„Nokia“ sugrįžimas, kokio visi seniai laukė

Daugiau nei 7 mlrd. dolerių už „Nokia“ mobiliųjų įrenginių padalinį sumokėjusi „Microsoft“ jį praktiškai numarino, o išlaidas nurašė į nuostolius. Tačiau suomiai laidoti legendinio prekės ženklo neskuba: jie atpirko dalį teisių ir gamybinių pajėgumų bei žada į rinką grąžinti „Nokia“ prekės ženklo telefonus, tik jau su „Android“ operacine sistema.

Į prekybą žadama išleisti ir išmaniųjų telefonų su „Nokia“ prekės ženklu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Į prekybą žadama išleisti ir išmaniųjų telefonų su „Nokia“ prekės ženklu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 19, 2016, 7:26 PM, atnaujinta May 25, 2017, 12:32 AM

JAV technologijų milžinė „Microsoft“ trečiadienį paskelbė parduodanti savo pigių mygtukinių telefonų verslą ir gamyklą Vietname. Visa tai perka naujai įsteigta suomių bendrovė „HMD Global“ ir kinų kompanijos „Foxconn“ padalinys „FIH Mobile“, kurios atskirai pasirašė bendradarbiavimo sutartį.

„Nokia“ už nenurodomą užmokestį šioms kompanijoms suteikė teisę 10 metų naudoti savo prekės ženklą gaminant telefonus ir planšetinius kompiuterius, o taip pat leis naudotis svarbiais patentais.

„Nokia“ pabrėžia į naują kompaniją neinvestuosianti ir neturėsianti jos akcijų. Tiesa, į HMD direktorių tarybą įtraukti „Nokia Technologies“ atstovai, taip pat suomiai pasilieka teisę kelti kokybinius reikalavimus produktams.

Pranešime spaudai pabrėžiama, kad HMD ketina gaminti ne tik mygtukinius, bet ir išmaniuosius telefonus. Ši bendrovė per artimiausius trejus metus į verslą ketina investuoti daugiau nei 500 mln. dolerių.

HMD vadovu paskirtas Arto Nummela, kuris anksčiau užėmė aukštas pareigas bendrovėje „Nokia“, o šiuo metu vadovauja „Microsoft“ mobiliųjų įrenginių padaliniui Azijoje, Artimuosiuose Rytuose ir Afrikoje.

„Dirbdami kartu su HMD ir FIH dalyvausime vienoje didžiausių pasaulio vartotojų elektronikos rinkų, išlaikydami savo licencijavimo verslo modelį“, – teigė „Nokia Technologies“ prezidentas Ramzis Haidamus.

„Microsoft“ už sandorį, kurį numatoma užbaigti iki šių metų pabaigos, gaus 350 mln. dolerių. Be to, apie 4,5 tūkst. darbuotojų pereis dirbti pas naujuosius šeimininkus.

Tyrimų kompanijos „IHS Technology“ atstovas Ianas Foggas pastebėjo, kad pigūs telefonai „Microsoft“ niekada pernelyg nerūpėjo.

„Atsižvelgiant į pernai vykusią „Microsoft“ reorganizaciją, buvo aišku, kad pigių telefonų verslas buvo nepageidaujamas priedas – ko gero, kompanija pasinaudojo pirmu geru pasiūlymu ir jo atsikratė. Nors pigių telefonų rinka mažėja, praėjusiais metais vis dar buvo parduota daugiau nei 400 mln. tokių įrenginių. Tam tikrose rinkose „Nokia“ prekės ženklas turi labai stiprias pozicijas, į jas HMD ir taikysis“, – kalbėjo jis.

Pati „Microsoft“ ketina ir toliau plėtoti mobiliųjų įrenginių operacinę sistemą „Windows 10 Mobile“ bei gaminti „Lumia“ prekės ženklo išmaniuosius telefonus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.