„Apple“ nepavyko išsisukti: teks pakloti 450 mln. dolerių baudą

JAV Aukščiausiasis teismas atmetė „Apple“ apeliaciją ir paliko galioti ankstesnį teismo sprendimą, kuriame teigiama, kad bendrovė susitarė su leidėjais kilstelėti elektroninių knygų kainas, siekdama atimti dalį rinkos iš dominuojančios „Amazon“, praneša AP.

Už sąmokslą su knygų leidėjais „Apple“ teks sumokėti 450 mln. JAV dolerių baudą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Už sąmokslą su knygų leidėjais „Apple“ teks sumokėti 450 mln. JAV dolerių baudą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2016, 10:24 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 9:26 AM

Pirmadienio teismo sprendimas palieka galioti apeliacinio teismo sprendimą, pagal kurį „Apple“ pažeidė antikorupcijos įstatymus 2010-aisiais.

Įmonė siekė padidinti kainas ir atimti dalį knygų pardavimų iš „Amazon“, tuo metu kontroliavusios 90 proc. rinkos ir parduodančios knygas po 9,99 JAV dolerio. Po „Apple“ manipuliacijų „Amazon“ rinkos dalis sumenko iki 60 procentų.

Niujorke įsikūręs apeliacinis teismas anksčiau yra nurodęs, kad norėdama padidinti kainas „Apple“ ėmėsi nelegalaus bendradarbiavimo su leidėjais. Kompanija įtikino penkias didžiąsias knygų leidybos kompanijas kainas nustatyti pačioms ir nepalikti laisvės mažmenininkams, dėl to bestselerių kainos pakilo apie 40 procentų.

„Apple“ teks sumokėti 450 mln. JAV dolerių baudą: 400 mln. dolerių atiteks už knygas permokėjusiems vartotojams, 20 mln. dolerių – valstybei, taip pat ji turės atlyginti 30 mln. dolerių siekiančias bylinėjimosi išlaidas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.