„Google“ visame pasaulyje pagerbė litvakę teremino virtuozę

Jei šiandien buvote apsilankę pagrindiniame paieškos svetainės „Google“ puslapyje, ko gero, pastebėjote, kad kompanijos logotipą pakeitė interaktyvus žaidimas. Jis skirtas pagerbti lietuvių kilmės teremino virtuozės Claros Rockmore 105-osioms gimimo metinėms.

„Google“ pagerbė lietuvių kilmės teremino virtuozę Clarą Rockmore.
„Google“ pagerbė lietuvių kilmės teremino virtuozę Clarą Rockmore.
C.Rockmore su teremino išradėju Leonu Thereminu.<br>„Wikimedia Commons“ nuotr.
C.Rockmore su teremino išradėju Leonu Thereminu.<br>„Wikimedia Commons“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 9, 2016, 4:59 PM, atnaujinta Jun 2, 2017, 5:31 AM

Žaidime siūloma pagroti virtualiu tereminu – seniausiu elektroninės muzikos instrumentu (taip, taip, šis aparatas davė pradžią visai šiuolaikinei muzikai). Iš pradžių žaidėjai pamokomi juo naudotis, o perpratę valdymą gali instrumentą susireguliuoti ir net surengti „koncertą“.

Pasauliniu mastu rodomą interaktyvųjį žaidimą (vadinamąjį „doodle'ą“) galite išbandyti apsilankę „Google“ arba paspaudę šią nuorodą

C.Rockmore gimė Vilniuje 1911 metų kovo 9 d., o nuo ankstyvo amžiaus pasižymėjo ypatingais muzikiniais sugebėjimais. Būdama vos penkerių metų ji buvo priimta į Sankt Peterburgo konservatoriją mokytis smuiko meno, tačiau pasauliniu mastu išgarsėjo ne kaip smuikininkė, o kaip teremino virtuozė.

Clara Rockmore didžiausios šlovės susilaukė pasirodydama pilnose Niujorko bei Filadelfijos koncertų salėse, o jos įgūdžiai buvo taip išvystyti, kad teremino išradėjas Leonas Thereminas instrumento dizainą bei specifikacijas pakeitė būtent remdamasis atlikėjos patarimais.

Tam, kad geriau suprastumėte, kaip skamba tereminas bei kaip gerai jį įvaldžiusi buvo Clara Rockmore, dalinamės jos atliekamu kūriniu:

„Džiaugiamės, kad „Google Doodles“ mums suteikia ne tik galimybę sužinoti apie pasaulinio garso asmenybes, tačiau ir visam pasauliui pademonstruoti, kokių talentingų žmonių yra kilę ir iš Lietuvos. Tad raginame kaskart atkreipti dėmesį į naujai išleistus „doodle'us“ ir nenustoti domėtis bei semtis įkvėpimo!“ – rašoma „Google AdWords Lietuvos“ tinklaraštyje.

Anksčiau „Google“ logotipas buvo pakeistas Lietuvos bei globaliu lygiu, prisimenant Vasario 16 d. nepriklausomybės aktą, Mindaugo karūnavimo dieną, Baltijos kelią, Joną Mačiulį – Maironį, Tadą Ivanauską, Žemaitę bei tarptautinę moterų dieną (šiame „Google“ pakeistame logotipe buvo prezidentė Dalia Grybauskaitė). Visą lietuviškų „Google“ logotipų galeriją galite rasti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.