Intymias žvaigždžių nuotraukas vogęs sukčius nudžiugino „Apple“

Daugelis pamena 2014 m. vykusį skandalą, kai internetą užtvindė iš asmeninių Holivudo žvaigždžių paskyrų „iCloud“ debesies pavogtos kur kas atviresnės, nei joms norėtųsi, nuotraukos. Taigi, gerbiamieji, garsiąją vagystę atlikęs programišius, 36 metų amerikietis Ryanas Collinsas įkliuvo, prisipažino ir tuo labai nudžiugino „iCloud“ savininkę „Apple“.

Viena žymiausių Ryano Collinso aukų – aktorė Jennifer Lawrence 2014 m. taip pat kentėjo matydama internete paskleistas savo intymias nuotraukas.<br>Reuters/Scanpix ir 123rf nuotr.
Viena žymiausių Ryano Collinso aukų – aktorė Jennifer Lawrence 2014 m. taip pat kentėjo matydama internete paskleistas savo intymias nuotraukas.<br>Reuters/Scanpix ir 123rf nuotr.
„Apple“ paslauga „iCloud“ pasirodė saugesnė negu tie, kas ja naudojasi.<br>123rf nuotr.
„Apple“ paslauga „iCloud“ pasirodė saugesnė negu tie, kas ja naudojasi.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 16, 2016, 2:58 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 1:29 PM

Po duomenų nutekėjimo pasaulyje nebuvo abejojančių – „iCloud“ debesies paskyra nėra gerai ginama, debesų duomenų saugyklose laikyti duomenis nesaugu, štai programišiai ir daro ką nori.

Išties atrodė, kad tokia nuomonė gana pagrįsta – kaip kitaip paaiškinti, kad nežinomi programišiai sugebėjo įsilaužti į 50 įžymybių „iCloud“ saugyklas ir 72 „Gmail“ elektroninio pašto paskyras? Nesaugu.

„Apple“ niekada taip ir nepripažino, kad „iCloud“ platforma buvo nulaužta. Kompanija visą laiką tvirtino, kad jokio įsilaužimo nebuvo. Ir dabar paaiškėjo, kad tai – tiesa. Štai ir teisk po to skubėdamas.

Sulaikytas R.Collinsas prisipažino įsilaužęs į visas tas paskyras. Be to, nelegaliai pasinaudojęs apsaugotu svetimu kompiuteriu, pranešė Kalifornijos prokuratūra. Tačiau jokių sudėtingų programišių triukų tam jis nenaudojo.

Vyras prisipažino, kad nuo 2012 m. lapkričio iki 2014 m. rugsėjo rinko įžymybių slaptažodžius, taikydamas „phishing“ metodą. Grubiai tariant, Ryanas tiesiog apgaule išviliojo prisijungimo vardus iš pačių aukų.

Jau po to, prisijungęs prie svetimų paskyrų, ieškojo ten kompromituojančių nuotraukų, o kelis kartus tiesiog parsisiuntė visą debesies laikmenos kopiją.

Žodžiu, „Apple“ nekalta, pačios žvaigždės žioplos. Programišius nepasinaudojo jokiomis saugos spragomis – tiesiog viliojo slaptažodžius iš pačių aukų, o kelis kartus juos tiesiog atspėjo (kam dar patinka slaptažodžiai su savo vardu ir gimimo data?).

„Mes nuolat matome įžymybes ir bet kuriam socialiniam sluoksniui priklausančias aukas, kurias vis dar žeidžia šio nusikaltimo pasekmės. Todėl labai rimtai rekomenduoju prie interneto prijungiamų įrenginių savininkams naudoti rimtus slaptažodžius ir skeptiškiau vertinti įvairius elektroninius laiškus, kuriuose prašoma atskleisti asmeninę informaciją“, – sako FTB direktoriaus pavaduotojas Davidas Bowdichas.

Kol kas tyrimas dar nebaigtas, mat tyrėjai nerado jokių įrodymų, kad R.Collinsas pats internete platino savo pavogtus vaizdo failus ir nuotraukas. Šiuo metu maksimali vyrukui gręsianti bauda – penkeri metai kalėjimo. O jei susitars, galės į laisvę išeiti ir po 18 mėnesių.

Klausimas – ar verta dėl malonumo pamatyti, kaip atrodo intymios Jennifer Lawrence ar Kate Upton nuotraukėlės, 18 mėnesių pasėdėti kalėjime?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.