Europos Komisija mokys „Google“ elgtis sąžiningai

Europos Komisija įteikė prieštaravimo pareiškimą bendrovei „Google“ dėl operacinės sistemos „Android“ ir taikomųjų programų. Komisijos nuomone, įmonė piktnaudžiauja dominuojančia padėtimi ir taiko apribojimus „Android“ įrenginių gamintojams ir judriojo ryšio tinklų operatoriams.

Komisija įtaria, kad „Google“ pažeidė ES antimonopolines taisykles.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Komisija įtaria, kad „Google“ pažeidė ES antimonopolines taisykles.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2016, 2:36 PM, atnaujinta May 28, 2017, 7:08 AM

Šiandien pateiktame prieštaravimo pareiškime Komisija teigia įtarianti, kad „Google“ pažeidė ES antimonopolines taisykles:

* reikalavo, kad gamintojai iš anksto įdiegtų „Google“ paieškos programėlę „Google Search“ ir interneto naršyklę „Chrome“ bei nustatytų jas savo įrenginiuose kaip numatytąją paieškos priemonę – šis reikalavimas buvo tam tikrų „Google“ nuosavybinių programėlių licencijos sąlyga;

* neleido gamintojams pardavinėti išmaniųjų įrenginių su konkuruojančiomis operacinėmis sistemomis, grindžiamomis „Android“ atviruoju kodu;

* teikė finansines paskatas gamintojams ir judriojo ryšio tinklų operatoriams su sąlyga, kad jie savo įrenginiuose iš anksto įdiegs „Google Search“.

Komisija mano, kad dėl šios verslo praktikos dominuojanti „Google Search“ padėtis bendrosios paieškos internete paslaugų rinkoje gali dar labiau sustiprėti. Be to, dėl šios praktikos gali būti ribojamos kitų mobiliųjų interneto naršyklių galimybės konkuruoti su „Google Chrome“ ir trukdoma plėtoti „Android“ atviruoju kodu grindžiamas operacines sistemas, taigi prarandamos naujų programėlių ir paslaugų kūrimo galimybės, kurias suteiktų šios operacinės sistemos.

Toks elgesys galiausiai kenkia vartotojams, nes jiems ribojama galimybė rinktis ir stabdomos inovacijos.

Prieštaravimo pareiškimas yra oficialus Komisijos įtariamo ES antimonopolinių taisyklių pažeidimo tyrimo veiksmas. Komisija raštu informuoja susijusias šalis apie joms pateiktus prieštaravimus. Adresatai gali susipažinti su Komisijos tyrimo bylos dokumentais, atsakyti raštu ir prašyti žodinio bylos nagrinėjimo, kad galėtų pateikti pastabų dėl bylos Komisijos ir nacionalinių konkurencijos institucijų atstovams.

Tai, kad išsiųstas prieštaravimo pareiškimas, nereiškia, kad tyrimo rezultatas jau yra aiškus, nes Komisija priima galutinį sprendimą tik šalims pasinaudojus teise į gynybą. Teisiškai nustatyto termino, iki kurio Komisija turi užbaigti antikonkurencinio elgesio antimonopolinius tyrimus, nėra. Antimonopolinio tyrimo trukmė priklauso nuo keleto veiksnių, kaip antai bylos sudėtingumo, atitinkamos įmonės bendradarbiavimo su Komisija lygio ir naudojimosi teise į gynybą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.