Ar prieš FTB stojusiam „Apple“ vadovui gresia kalėjimas?

Kompanijai „Apple“ nesutinkant vykdyti teismo sprendimo padėti prieiti prie San Bernardino teroristo telefone „iPhone 5C“ esančių duomenų, teisės ekspertai svarsto, kokių sankcijų galima sulaukti atsisakius tai padaryti.

Teisės ekspertai abejoja, ar T.Cookui tektų prisiimti asmeninę atsakomybę už kompanijos veiksmus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Teisės ekspertai abejoja, ar T.Cookui tektų prisiimti asmeninę atsakomybę už kompanijos veiksmus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

iTouch.lt

Mar 2, 2016, 8:19 PM, atnaujinta Jun 5, 2017, 6:46 PM

Anot advokato Peterio Fu, jei bus nustatyta, kad „Apple“ pažeidė įstatymus, baudos gali pakilti nuo kelių šimtų tūkstančių iki milijonų dolerių. Tačiau didžiausia problema yra ta, kad, nesant precendento, bausmės skyrimas priklausytų nuo teismo diskretiškumo.

Palyginimui, galima būtų prisiminti bylą, kurioje valdžia grasino kompanijai „Yahoo“ 250 tūkst. JAV dolerių bauda už dieną, jei ji atsisakys suteikti vartotojo duomenis nacionalinei saugumo agentūrai.

Advokatas teigia, kad galima apsvarstyti ir kitą scenarijų, pagal kurį „Apple“ vadovą Timą Cooką galima būtų išvysti už gotų – netgi jei tai sunkiai įmanoma.

Tačiau Amerikos universiteto nacionalinio saugumo įstatymų ekspertas Stephenas Vladeckas tikina, kad atsakomybę šiuo atveju turėtų prisiimti „Apple“ kaip korporacija, o ne pats T.Cookas.

Organizacijos „Electronic Frontier Foundation“ advokatas Lee Tienas sutinka, kad T.Cookui grėsmė nekyla, bet jei „Apple“ būtų pripažinta kalta, jam galėtų būti skirta bauda.

Ir net jei kokiu nors būdu T.Cookas papultų už grotų kelioms dienoms, tai veikiau būtų ne pralaimėjimas, o triumfas – viešųjų ryšių. Ne kiekviena kompanija gali pasigirti, kad jos vadovas sėdėjo už grotų dėl savo klientų.

Artimiausias teismo posėdis dėl šios bylos numatytas kovo 22 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.