19 gudrybių, kad telefono nereikėtų krauti kelis mėnesius

Jei turite išmanųjį telefoną, ko gero, į kasdienę rutiną jau įtraukėte punktą: „Įkrauti telefoną“. Vargstu ir aš – kiekvieną mielą vakarą jungiu savo telefoną siurbti elektros tinklų syvų. Bet visai neseniai supratau, kiek daug klaidų darau naudodamasis išmaniuoju – pasirodo, jis be įkrovimo gali ištverti kur kas ilgiau. Ir aš kalbu ne apie dienas, o apie savaites ar net ištisus mėnesius!

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 3, 2016, 5:00 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 8:55 AM

Suprasti mano daromas klaidas padėjo straipsniai, raginę sužinoti paslaptį, kaip prailginti akumuliatoriaus tarnavimo laiką: pasirodo, telefonas veiks 15–20 proc. ilgiau, jei vartotojai... išsitrins „Facebook“ programėlę. Sykiu patariama pašalinti ir giminingą susirašinėjimų aplikaciją „Facebook Messenger“.

Kadangi mano telefonas turi kuklų 2300 mAh talpos akumuliatorių, šitoks taupymas – išties reikšmingas ir naudingas. O aš „Facebook“ telefone tikrinu išties dažnai. Kiekvienas pažiūrėjimas, kas paspaudė „Patinka“, paliko komentarą ar atsiuntė žinutę, kiekviena peržiūrėta nuotrauka, juokingas vaizdelis, perskaitytas pokštas ar rimtas komentaras – visa tai procentas po procento sunkia akumuliatorių. Taigi vakare telefonas taip pavargsta, kad nušvinta oranžine spalva, rėkdamas: „Elektros!“

Išties, kam to „Facebook“ telefone reikia? Asmenukių aš nefotografuoju, o kad iškrito sniegas, nušvito vaivorykštė ar formuojasi kamščiai ir pats pro langą matau.

Tačiau kam sustoti čia? Bateriją siurbiančių programėlių ir funkcijų telefone yra kur kas daugiau nei galėjote pagalvoti. Sužinoti, kokia programėlė yra ėdriausia, visada galite užsukę į telefono nustatymus ir atradę skyrelį „Baterija“. 

Norite, kad telefonas be įkrovimo veiktų ne kelias dienas, bet kelias savaites ar net mėnesius? Pristatau 19 patarimų, kaip taupyti išmaniojo telefono akumuliatorių:

1. Jei dar nesupratote, pirmu numeriu derėtų ištrinti „Facebook“ ir „Facebook Messenger“. Pašalinkite ir kitas socialinių tinklų bei susirašinėjimo programėles – „Instagram“, „Twitter“, „Viber“, „Skype“, „WhatsApp“ ir t.t. Jos nuolat veikia budėjimo režimu ir naudoja mobilųjį internetą, taigi akumuliatorius tikrai bus dėkingas.

2. Panaikinkite ir savo el. paštą – jis nuolat tikrina, ar gavote naujų laiškų. Asmeniniu paštu gautus brukalus ištrinsite namuose prisėdę prie kompiuterio, o darbinį patikrinsite biure, darbo metu.

3. Dažnas telefonu mėgsta žaisti, tai darau ir aš – šiandien viename žaidime pasiekiau 1400 salę. Tonos sugaišto laiko ir išeikvotų ampervalandžių... Iš telefono ištrinkite visus žaidimus, kad daugiau niekada nekiltų pagunda veltui maigyti ekraną. Gali būti sunku, bet visos priklausomybės išgydomos.

4. Pašalinkite programėles, kurios pateikia akivaizdžią informaciją, pvz., orų, fizinio aktyvumo ar interneto bankininkystės aplikacijas. Viskas ir taip aišku: atėjo pavasaris, lašiniai sėdint netirpsta, o piniginė vis dar tuščia.

5. Ištrinkite su transportu susijusias aplikacijas. Taksi galite išsikviesti skambučiu, viešajame transporte veikia puikioji „Vilniečio kortelė“, o navigaciją puikiai pakeis popieriniai žemėlapiai.

6. Ar jums tikrai reikia tų video programėlių? Filmams ir serialams skirtas televizorius, o jei patinka juokingi kačiukai – pasiimkite iš gyvūnų prieglaudos. Ir apskritai, ilgas žiūrėjimas į mažą ekranėlį gadina akis.

