Susipažinkite: trys geriausi Europos inovatoriai

Trims Europos inovatoriams įteikti Europos inovacijų ir technologijų instituto (EIT) apdovanojimai. Budapešte (Vengrija) vykusioje apdovanojimų ceremonijoje buvo pagerbti olandai Florianas Schneideris ir Norbertas Kuipersas bei švedas Allenas Mohammadis.

EIT apdovanojimų laimėtojai (iš kairės): Florianas Schneideris, Norbertas Kuipersas ir Allenas Mohammadis.<br>EIT nuotr.
EIT apdovanojimų laimėtojai (iš kairės): Florianas Schneideris, Norbertas Kuipersas ir Allenas Mohammadis.<br>EIT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2016, 11:42 AM, atnaujinta May 27, 2017, 11:44 AM

Sėkmingiausiu ir didžiausią potencialą turinčiu startuoliu pripažintas olandų projektas „Nerdalize“ ir vienas iš jo įkūrėjų F.Schneideris. Pradedančiųjų verslininkų idėja – namus apšildyti kompiuteriais. Jų sukurti radiatoriaus funkciją atliekantys įrenginiai iš tiesų yra serveriai, prijungti prie bendro tinklo. Atlikdami skaičiavimus šie serveriai šyla, o jų skleidžiama šiluma nemokamai šildomi žmonių būstai.

A.Mohammadis ir jo įkurta kompanija „Hippogriff“ pagerbti už tikslų, pigų ir neinvazinį būdą stebėti bei iš anksto diagnozuoti širdies ligas. „Mano močiutė mirė dėl širdies smūgio, tačiau iki tol jai nebuvo pasireiškę jokie simptomai. Tai mane paskatino ieškoti būdų ankstyvai šių ligų diagnostikai“, – teigė jis.

N.Kuipersas gavo apdovanojimą už sistemą, kuri panaudoja perteklinę ir atsinaujinančių šaltinių sukuriamą šilumą geriamojo vandens gamybai bei pastatų klimato kontrolei. „Perteklinė šiluma turi didelę įtaką augančiai pasaulio temperatūrai. Mes ieškojome būdo panaudoti šią šilumą, kad sumažintume energijos vartojimą ir taršą“, – sakė olandas.

Europos Sąjungos komisaras švietimui, kultūrai, jaunimui ir sportui Tiboras Navracsics, sveikindamas apdovanojimų laimėtojus, akcentavo jų idėjų svarbą ir potencialą: „Jų pasiekimai rodo milžinišką Europos potencialą inovacijoms ir aš nekantraudamas laukiu, kol jų idėjos ir verslai užaugs bei prisidės didinant Europos konkurencingumą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.