Sulaukėme – šias olimpines žaidynes transliuos lyg iš ateities

Nesitiki, tačiau šią vasarą Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje visi galėsime dalyvauti ne tik neišvykę iš Lietuvos, bet net neiškėlę kojos iš namų. Ir tai ne vienintelė technologinė naujovė, kurią žada būsimos olimpiados transliuotojai.

Rio de Žainero olimpiada – pirmoji, kurią galėsime aplankyti virtualioje realybėje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rio de Žainero olimpiada – pirmoji, kurią galėsime aplankyti virtualioje realybėje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-10 09:38, atnaujinta 2017-06-02 04:03

Kol kas pasaulyje tiek nedaug 4K raiškos vaizdo turinio, kad transliacijas galime skaičiuoti ant pirštų. Tačiau rugpjūtį vyksiančių žaidynių transliuotojams tai – jau praeitis. Patvirtinta – bent 130 val. turinio bus transliuojama 8K raiška, su 22.2 kanalų erdviniu garsu.

Taip bus filmuojamos atidarymo ir uždarymo ceremonijos, futbolo, krepšinio, plaukimo bei dziudo varžybos. Deja, tokia kokybė bus pasiūlyta tik žiūrovams Japonijoje.

Tiesa, pavydėti nėra ko – ir ten labai mažai kas galės ja džiaugtis. Mat kol kas net Japonijos prekyboje buvo pasirodęs tik vienas 8K raiškos televizorius – „Sharp LV-85001“. Tai greičiau bandymas, rengiantis 2020 m. Tokijo olimpinėms žaidynėms, kurias planuojama transliuoti „Super Hi-vision“ raiška.

Mums kur kas įdomesnė kita Rio de Žaneiro žaidynių naujovė. Kitas eksperimentas – tas pačias atidarymo ir uždarymo ceremonijas bei kai kurias sporto varžybas pirmą kartą bus įmanoma stebėti virtualioje realybėje. Ir tai išmėginti galės visi pasaulio gyventojai.

Kiekvienas, užsidėjęs VR akinius, pasijus lyg pats dalyvautų renginiuose. Arba kompiuterio ekrane galės sukioti vaizdą, „dairydamasis“ aplinkui.

O juk tai tik pradžia. Jei viskas ir toliau taip vystysis, gal jau Tokijo žaidynių varžybas galėsime matyti, pavyzdžiui, teisėjo ar kurio nors sportininko akimis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.