„Apple“ norėjo kaip geriau, išėjo kaip visada

Operacinės sistemos „iOS“ saugumu „Apple“ buvo pernelyg užtikrinta, tačiau, JAV teisėsaugai radus landą teroristo „iPhone“, liko kvailio vietoje: FTB žada ne tik patys naudotis šia spraga, bet ir padėti kolegoms iš kitų teisėsaugos įstaigų. Ir „Apple“ negalės nieko padaryti, nes kompanija nė neįsivaizduoja, kokia tai spraga.

„Apple“ norėjo parodyti, kad rūpinasi klientų privatumu, tačiau lazda atsisuko kitu galu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Apple“ norėjo parodyti, kad rūpinasi klientų privatumu, tačiau lazda atsisuko kitu galu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-04-01 15:59, atnaujinta 2017-05-30 20:23

Gerai pagalvojus, FTB pasiūlymas „Apple“ buvo gana logiškas: sukurkite landą, patys ja pasinaudokite ir ištraukite prašomus duomenis, o vėliau spragą galite kad ir užlopyti. Anksčiau „Apple“ jau ne kartą buvo patenkinusi panašius prašymus, tačiau šįkart tarė: „Gana.“

Kompanija apskundė teisėjo sprendimą, kuriuo leista įsilaužti į teroristo „iPhone“, ir ruošėsi kovai aukštesnės instancijos teisme. Pagrindinis „Apple“ argumentas – kiltų grėsmė, kad ši spraga gali patekti į netinkamas rankas ir ja imtų naudotis nusikaltėliai, o tai keltų pavojų milijonams vartotojų.

Tačiau kovo pabaigoje FTB netikėtai pareiškė, kad jiems nebereikia „Apple“ pagalbos ir kad tarnyba susidaro trečiąją šalį, kuri sugebėjo atrakinti tą telefoną. FTB direktorius Jamesas Comey nurodė, kad pašalinus „Apple“ apsaugos mechanizmus, į teroristo „iPhone“ jiems pavyko įsilaužti per 26 minutes.

Maža to, vakar pranešta, kad FTB sutiko padėti Arkanzaso valstijos policininkams, tiriantiems poros žmogžudystės bylą, ir šiuo metodu atrakinti įtariamųjų paauglių „iPhone“ ir „iPod“ įrenginius.

Norėjusi parodyti, kad gina klientų privatumą, galiausiai „Apple“ liko ant ledo: ji neįsivaizduoja, kokiu būdu FTB įsilaužė į teroristo „iPhone“, taigi negali šios spragos užlopyti. Ir JAV teisėsauga tikrai nesutiks pasidalinti šia informacija su kompanija, kuri bandė jiems įstatyti ragus.

Tuo metu „Apple“ vartotojai įsitikino, kad jų įrenginiai nėra tokie saugūs, kaip tikina gamintojas.

Anksčiau šia tema noriai komentarus dalijusi „Apple“ po FTB pranešimo grįžo į sau įprastą būseną – atsitvėrė tylos siena.

Parengta pagal BBC ir Time.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.