Nužudyti delfiną asmenukei? Septynios egoizmo su telefonu aukos

Apie tai, kad asmenukės žudo, rašėme ne kartą. Dėl geresnio kadro galvas praradę žmonės ritasi nuo uolų, krenta nuo tiltų, lenda į narvus pas liūtus ar miršta sumindyti dramblių, kurių straubliai atrodė tokie tinkami bendrai fotografijai. Taigi, faktas – 2015 m. asmenukės nužudė daugiau žmonių negu rykliai.

Pasaulio žiniasklaidos priemones apskriejo dėl asmenukių nukankinto delfinuko istorija.<br>„Youtube“ nuotr.
Pasaulio žiniasklaidos priemones apskriejo dėl asmenukių nukankinto delfinuko istorija.<br>„Youtube“ nuotr.
Gulbės giesmė turistės rankose.<br>„Macedoniaonline“ nuotr.
Gulbės giesmė turistės rankose.<br>„Macedoniaonline“ nuotr.
Įsiamžino. Sveikinam.<br>Facebook nuotr.
Įsiamžino. Sveikinam.<br>Facebook nuotr.
Ar smagu įsiamžinti, kaip žmogui, kuris pražudė visą vėžlių kartą?<br>Gamtos apsaugos ministerijos darbuotojų profsąjungos SITRAMINAE „Facebook“ nuotr.
Ar smagu įsiamžinti, kaip žmogui, kuris pražudė visą vėžlių kartą?<br>Gamtos apsaugos ministerijos darbuotojų profsąjungos SITRAMINAE „Facebook“ nuotr.
Nevaldomi turistai vėžlius pavertė savo pramoga.<br>Gamtos apsaugos ministerijos darbuotojų profsąjungos SITRAMINAE „Facebook“ nuotr.
Nevaldomi turistai vėžlius pavertė savo pramoga.<br>Gamtos apsaugos ministerijos darbuotojų profsąjungos SITRAMINAE „Facebook“ nuotr.
Povai nebūtinai džiaugiasi fotografuojami prievarta.<br>„shanghaiist“ nuotr.
Povai nebūtinai džiaugiasi fotografuojami prievarta.<br>„shanghaiist“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Parengė Arnoldas Lukošius

2016-06-04 19:06, atnaujinta 2017-05-23 00:20

Tačiau tai tik viena asmenukių lazdelės pusė. Yra ir kita – dar žiauresnė. Nes nužudyti nekaltą kitą tik dėl įgeidžio gražiau įsiamžinti kur kas šlykščiau, negu kvailai žūti pačiam.

O asmenukės taip žudo nuolat. Aišku, ne pačios asmenukės ir net ne noras įdomiai nusifotografuoti. Tiesiog senas blogas žmogaus egoizmas, sujungtas su nauju pasaulio už ekrano virtualumo suvokimu, taip iškreipia mąstymą, kad noras nuotraukoje atrodyti meiliam gyvūnams tampa svarbesnis už poreikį realybėje būti geram tiems gyvūnams.

Štai keli pavyzdžiai, kai norėję įsiamžinti smagiai žmonės įamžino, kaip smagiai užkankina meiliausius sutvėrimus.

1. Pasidžiaugė retu delfinuku

Televizijos kanalas „Sky News“ gavo vaizdo medžiagą, nuo kurios pakraupo ne vienas žiūrovas. Ten užfiksuota, kaip kažkoks žmogus miestelio Santa Teresita (Argentina, 350 km į pietryčius nuo Buenos Airių) paplūdimy iš vandens ištraukia mažyti delfinuką.

Tuoj pat susigrūda milžiniška minia džiugų poilsiautojų ir perduodami delfinuką iš rankų į rankas jie labai smagiai su juo fotografuojasi. Galiausiai iki valios pasinaudoję numeta nykstančios La Platos rūšies delfinuko kūnelį į smėlį.

Ši istorija atsitiko 2016 m. vasarį. Ir nors vienas liudytojų teigia, kad delfinukas jau buvo negyvas, kai minia jį perdavinėjo iš rankų į rankas, vis tiek galime visiems besifotografavusiems tik palinkėti, kad kuo ilgiau nesugebėtų tų asmenukių ištrinti iš interneto ir savo sąžinės.

2. Su gulbe visuomet geriau

Gal dar pamenate istoriją, kaip Lietuvoje gulbės užpuolė nuotaką, kai toji pernelyg prisiartino per fotosesijai? Deja, ne visur pasaulyje gulbės tokios karingos.

Makedonijoje turistė iš Bulgarijos vaikštinėjo Ohrido ežero pakrante ir nutarė, kad reikia pasidaryti gražią asmenukę su prie kranto plaukiojusia gulbe. Kaip tarė, taip ir padarė – griebė gulbę už sparno, išvilko besidraskančią į krantą, prirėmusi nusifotografavo ir nuėjo savo keliais.

Tik gulbė liko gulėta ant kranto. Incidentą aprašiusi „Macedonia Online“ nurodo, kad gulbė buvo palikta nugaišti. Svarbu – nuotraukos gražios, ar ne?

