Aptikta rimta „Android“ spraga: telefoną užkrečia per SMS

Danijos kibernetinio saugumo kompanija aptiko „Android“ virusą, kuris yra platinamas SMS žinutėmis. Tiesa, apsisaugoti nuo kenkėjiškos programos, pavadintos „Mazar“, – visiškai paprasta.

Nuo viruso apsaugoti ir tie įrenginiai, kuriuose leidžiama diegti programas tik iš patikimų šaltinių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Nuo viruso apsaugoti ir tie įrenginiai, kuriuose leidžiama diegti programas tik iš patikimų šaltinių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 17, 2016, 6:52 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 5:53 PM

Saugumo kompanija „Heimdal“ skaičiuoja, kad nuorodas į kenkėjišką programą galėjo gauti daugiau nei 100 tūkst. vartotojų Danijoje. Kiek tokių atvejų galėjo būti kitose šalyse, nėra žinoma.

Saugumo ekspertų tirtais atvejais, vartotojams buvo atsiunčiamos nekaltai atrodančios tekstinės žinutės su nuoroda, kurią paspaudus esą būtų parodomas daugiafunkcinis pranešimas, praneša BBC.

Tačiau iš tiesų paspaudus šią nuorodą į įrenginį atsiunčiama „Tor“ programinė įranga ir telefone įjungiamas anoniminis interneto ryšys. Tuomet į telefoną įdiegiama pati kenkėjiška programa – anoniminis ryšys naudojamas siekiant paslėpti jo šaltinį.

„Mazar“ gali gauti administratoriaus teises ir, pavyzdžiui, ištrinti visus įrenginyje esančius duomenis, skambinti padidinto tarifo numeriais, skaityti tekstines žinutes ir t.t.

Įdomu tai, kad virusas nėra įdiegiamas į telefonus, kuriuose nustatyta rusų kalba.

Nuo viruso apsaugoti ir tie įrenginiai, kuriuose leidžiama diegti programas tik iš patikimų šaltinių. Tai yra numatytasis nustatymas „Android“ įrenginiuose, taigi jei nustatymų nekeitėte, galite būti ramūs.

Jei nesate tikri, pasitikrinti galite tokiu būdu: eikite į Nustatymai, pasirinkite Sauga ir atraskite punktą „Nežinomi šaltiniai“ – jis turėtų būti išjungtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.