. Flotilei išsibarsčius po Europą ir Aziją, skrydžių dokumentacijos procesas buvo ganėtinai komplikuotas, tad atnaujinimas buvo labai laukiamas“, – sakė Zbignievas Mlotkovskis, Lenkijos skrydžių valdymo vadovas.

Z.Mlotkovskis teigė, kad įsilaužti į norimą ESK yra beveik neįmanoma ir patikino, jog kompanija imsis visų priemonių apsaugoti išorinius duomenų serverius, sumažinant neteisėto prisijungimo riziką.

Pagrindiniu prietaisu buvo pasirinktas „Apple“ planšetinis kompiuteris „iPad“, kuriame įdiegta „Airbus“ aplikacija „Fly smart“, skirta apkrovos lapams bei pakilimo ir nusileidimo tvarkaraščių skaičiavimams, taip pat aplikacija „Lufthansa systems Lido/mPilot“, sukaupusi visas skrydžių instrukcijas, o programėlė „Electronic Journey Log“ pasirinkta kaip pagrindinė programinė įranga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.