3. Ir ryklys mums nebaisus

Palm Bičo paplūdimyje (Florida, JAV) televizijos kanalo WPTV operatorius užfiksavo, kaip seklumoje įstrigusį ryklį vyriškis ištraukia į krantą, kur tas nebegali nė pajudėti, ir su juo pozuoja keliems greta esantiems žmonėms su telefonais.

Iš filmuotos medžiagos sunku suprasti, ar ryklys po gražaus pasifotografavimo liko gyvas. Operatorius užfiksavo, kaip kažkoks kitas vyras paliktą ant smėlio gyvūną mėgina nutepti į vandenyną, tačiau bangos jį vėl išmeta į krantą.

Spėjame, kad jei rykliai mokėtų kurti kino filmus, jie tokį įvykį užfiksuotų siaubo juostoje „Burnos“.

4. Švelni porelė

2015 m. internete pasirodė poros, kuri pozuoja su delfinu, nuotraukos. Jose jaunas vyras ir moteris traukia iš jūros nusilpusį delfiną, pozuoja su juo rankose ir net jodinėdami ant gyvūno nugaros.

Nuotraukų aprašyme nurodoma: „Vaikinas su mergina rado delfiną ant kranto. Užuot paleidę jį į jūrą, nutarė smagiai pakvailioti fotografuodamiesi. Netrukus delfinas nugaišo.“

Internautai pasmerkė tokį „linksmuolių“ elgesį, tačiau, kas jie tokie, taip niekas ir neišsiaiškino. Manoma, kad liūdnai pagarsėję jaunuoliai yra iš Limos (Peru).

5. Šiems kinams reikėjo delfino

Sanjos (Kinija) paplūdimyje turistai taip smagiai pasifotografavo su sužalotu ir gaištančiu delfinu, kad dabar jų nekenčia, matyt, pusė Kinijos.

Naujienų agentūra „Xinhua“ pranešė, kad turistai savo elgesiu tiesiogiai prisidėjo prie sužaloto delfino žūties, kai traukė jį iš vandens asmenukėms.

Galiausiai delfinas nugaišo nukraujavęs – jo uodegoje buvo žaizda, kurią greičiausiai gavo susidūręs su žvejybiniu laivu. Dėl tos žaizdos protingas gyvūnas ir atplaukė į paplūdimį. Tačiau čia vietoj pagalbos surado asmenukių apakintus pramogautojus, kurie jį smagiai sau ir nužudė.

6. Vėžliukai, mes jus pribaigsime

Prieš metus Kosta Rikoje grupė besmegenių ir neatsakingų turistų sugebėjo retų vėžlių populiacijai pakenkti tiek, kiek nesugebėtų net ir apvirtęs tanklaivis. Šiuo metu šalies pareigūnai tiria, kas kaltas, kad bukapročiai sugebėjo sutrukdyti vėžliams padėti kiaušinius įprastose perėjimo vietose pakrantėje.

Minios suplūdo į Ostional laukinės gamtos draustinį, kad pažiūrėtų unikalų ritualą – kaip daugybė jūros vėžlių lipa į krantą, kad užkastų smėlyje savo kiaušinius. Pažiūrėjo, pasifotografavo, kiaušinių niekas nedėjo.

Pareigūnai sako, kad turistai į krantą plaukiantiems vėžliams užkirto kelią. Tam, kad nusifotografuotų, ant jų kiautų net sodino vaikus ir lipo patys. Dėl to dauguma vėžlių tiesiog apsisuko ir grįžo į jūrą nepadėję kiaušinių.

O ir tiems, kurie vis dėlto apsisprendė kiaušinius dėti, gerai nesibaigė. Turistai besifotografuodami lipo tiesiai ant lizdų, visaip lietė kiaušinius dedančius gyvūnus. Žodžiu, tikra egoizmo ir bukaprotiškumo fiesta – kaip iš reklaminio Kosta Rikos turistinio plakato.

7. Amenukė su povu… kol nenudvėsė

2016 m. vasarį Junano laukinių gyvūnų parke Kinijoje turistai nutarė gražiai nusifotografuoti su povais. Tame parke povų gyvena beveik 6800. Tad zonoje, kur turistams leidžiama paukščius lesinti, meilių asmenukių ištroškusiai porelei nebuvo sunku nutverti porą povų.

„Shanghaiist“ praneša, kad porelė fotografavosi labai smagiai, net rovė povams uodegų plunksnas. Pamatę tai parko darbuotojai puolė paukščius gelbėti, bet buvo vėlu – pirmasis povas nugaišo po pusvalandžio, netrukus nugaišo ir antras. Manoma, kad paukščiai tiesiog mirtinai išsigando.

Dabar, atrodo, metas mirtinai išsigąsti ir linksmajai turistų porelei. Kinijos internautus tiesiog įsiutino toks jų elgesys ir kai kurie dabar reikalauja kuo griežtesnių bausmių.

Nors išties, kam dar tos bausmės. Visiškai pakaks visą likusį gyvenimą internete šen bei ten vis aptikti savo pasidarytą šaunią asmenukę su prierašu, kad štai kokių žiaurių ir negalvojančių būna žmonių. O po to tas nuotraukėles aptiks ir jų vaikai…

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.