Puiki žinia: pagaliau Europoje nebereiks taupyti

Nuo šiol keliaudami Europoje net lietuviai nebeliks be ryšio ir galės skambinti, rašyti SMS bei naudotis mobiliuoju internetu už protingesnes kainas. Priverstiniu kainų mažinimu naudojasi ir mobiliojo ryšio bendrovės, siekiančios pasiūlyti kuo patrauklesnius pasiūlymus savo klientams.

Tikimasi, kad paslaugų kainų sumažinimas paskatins vartotojus neriboti savęs ir naudotis ryšio paslaugomis keliaujant ES ne mažiau, nei jie įpratę daryti Lietuvoje.<br>123rf nuotr.
Tikimasi, kad paslaugų kainų sumažinimas paskatins vartotojus neriboti savęs ir naudotis ryšio paslaugomis keliaujant ES ne mažiau, nei jie įpratę daryti Lietuvoje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 29, 2016, 11:35 AM, atnaujinta May 27, 2017, 5:15 AM

Nuo rytojaus, balandžio 30 dienos, Europos Komisijos sprendimu mažinamos tarptautinio tarptinklinio ryšio paslaugų (angl. roaming) kainos. Operatoriai galės taikyti dar mažesnes priemokas prie nacionalinių paslaugų kainų, vartotojams naudojantis paslaugomis ES šalyse, Norvegijoje, Islandijoje bei Lichtenšteine.

Skambučio minutė papildomai kainuos iki 6,05 eurocento (kainos pateikiamos su PVM), trumpoji žinutė – 2,42 eurocento, o mobilusis internetas kainuos iki 6,05 eurocento už megabaitą. Atsiliepti į skambutį būnant kitoje ES šalyje papildomai kainuos 1,38 eurocento už minutę.

Tokios kainos galios iki 2017 metų birželio 15 dienos.

„Tai yra ženklus tarptautinių tarptinklinio ryšio paslaugų kainų sumažėjimas, kuris turėtų paskatinti vartotojus neriboti savęs ir naudotis ryšio paslaugomis keliaujant Europos Sąjungoje ne mažiau, nei jie įpratę daryti Lietuvoje“, ‒ sakė Ryšių reguliavimo tarnybos direktoriaus pavaduotojas Giedrius Pūras.

Taip pat operatoriai gali siūlyti vartotojams tarptautinio tarptinklinio ryšio ES paslaugų paketus – t.y. mokėjimo planus, kai už fiksuotą periodinį (pvz., dienos, savaitės, mėnesio) mokestį būtų teikiamas operatoriaus numatytas tarptinklinio ryšio paslaugų kiekis, o sunaudojus visą šį kiekį būtų pereinama prie įprasto atsiskaitymo už pavienę sunaudotą paslaugą.

„Tele2“ suskubo pranešti atnaujinusi savo paslaugų paketų kainas. Ši bendrovė parai siūlo užsisakyti 100 MB už 2,5 euro arba 200 MB už 5 eurus. Trims paroms – 400 MB už 10 eurų arba 900 MB už 22,5 euro.

Paslaugų paketus siūlo ir kiti operatoriai. „Bitė“ už 0,64 euro parai suteikia 5 minutes pokalbių, 5 SMS ir 10 MB duomenų, už 6 eurus leidžia per savaitę užsienyje prakalbėti 50 minučių, išsiųsti 50 SMS ir sunaudoti 100 MB duomenų, o už 10 eurų mėnesinį mokestį ES šalyje vartotojai gali prakalbėti 100 minučių, išsiųsti 100 SMS ir persiųsti 200 MB duomenų. Beje, „Bitės“ kainos pateikiamos be PVM.

„Omnitel“ taiko dar kitokią kainodarą: keliaujant Latvijoje, Estijoje, Suomijoje, Švedijoje, Norvegijoje ir Danijoje paslaugos daugeliui vartotojų kainuoja tiek pat, kiek Lietuvoje. Išnaudojus turimus duomenis, papildomas 100 MB dienai šiose šalyse kainuoja 3 eurus, o 500 MB – 12,1 Eur.

Tuo metu keliaudami į kitas ES šalis daugelis „Omnitel“ vartotojų gali nemokamai išnaršyti nuo 15 iki 35 MB per dieną nemokamai. Išnaudojus nemokamus duomenis, jiems siūloma užsisakyti papildomus 100 MB dienai už 6,05 euro arba 500 MB dienai už 30,25 euro.

Toks kainų mažėjimas – dar ne pabaiga. Dabartinis kainų kritimas yra paskutinis pereinamasis etapas, vedantis galutinio Europos Komisijos sprendimo įgyvendinimo link – visiško tarptinklinių mokesčių panaikinimo ES, kuris suplanuotas nuo 2017 m. birželio 15 dienos.

Tam, kad būtų pasiekti šie tikslai, pirmiausia Europos Komisija turės peržiūrėti didmenines judriojo ryšio paslaugų kainas, kuriomis skirtingų valstybių operatoriai atsiskaito tarpusavyje, ir priimti sąžiningo naudojimosi taisykles, skirtas operatoriams ir vartotojams, kurios apsaugotų nuo piktnaudžiavimo šiomis paslaugomis.

Iki šiol minutė pokalbio ES šalyse kainavo iki 23 eurocentų, SMS žinutė – iki 7 eurocentų, atsiliepto skambučio minutė – iki 6 eurocentų, o perduotų duomenų megabaitas – iki 24 eurocentų.

Europos Komisija tarptinklinio ryšio paslaugų tarifus pradėjo mažinti nuo 2007 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.