7. Galiu lažintis, bent kartą esate pavėlavę į darbą, mokyklą ar kitur vien dėl to, kad nesuveikė telefono žadintuvas. Tai štai: žadintuvas yra daiktas, o ne telefono programėlė. Nusipirkite normalų (geriausia – mechaninį, jie patikimesni) žadintuvą, o telefono nekankinkite šalutinėmis užduotimis.

8. Šnekantis katinas atkartoja tai, ką pasakai? Eina sau! Cypimas atbaido uodus? Geras! Nebejuokinkite pasaulio, šitos nesąmonės gal dar ir virusų turi.

9. Naudojate antivirusinę? Aš irgi. Per pusantrų metų – nulis virusų, nulis pažeidžiamumų. Čia vadinasi apsauga? Akumuliatorių tik siurbia – trinam.

10. Jei dar liko kokių programėlių, kurių nepaminėjau, ištrinkite ir jas. Vis tiek retai naudojate ir visos jos turi pakaitalus. O jei ir neturi, tai galite apsieiti. Žmonės anksčiau net elektros neturėjo ir kažkaip išgyveno.

11. Dar geriau, atstatykite gamyklinius telefono parametrus. Tada galėsite būti tikri, kad telefone nėra nieko, ko nereikia.

12. Geriausia būtų ištrinti ir interneto naršyklę, kad nekiltų pagunda užsukti į naujienų portalus ar kažko paieškoti internete, nes tai taip pat labai sekina akumuliatorių. Tačiau telefonas, ko gero, neleis naršyklės ištrinti. Todėl siūlau paprastesnį variantą: išjunkite mobilųjį internetą. Taip pat išjunkite „Wi-Fi“ ryšį – jis taip pat eikvoja akumuliatorių.

13. Išjunkite GPS, vis tiek navigacijos nebeturite, o kitiems nėra ko žinoti jūsų buvimo vietą. Niekam nereikalingas ir „Bluetooth“ – duomenis į kompiuterį dar greičiau galima perkelti laidu, be to, tokiu būdu telefono akumuliatorius dar vieną-kitą procentą įsikrauna.

14. Ar žinojote, kad skambučio metu telefonas naudoja keliolika kartų daugiau energijos nei budėjimo režimu? Telefonas kur kas lėčiau išsikraus, jei atsijungsite nuo tinklo – tereikia aktyvuoti „Lėktuvo režimą“.

15. Akumuliatorių smarkiai sodina ir telefono ekranas, ypač jei telefoną naudojate kaip laikrodį ir kas valandą ar net dažniau jį pažadinate be reikalo. Iki minimumo sumažinkite ekrano apšvietimą, o jei telefonas turi tokią funkciją – padarykite jį nespalvotą. Darbalaukio nuotrauką su augintiniu ar gėlytėmis pakeiskite į juodą foną.

16. Taip pat išjunkite visus priminimus, signalus ir vibravimo režimą – tai sekina akumuliatorių.

17. Būtinai įjunkite akumuliatoriaus taupymo režimą – jis, be kita ko, sulėtins procesoriaus darbą, taigi be reikalo nevarginsite įrenginio.

Dabar būtų pats metas susirasti seną „plytą“ ir į ją persidėti SIM kortelę, o jei tokios neturite – nusipirkti paprastą telefoną su mygtukais už 15 eurų (geriausia ieškoti su kuo mažesniu ekranu ir kuo mažiau funkcijų).

18. Kai išmaniojo telefono nenaudojate, laikykite jį išjungtą. Tik nepersistenkite: jei planuojate telefoną išsitraukti kažkam parodyti arba patikrinti laiką bent kelis kartus per dieną, verčiau nesekinti jo įjungimo-išjungimo procedūromis, o palikti budėjimo režime. Naktimis jį būtinai išjunkite. 

19. Jei įmanoma – telefono apskritai neįjunkite, o padėkite į stalčių. Jei aplinkos temperatūra bus pastovi ir sieks apie 15–20 laipsnių, įjungus telefoną po kelių mėnesių akumuliatorius neturėtų būti išsikrovęs. Gali būti, kad tokioje būsenoje akumuliatorius iškęs ir visus metus. Eksperimentuokite!

– – –

Protingesnių patarimų, kaip prailginti telefono baterijos veikimo laiką, rasite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.