Programišiai puola Užsienio reikalų ministeriją

Dėl kibernetinės atakos trečiadienį neveikia Užsienio reikalų ministerijos (URM) interneto svetainė.

IT specialistai bando atremti ataką prieš URM interneto svetainę.<br>AFP/Scanpix nuotr.
IT specialistai bando atremti ataką prieš URM interneto svetainę.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2016, 4:51 PM, atnaujinta May 25, 2017, 10:38 PM

Ministerija pranešė, kad jos informacinių technologijų specialistai ėmėsi reikiamų priemonių, kad nebūtų sutrikdyti kiti URM informaciniai ištekliai ir Lietuvos diplomatinės atstovybės užsienyje veiktų įprastu režimu.

URM puslapis patyrė DDoS ataką, kurios metu siunčiama daugybė užklausų iš įvairių interneto taškų, siekiant sutrikdyti interneto tinklalapio veikimą.

Prieš kelias savaites kibernetines atakas patyrė keliolikos valstybinių institucijų tinklalapiai.

Kibernetinės atakos prieš Lietuvos institucijas nepertraukiamai tęsėsi porą savaičių nuo tada, kai balandžio pradžioje buvo atakuotas Seimo tinklalapis. Panašias kibernetines atakas nuo praėjusios savaitės pradžios patyrė Prezidentūros, Užsienio reikalų ministerijos ir Teisingumo ministerijos informacinės sistemos. 

Be to, balandžio pabaigoje valstybės įmonės „Infostruktūra“ saugomam Informacinės visuomenės plėtros komiteto serveriui susidūrus su kibernetine ataka, nukentėjo keliolikos valstybinių institucijų informacinių technologijų sistemos. Dėl to su kibernetiniais išpuoliais dar kartą susidūrė Seimas, Žemės ūkio ministerija, Finansų ministerija, Krašto apsaugos ministerija, Vidaus reikalų ministerija, Kultūros ministerija, Sveikatos apsaugos ministerija. Atakas taip pat patyrė Valstybinė mokesčių inspekcija, Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras, Vaikų išlaikymo fondas, Centrinė projektų valdymo agentūra. 

Programišiai taip pat atakavo kai kurias žiniasklaidos priemones, komunalinių paslaugų įmones. 

Pasak Ryšių reguliavimo tarnybos Tinklų ir informacijos saugumo departamento direktoriaus Ryčio Rainio, ši tęstinė ataka buvo viena didžiausių nepriklausomos Lietuvos istorijoje. 

Jo teigimu, visos institucijos susidūrė su DDoS atakomis. Pirminiais duomenimis, programišių išpuoliai buvo vykdomi iš užsienio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.