Nieko šventa – įsilaužta į JAV žvalgybos direktoriaus paskyrą

Nepraėjus nė keliems mėnesiams po to, kai buvo įsilaužta į asmeninę CŽV direktoriaus Johno Brennano interneto paskyrą ir pavogti jo elektroniniai laiškai, programišiai pakartojo tą patį triuką. Šį sykį įsilaužę į asmeninę paskyrą programišiai skaitė Jameso Clapperio, JAV Nacionalinės žvalgybos direktoriaus, elektroninius laiškus. Ir, atrodo, kad į abi paskyras įsilaužė tas pats paauglys moksleivis.

JAV nacionalinės žvalgybos direktorius Jamesas Clapperis – naujausia programišių auka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV nacionalinės žvalgybos direktorius Jamesas Clapperis – naujausia programišių auka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 13, 2016, 11:06 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 6:30 AM

Antradienį, sausio 12 d., JAV nacionalinės žvalgybos direktoriaus biuro atstovas spaudai žiniasklaidai patvirtino tai, ką šiek tiek anksčiau pranešė internetinis mokslo ir technikos žurnalas „Motherboard“. Į asmeninį direktoriaus elektroninį paštą buvo įsilaužta. Daugiau nieko komentuoti biuro atstovas spaudai nesutiko.

„Motherboard“ rašo, kad J.Clapperio ir jo žmonos elektroninių laiškų paskyras, namų telefoną ir interneto jungtį išlaužė tas pats paauglys programišius, kuris spalio mėnesį įsilaužė į CŽV vadovo paskyrą. Slapyvardžiu „Crackas With Attitude“ pasivadinęs programišius prisistato kaip gimnazijos studentas, kuris tai daro protestuodamas prieš JAV politiką Palestinoje.

„Su manimi pirmadienį susisiekė vienas iš programišių grupuotės „Cracka“ narių. Jis pranešė, kad pavyko įsilaužti į keletą paskyrų, susijusių su JAV žvalgybos direktoriumi J.Clapperiu. Tarp jų – namų telefonas, interneto prieiga, asmeninis jo elektroninis paštas ir jo žmonos pašto paskyra „Yahoo“.

Užvaldę J.Clapperio „Verizon“ paskyrą, „Cracka“ programišiai gyrėsi pakeitę nustatymus taip, kad visi skambučiai į Jameso Clapperio namus būtų nukreipiami Palestinos išlaisvinimo judėjimui“, – rašo „Motherboard“ žurnalistas Lorenzo Franceschi-Bicchierai.

„Asmuo, kuris neturi teisės platinti informacijos, anonimiškai mums pranešė, kad JAV nacionalinės žvalgybos direktoriaus biuras žinojo apie įsilaužimą anksčiau, negu apie tai paskelbė „Motherboard“, – rašo „The Guardian“.

Nors išties neaišku, ar šį įsilaužimą tikrai vykdė tie patys programišiai, ar tikrai jie (jis) yra paaugliai, tačiau nėra jokių abejonių, kad internete niekas negali jaustis saugus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.