Kinai leipsta juokais: interneto cenzorius patyrė fiasko

Programinę įrangą, kuri Kinijos interneto naršytojams blokuoja prieigą prie valdžiai neįtikusių tinklalapių, sukūręs Fangas Binxingas pats tapo savo kūrinio įkaitu: paskaitos metu jis negalėjo pasiekti vieno Pietų Korėjos tinklalapio. Dėl to jis sulaukė daugybės internautų pašaipų.

Manoma, kad VPN tinklais naudojasi beveik kas trečias iš 650 mln. Kinijos interneto naršytojų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Manoma, kad VPN tinklais naudojasi beveik kas trečias iš 650 mln. Kinijos interneto naršytojų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 8, 2016, 4:45 PM, atnaujinta May 30, 2017, 12:36 AM

Incidentas įvyko F.Binxingui skaitant paskaitą Charbino technologijų institute, skelbia BBC. Suveikus interneto blokavimo sistemai, jos kūrėjas nepasimetė ir, stebint auditorijai, pasinaudojo visoje Kinijoje puikiai žinomu blokados „apėjimo“ metodu – prisijungė prie virtualaus privataus tinklo (VPN).

VPN paslaugomis naudojasi daug stambių Kinijos kompanijų tam, kad užtikrintų ryšio saugumą, tačiau jos savo VPN tinklus turi būti užregistravusios. Nors oficialiai VPN naudojamas Kinijoje yra uždraustas, daugybė privačių vartotojų to nepaiso ir jungiasi per neregistruotus VPN tinklus – manoma, kad tai daro beveik kas trečias iš 650 mln. Kinijos interneto naršytojų.

F.Binxingas paskaitos metu Pietų Korėją įvardijo kaip šalį, kuri, panašiai kaip Kinija, blokuoja prieigą prie turinio internete. Pietų Korėjoje išties blokuojamas jautrus turinys, pavyzdžiui, Šiaurės Korėją aukštinančios interneto svetainės, tačiau šios cenzūros mastai nesulyginami su tuo, kas vyksta Kinijoje.

Po paskaitos planuota klausimų-atsakymų sesija neįvyko – veikiausiai, jos buvo atsisakyta siekiant išvengti gėdos. Apie šį incidentą nepranešė ir didieji Kinijos naujienų portalai.

Vis dėlto žinios cenzoriams nuslėpti nepavyko – socialinių tinklų vartotojai nepraleido progos pasišaipyti iš F.Binxingo, kuris Kinijoje nėra itin mėgstama persona.

„Užblokuotas savo paties sukurtos sistemos... Tai tiesiog pernelyg juokinga“, – rašė vienas socialinio tinklo „Weibo“ vartotojas. Kitas pasityčiojo, kad F.Binxingas buvo toks atsidavęs savo darbui, jog net sau nepaliko „galinių durų“ sistemoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.