„Telecentras“ susirinko pagalius iš konkurentų ratų

Aukcioną dėl mobiliojo ryšio operatoriams gyvybiškai svarbių dažnių vilkinti bandžiusi valstybės valdoma įmonė „Telecentras“ nesukrapštė pinigų ir šiame konkurse nusprendė nedalyvauti.

„Telecentras“ šiuo metu naudojasi tik aukštais dažniais (2,3 GHz, 2,5 GHz ir 3,5 GHz), kuriuos iš RRT gavo pusvelčiui.<br>D.Umbraso nuotr.
„Telecentras“ šiuo metu naudojasi tik aukštais dažniais (2,3 GHz, 2,5 GHz ir 3,5 GHz), kuriuos iš RRT gavo pusvelčiui.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-01-07 10:16, atnaujinta 2017-06-11 17:49

Paskelbusi aukciono dėl 900 MHz ir 1800 MHz radijo dažnių juostų pradžią, Ryšių reguliavimo tarnyba ketvirtadienį nurodė, kad norą dalyvauti jame išreiškė trys rinkos dalyviai – „Bitė Lietuva“, „Omnitel“ ir „Tele2“.

Aukcione numatoma parduoti leidimus trims radijo dažnių blokų paketams, sudarytiems iš radijo dažnių (kanalų) iš 900 MHz ir 1800 MHz radijo dažnių juostų.

Pradinė kaina už teisę naudoti vieną radijo dažnių blokų paketą – 10 milijonų eurų, ribinė kaina – 80 mln. Eur. Tai buvo viena didžiausių kliūčių, sutrukdžiusių „Telecentrui“ varžytis su rinkos senbuviais.

Pernai rudenį, paskelbus pirmines šio aukciono sąlygas, daugiausiai pastabų ir pageidavimų turėjo būtent ši įmonė ir jos savininkė, Susisiekimo ministerija. Tuo metu mobiliojo ryšio operatoriai baiminosi, kad tvirtą užnugarį turintis „Telecentras“ gali išsikovoti šiuos dažnius ir įstumti vieną jų į griovį.

„Telecentro“ vadovas Remigijus Šeris tąkart traukė konkurencijos kortą: „Jeigu yra trys dalyviai ir trys dažniai, tai čia ne aukcionas, o pardavimas.“

„Telecentras“ šiuo metu naudojasi tik aukštais dažniais (2,3 GHz, 2,5 GHz ir 3,5 GHz), kuriuos iš RRT gavo pusvelčiui. Tačiau jie yra tinkami užtikrinti kokybišką ryšį tik miestuose, o ne užmiestyje, nes signalas sklinda vos kelis kilometrus nuo bazinės stoties. Šiame aukcione įmonę labiausiai domino 900 MHz dažnių atkarpos, kurias siūlyta įvairiai karpyti ir „draugiškiau“ pasidalinti.

Įdomiausia tai, kad prieš dvejus metus vykusiame aukcione dėl 800 MHz dažnių juostų „Telecentras“ nepasirodė. Tąkart buvo siūlomi leidimai šešiems blokams, bet nupirkti tik trys – tiek dalyvių pasirodė.

Reikalavimai dalyviams

Aukciono komisija trečiadienį vykusiame posėdyje paskelbė aukciono pradžią ir atplėšė aukciono dalyvių pateiktus vokus. Iki 2016 m. sausio 13 d. komisija numato išnagrinėti ir įvertinti aukciono dalyvių pateiktų dokumentų atitiktį nustatytiems reikalavimams ir informuoti juos apie pirmojo aukciono etapo pradžios bei pabaigos datas ir laiką.

Kiekvienas aukciono laimėtojas privalės pradinę įmokos, kuri lygi didžiausiai jo pasiūlytai kainai už aukciono būdu suteikiamą teisę naudoti tam tikrą radijo dažnių blokų paketą, dalį (20 procentų įmokos) sumokėti per mėnesį nuo laimėtojo patvirtinimo dienos. Likusi įmokos dalis proporcingai išskaidoma 15 metų terminui. Pajamos, gautos iš aukciono, pateks į valstybės biudžetą.

Aukciono laimėtojai privalės per trejus metus nuo leidimo išdavimo dienos užtikrinti ne mažesnę kaip 98 proc. Lietuvos Respublikos teritorijos aprėptį viešuoju judriojo ryšio tinklu, kuriuo bus teikiamos viešosios judriojo telefono ryšio paslaugos. Kiekvienas leidimo turėtojas taip pat privalės užtikrinti, kad nuo 2020 m. sausio 1 d. spartusis belaidis plačiajuostis ryšys (30 Mb/s ir daugiau) aprėptų teritoriją, kurioje gyventų ne mažiau kaip 85 proc. Lietuvos Respublikos gyventojų.

Teisę naudoti radijo dažnius (kanalus) iš 900 MHz bei 1800 MHz radijo dažnių juostų iki 2017 m. spalio 31 d. turi „Bitė Lietuva“, „Omnitel“ ir „Tele2“. Šiuo metu radijo dažniai (kanalai) iš išvardytų radijo dažnių juostų naudojami viešosioms judriojo telefono ryšio ir duomenų perdavimo, įskaitant didelės spartos duomenų perdavimą, paslaugoms teikti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.