Vladimiro Putino patarėjo verslas – piratavimas internete

Dėl teisybės reikėtų pasakyti, kad tai ne vienintelis ir ne pagrindinis žinomo Rusijoje interneto eksperto Germano Klimenkos verslas. Tačiau spaudai išsiaiškinus, kad torentų svetainė „Torrnado.ru“ priklauso jam, Rusijos prezidento patarėjas interneto vystymo klausimais to net neneigė. Tik pasipiktino savo „Facebook“: „Štai taip atrodo apskundimas.“

Rusijos prezidento patarėju G.Klimenka tapo tik 2016 m. pradžioje, o jau bėdos.
Rusijos prezidento patarėju G.Klimenka tapo tik 2016 m. pradžioje, o jau bėdos.
Kažkas atskleidžia, kažkas piktinasi, kažkas juokiasi, o piratinė svetainė dėl to tik dar labiau išpopuliarėjo.
Kažkas atskleidžia, kažkas piktinasi, kažkas juokiasi, o piratinė svetainė dėl to tik dar labiau išpopuliarėjo.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-01-20 19:55, atnaujinta 2017-06-10 14:36

G.Klimenka dar prieš tapdamas Rusijos prezidento patarėju garsėjo kaip interneto analitikas. Nuolat pasisakė spaudoje, 2013 m. tapo Rusijos elektroninės komercijos vystymo asociacijos prezidentu.

Savaime suprantama, G.Klimenka kūrė ir savo verslą internete. Jo sukurta paslauga „Liveinternet“ turėjo tinklaraščių talpinimo platformą, 2014 m. sausį jis pradėjo teikti žiniasklaidos straipsnių rūšiavimo paslaugą „Mediametriks“, kuri automatiškai skirsto straipsnius pagal jų populiarumą socialiniuose tinkluose.

Dar visai neseniai G.Klimenka vadovavo Interneto vystymo institutui, o 2015 m. gruodį V.Putinas pasiūlė jam darbą prezidento administracijoje – jis tapo patarėju interneto vystymo klausimais.

Paskaičius, ką vyras rašo savo „Facebook“ paskyroje, atrodo, kad nuo to momento jo ramus gyvenimas ir baigėsi. Tai, kad kažkokie du jo draugai pranešė Rusijos leidiniui „Vedomosti“, jog G.Klimenka yra torentų svetainės „Torrnado.ru“ savininkas, tapo tik dar vienu žiupsneliu druskos ant skaudamų vietų.

„Vedomosti“ išsiaiškino, kad domenas „Tornado.ru“ priklauso kompanijai „ECO PC – Complex Solutions“, kuriai vadovauja Alevtina Jakobson – sena G.Klimenkos bendradarbė. Ta pati vadovė bei kompanija figūruoja ir G.Klimenkai priklausančio televizijos kanalo „Mediametrics“ registracijos dokumentuose.

Pats G.Klimenka, nors paskleidimo faktu ir pasipiktino, informacijos nepaneigė. Tiesa, tapęs Rusijos prezidento patarėju visų savo kompanijų valdymą jis perleido sūnui Jurijui, bet tai juk tik formalumas.

„Nuostabi istorija su tais torentais. Juos turėti galima, tai neprieštarauja įstatymams. Reikia tik bendradarbiauti su autoriais ir padėti jiems kovoti už savo teises.

Tuos, kurie nepadeda, baudžia. Tų, kurie padeda, nebaudžia. Taip, yra fanatikų, tačiau nesuprantu, kodėl padorus laikraštis jų klauso“, – savo „Facebook“ pakomentavo G.Klimenka.

„Eilinis skandalas. Dabar įlindo giliau – rado torentų svetainę. Keista, ar ne – interneto profesionalas, be viso kito, turi ir savą torentų svetainę. O ką, jos uždraustos Rusijoje? Kol kas ne. Tai ko nori pasiekti keldami šį triukšmą? Kad uždraustų? Taigi dabar Germanas (Klimenka) tai gali…“ – gina jį kitas „Facebook“ draugas.

Tiesa, jei po tokių parašymų kyla iliuzija, kad „Torrnado.ru“ leidžia tik su draugais dalintis savo vestuvių filmukais ir Pamaskvio miškų nuotraukomis, labai klystate. Yra ten visi naujausi amerikietiški filmai, rusiška muzika, serialai, programinė įranga – viskas vogta, kaip ir priklauso.

Taigi kaip G.Klimenka suvokia „pagalbą autoriams kovoti už jų teises“, kol kas didelė paslaptis. Juolab kad neseniai vyras tiesiai rėžė, jog ekonominės krizės laikotarpiu autorių teisių gynėjams geriau patylėti.

„Prie šio klausimo galima būtų grįžti vėliau, kai ekonomika pradės augti. Autorių teisių aktualumas auga kartu su ekonomika, o kai situacija tokia sudėtinga, manau, nereikia žmonių be reikalo terorizuoti keliant dar ir šį klausimą“, – citavo prezidento patarėją „Praim“.

Taigi Rusijos prezidentas turi dar vieną patarėją, kuris tesugeba patarti gynėjams užsičiaupti. Lyg visa dabartinė krizė toje šalyje nebūtų kilusi dėl to, kad kažkas nutarė statyti už puolėjus ir niekinti gynėjus.

Tačiau neabejojame: Rusijos autoriai įsiklausys į prezidento patarėjo nuomonę ir taps „labiau korektiški gyventojams ekonominių sunkumų akivaizdoje“. Na, o kas jiems daugiau belieka…

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?