Parodė tikrą pasaulį, kuriame Lietuva didesnė už Kazachstaną

Ir ne tik tai. Internete pasirodžiusiame naujame pasaulio žemėlapyje Lenkija keliskart didesnė už JAV, Rusija – mažesnė už Olandiją, o didžiausios pasaulio valstybės pavadinimo daugelis nė karto negirdėjome. Tačiau tai ne fantazija, o tikrų tikriausias ir labai tikslus realaus pasaulio, kuriame bet kada gali apsilankyti kiekvienas, žemėlapis.

Interneto Europoje Lietuva atrodo visai savo vietoje.<br>Nominet nuotr.
Interneto Europoje Lietuva atrodo visai savo vietoje.<br>Nominet nuotr.
Keistas ir kitoks, bet sąžiningesnis pasaulis pagal internetą.<br>Nominet nuotr.
Keistas ir kitoks, bet sąžiningesnis pasaulis pagal internetą.<br>Nominet nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-03-16 10:44, atnaujinta 2017-06-01 14:18

Kaip tai gali būti? Labai paprastai – britų kompanija „Nominet“, atsakinga už domeno .uk infrastruktūros priežiūrą, sudarydama žemėlapį atsižvelgė ne į šalių teritorijos dydį, o į jų dydį internete. Taigi, kuo daugiau šalis turi svetainių su savo domenu (Lietuvoje tai būtų .lt), tuo ji čia pavaizduota didesnė.

Gana logiška – visi seniai suvokia, kad žemės plotai šiuolaikinei valstybei kelia daugiau išlaidų, negu neša turtų. Na, ne visi, bet tie keli didybės vis stokojantys neandertaliečiai nesiskaito. O štai interneto pasaulis realiai generuoja ir galią, ir pinigus.

Logiška, tačiau atidžiau įsižiūrėjus į žemėlapį kyla labai rimtų klausimų.

Kodėl čia Rusija tik vos didesnė už Lenkiją, lyg ir aišku – ten daugiau pastangų dedama internetui blokuoti, negu vystyti.

Kodėl Vokietija didesnė už Australiją, visą Afrikos kontinentą ir Braziliją kartu sudėjus – irgi viskas aišku. Australija ir Brazilija tiesiog ne tokios veiklios internete, o Afrikoje iš milijardo gyventojų tik 15 proc. gauna prieigą prie nestabilaus interneto, tad Afrika čia susitraukusi, lyg ta džiovinta galvelė šamano palapinėje.

Kita labai nukentėjusi teritorija – Artimieji Rytai. Jų praktiškai neliko. Neliko Sirijos, Somalio Afrikoje. Kuo stabilesnė valstybė – tuo didesnė. Et, būtų tikras pasaulis toks logiškas, koks yra šis – internete.

Britai gali didžiuotis, kad kartu su vokiečiais ir kinais praktiškai tapo imperinio dydžio valstybėmis.

O štai JAV likimas – tragiškas. Ji čia mažesnė ir už Lenkiją, ir už Šveicariją, ir už Italiją. Liko trečdalis Rusijos. Kodėl? Šį sykį karingumas tikrame pasaulyje niekuo dėtas. Tai greičiau techninė nelaimė. Mat JAV domenas .us nėra populiarus, absoliuti dauguma ten registruotų svetainių naudoja pasaulinį .com, štai ir susitraukė nacionalinė interneto erdvė iki balutės Arizonoje. Kitaip JAV būtų tiesiog milžiniška.

Tačiau visiškai pribloškia, kad interneto pasaulyje didžiausia valstybė yra šalis, kurios nė vardo daugelis nesame girdėję. Ne šiaip didžiausia, o didesnė negu Vokietija ir Didžioji Britanija kartu sudėjus!

Tai salelė Ramiajame vandenyne Tokelau, kurios domenas yra .tk. Nesuprantama, ar vietiniai gyventojai nutarė sumušti interneto svetainių su šiuo vardu rekordą, ar užsieniečiams jis pasirodė toks gražus, tačiau 1400 gyventojų turinčioje salelėje priregistruota daugiau negu 31 mln. svetainių su domenu .tk.

Greičiausiai tai dėl itin palankios salos politikos ir mokesčių nebuvimo. Bet net toks dominavimas padėties nekeičia. Interneto pasaulis atrodo gerokai sąžiningiau suskirstytas už tikrą. Čia didesni yra tie, kurie daugiau daro.

Gal ir gerai, kad tas interneto pasaulis daugeliui jau tampa ir tikresniu už tikrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.